cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Carl Lentz
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 mei 2023 door Patrick Goede

Ex-Hillsong pastor Carl Lentz beweert seksueel misbruikt te zijn als kind en ontkent misbruik oppas

Carl Lentz beweert in een nieuwe docuserie dat hij als kind seksueel misbruikt is. Hij ontkent echter zelf Leona Kimes seksueel misbruikt te hebben. In de periode dat Lentz bij Hillsong New York actief was als voorganger zat zij bij hem in de kerk en werkte ze in het gezin van Lentz als oppas. Volgens de ex-voorganger was zijn relatie met Kimes "een relatie tussen twee volwassenen met wederzijdse goedkeuring". 

De beweringen van Lentz worden gedaan in de docuserie 'The Secrets of Hillsong' die vrijdag in première gaat op FX Networks. People kreeg de docuserie al eerder te zien en maakt melding van de uitspraken. "Ik ben verantwoordelijk voor het toestaan van een ongepaste relatie in mijn huis met iemand die voor ons werkte", zegt Lentz, die nu als 'strateeg' werkt voor Transformation Church. Hij deed deze uitspraken in de tweede aflevering van de vierdelige docuserie, volgens People. Hij benadrukte dat "elk idee van misbruik categorisch onjuist is".

Het ontkennen van het misbruik spreekt de beweringen van Kimes tegen. Zij beweerde in mei 2021 dat Lentz haar seksueel misbruikt heeft. 'Hoewel er in die tijd vreugdevolle momenten waren, wist niemand dat ik ook veel pijn leed', schreef Kimes destijds. Zeven jaar lang was ze de oppas van de kinderen van Lentz en zijn vrouw Laura. Daarna nam ze Hillsong Boston onder haar hoede met haar man, Josh Kimes.

Gemanipuleerde intimiteit
'Gedurende de jaren dat ik hen diende, werd ik onderworpen aan manipulatie, controle, pesterijen, machtsmisbruik en seksueel misbruik. Ik heb het eerder aan bijna niemand verteld en kan nu pas delen wat ik in hun huis heb ervaren dankzij het volgen van intensieve therapie', zei Kimes in haar relaas destijds.

Toen Lentz eind 2020 ontslagen werd, kwam er een intern onderzoek "met betrekking tot Carl Lentz en andere zaken" op verzoek van Hillsong Church. Het daaruit voorkomende onderzoeksrapport werd gerealiseerd door het New Yorkse advocatenkantoor Zukerman Gore Brandeis & Crossman. In het rapport geeft Lentz volgens de Christian Post toe een vorm van "gemanipuleerde intimiteit" met Kimes te hebben gehad.

Lentz, die Kimes in het rapport beschrijft als iemand die "haar identiteit aan de Lentz-familie ontleend heeft", zegt verder in het rapport dat hij minstens 20 keer seksuele handelingen met haar verrichtte. Cvandaag berichtte in april 2022 uitgebreid over de schokkende onthullingen in dit rapport.

Machtsdynamiek
Hoewel er in ten minste 13 staten van de VS wetten zijn die het seksueel misbruiken van gemeenteleden door geestelijken strafbaar maken, lijkt Lentz zich in de docuserie vooral te concentreren op zijn rol als de baas van Kimes. Ook al was hij tevens haar voorganger op het moment dat het vermeende misbruik plaatsvond.

"Er zijn volwassen beslissingen genomen met wederzijdse goedkeuring door twee mensen die veelvuldig logen, met name tegen mijn vrouw", zegt de voormalig leider van Hillsong NYC nu over zijn relatie met Kimes. "Het is een probleem omdat ik haar baas was, zij was een werknemer. Ik ben verantwoordelijk voor die machtsdynamiek, het beheer van die werkgeversrelatie en de wijsheid die daarbij hoort. En ik heb absoluut jammerlijk gefaald."

Lentz deelt verder hoe kapot hij was toen de affaire tussen hem en een vrouw genaamd Ranin Karim voor het eerst openbaar werd gemaakt. Hij zegt dat hij "overwoog de aarde te verlaten". Hij zei ook dat het de eerste keer was dat hij sprak over het seksueel misbruik dat hij zelf had ondergaan.

"Ik ben deze schade beu, ik ben deze wrakstukken beu, ik ben het beu om mensen van wie ik hou pijn te doen", aldus Lentz in de docuserie. "Ik heb die dingen gedaan, dat zijn mijn fouten, ik neem de verantwoordelijkheid voor die dingen. De rest van mijn leven zal ik het goedmaken waar ik kan. En het is ook mijn taak om te achterhalen hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren."


Hillsong Church
- Openbaar aanklager: Brian Houston verdoezelde misbruikzaak om Hillsong te beschermen
- Ex-Hillsong pastor Carl Lentz: "Ik sta niet langer in de bediening"
- Wat is er aan de hand bij Hillsong? Een reconstructie
- Bestuur Hillsong kwam pensioenpakket overeen met Brian en Bobbie Houston van ruim twee ton op jaarbasis
- Forensisch onderzoek naar financiën Hillsong door accountantskantoor: "Geen onwettig gedrag"
Meer over Hillsong Church »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen