Christelijk raadslid spant rechtszaak aan na schorsing vanwege Pride-tweet
Het christelijke raadslid King Lawal gaat juridische stappen ondernemen. Onlangs werd de Brit door de Conservatieve Partij geschorst na het plaatsen van een tweet waarin hij kritiek uitte op LHBTI-evenementen. Dat meldt Christian Today. Lawal zegt dat zijn kritiek “Bijbels verantwoord was en als bescherming van het geloof diende”.
King Lawal, de afgelopen twee jaar actief als raadslid van de Conservatieve Partij in de North Northamptonshire Unitary Council, deelde via Twitter: "Wanneer is de Pride iets geworden om te vieren? Door trots viel Satan als een aartsengel. Trots is geen deugd maar een zonde. Degenen die trots zijn, moeten berouw hebben over hun zonden en terugkeren naar Jezus Christus. Hij kan je redden. #PrideMonth #Pride23 #PrideParade."
De commentaren werden geplaatst naast een afbeelding met een vers uit Jesaja 3:9 waarin stond: "Wat God zonde noemt, is niets om trots op te zijn." De tweet werd geplaatst als reactie op een tweet van de Anglicaanse commentator en omroeper Calvin Robinson die zijn bezorgdheid uitsprak over de geseksualiseerde aard van Pride-evenementen.
In een verklaring die Lawal vervolgens gaf nadat hij kritiek ontving, ontkende hij dat hij het haatdragend bedoelde om Pride-evenementen een zonde te noemen. "Als christenen het hebben over 'zonde' of 'zondaars', hebben we het over onszelf. We wijzen geen specifieke mensen of groepen mensen aan als zondaars. Zonde omvat volgens de Bijbel ook liegen, stelen, roddelen en haat, en niet alleen dingen als homoseksualiteit, overspel en seks buiten het huwelijk. Jezus zei dat zelfs het hebben van onheilige gedachten, waar we nooit naar handelen, zondig is. Daarom is ieder van ons volgens deze standaard zondig, inclusief ikzelf," zei hij.
Hij vervolgde: "Dus als christenen 'bekeer je' zeggen en in Jezus geloven of iets waar jij mee omgaat 'zonde' noemen, dan is dat niet omdat ze je haten, maar omdat ze van je houden en willen dat je gered wordt van je straf. Ik val daarom niet degenen die deelnamen aan de Pride aan om wie ze zijn, mijn bedoeling was om te zeggen dat ik dit net zo min zou vieren als iets anders dat de Bijbel zonde noemt."
Het 31-jarige raadslid werd op basis van zijn tweet geschorst door de lokale afdeling van de Conservatieve Partij en is momenteel in afwachting van een onderzoek waarbij de landelijke afdeling van de partij betrokken is.
Het Christian Legal Centre (CLC), dat Lawal steunt, zei dat hij behalve door de Conservatieve Partij ook door zes andere organisaties is "geschorst", waaronder de plaatselijke bibliotheek die hem verbood om daar spreekbeurten te houden en een liefdadigheidsinstelling die hem als bestuurder geschrapt heeft. Lawal riskeert ook een mogelijk politieonderzoek.
De organisatie noemt de repercussies waar Lawal mee te maken krijgt "ongekend" en stelt dat ze aantonen dat "christenen die een openbaar ambt bekleden niet langer hun geloof kunnen uitdragen zonder dat hun carrière en leven ontmanteld worden". Lawal merkte op: "Het is nu bijna onmogelijk om iets Bijbels te zeggen over seksuele ethiek in de Britse samenleving zonder te worden geschrapt en je leven te ruïneren.”
"Tijdens de Pride-maand was ik geschokt door de illegale activiteiten die ik online op deze evenementen zag. Ik maakte me echt zorgen om de kinderen die er getuige van waren en die zullen opgroeien met het idee dat dit oké is. Het komt zelden voor dat ik Twitter gebruik, maar ik zag dat de Pride-beweging vragen of kritiek de mond snoerde en ik kon niet langer zwijgen. Wat ik zei was bijbels verantwoord en een beschermde uitdrukking van het christelijk geloof”, licht Lawal zijn keuze toe om de tweet te plaatsen.
"Als het enige zwarte raadslid in heel Northamptonshire weet ik hoe het is om in de minderheid te zijn en ik zou nooit iemand discrimineren. Ik heb al mijn kiezers ijverig vertegenwoordigd, maar ik moet ook de vrijheid hebben om zonder angst voor mijn geloof uit te komen."
Hij vervolgde: "Wat er is gebeurd laat zien dat ik niet vrij ben en dat dit geen vrij land meer is. Als het vrij was, zou ik kunnen spreken. De boodschap die mijn verhaal afgeeft is dat christenen moeten zwijgen over deze kwesties, of anders... Wat ik heb gezegd is niet iets wat ik in mijn hoofd heb verzonnen, het is wat er in de Bijbel staat."
"Hoe ik behandeld ben, is echt verontrustend wanneer je spreekt over een democratische samenleving. Het moet alarmbellen doen rinkelen en iedereen die geeft om christelijke vrijheden en vrijheid van meningsuiting zou zich zorgen moeten maken, want dit kan nu iedereen overkomen die niet achter deze extreme LHBTI-beweging staat."
Andrea Williams, hoofddirecteur van het Christian Legal Centre, merkte op dat het "een duidelijk geval van discriminatie tegen een standaarduiting van christelijk geloof" was. "Waar is hier sprake van 'diversiteit', 'tolerantie' en 'inclusie'? We hebben alleen een monocultuur die goedkeuring, trouw en promotie van de LHBTI-Pride vereist, wat er ook gebeurt," zei ze.
"Instellingen en zelfs de regering zijn zo in de ban van deze ideologie dat als je er tegenin gaat, je binnen een week persona non grata kunt worden. "De snelheid waarmee Lawal uit het openbare leven is verwijderd omdat hij zijn overtuigingen uitte is verontrustend, aangezien hij democratisch gekozen is en ondemocratisch geschrapt."
"Lokale autoriteiten, scholen en zelfs bibliotheken kunnen niet worden toegestaan om christenen en hun geloof te discrimineren en uit te sluiten onder het steeds draconischer en onderdrukkend vaandel van 'inclusiviteit", aldus Williams.
Praatmee