Christelijke partijen zeggen vertrouwen in Rutte niet op na gasdebat Groningen
Na twee dagen debat over het snoeiharde ‘gasrapport’ van de parlementaire enquêtecommissie volgde er een motie van wantrouwen richting minister-president Mark Rutte. Deze kreeg veel steun, maar niet voldoende om het opstappen van de premier te forceren. De christelijke partijen besloten, ondanks een kritische houding, de motie van wantrouwen niet te steunen.
Van links tot rechts in het politieke spectrum steunden partijen de motie van wantrouwen. Men verwijt Rutte een gebrek aan reflectie op zijn eigen rol bij het dossier over de gaswinning in Groningen. Uit het rapport bleek eerder dat daarbij vooral het belang van de overheid en grote bedrijven als Shell en Exxon voor ogen gehouden is en dat Groningse burgers daardoor in de problemen kwamen. Die problemen zijn jarenlang genegeerd. GroenLinks, PvdA, SP, BBB, Volt, PVV, JA21, PvdD, BVNL en Pieter Omtzigt schaarden zich allen achter de motie van wantrouwen en zegden het vertrouwen in Rutte op. ChristenUnie en SGP deden dat niet.
De christelijke partijen toonden zich tijdens het debat zeer kritisch richting het kabinet en premier Rutte. Mirjam Bikker, voorvrouw van de ChristenUnie, keek bovendien meermaals zelf in de spiegel en bood excuses aan voor de rol van haar partij in de wijze waarop Groningers in deze zaak zijn behandeld. Ze vertelt het achteraf lastig te vinden om het rapport als fractie te wegen: “Het valt me zwaar omdat zestig jaar gasbeleid mij als inwoner van Gouda veel heeft gebracht. Ik kan zo naar het ziekenhuis, kan genieten van een verzorgingsstaat op heel veel punten en dat is mede te danken aan de gaswinning waardoor anderen dik in de knel zitten. En ik als inwoner van de Randstad, maar ook toen ik op de Veluwe woonde, heb dat niet doorgehad.”
“Daar baal ik ontzettend van, want dat kan ik ook niet wegnemen”, vervolgt Bikker. Het enige dat we kunnen doen is ons stinkende best om juist te zorgen dat als we de hersteloperatie, als we dit plan inzetten, we dat ook elke dag waarmaken.”
Bikker diende daarom, mede namens de andere coalitiepartijen én de SGP een motie in waarin gesproken wordt over ‘ongekend systeemfalen’. Met de motie spreken de partijen uit dat ‘de veiligheid en gezondheid van inwoners bij alle staatsdeelnemingen, publieke-private samenwerkingen en optreden van de Rijksoverheid zelf voorop moeten staan, en dat Groningers zich daar nu elke dag verzekerd van moeten weten.’ Daarom verzoekt de motie de regering ‘daartoe alles in het werk te stellen’. Over die motie wordt aanstaande dinsdag gestemd.
Praatmee