cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Carl Lentz
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 april 2022 door Patrick Goede

Hillsong dieper in problemen: Intern rapport opent beerput

Voormalig voorganger van Hillsong New York, Carl Lentz, voerde een waar schrikbewind sinds hij de kerk in 2010 startte, dat zeggen voormalige vrijwilligers en stafleden in een intern rapport in handen van de Christian Post. Ze getuigen van de vele manipulerende acties van Lentz en beschuldigen hem ervan de oorzaak te zijn van hun psychische problemen.

Het rapport genaamd Internal Investigation Report Regarding Carl Lentz and Other Matters is het resultaat van een onderzoek door advocatenkantoor Zukerman Gore Brandeis & Crossman naar het morele falen van Lentz eind 2020. Hoewel de resultaten van het onderzoek al in januari 2021 bekend werden gemaakt aan Hillsong werd het rapport niet openbaar gemaakt door de kerk om "de personen in kwestie te beschermen".

Een woordvoerder van de kerk heeft de authenticiteit van het rapport bevestigd aan de Christian Post. Het 51 pagina's dikke dossier bevat verklaringen van het verkeerd geestelijk begeleiden van iemand met anorexia, die uiteindelijk stierf, tot veel gevallen waarin er seksuele activiteiten tussen kerkleiders, vrijwilligers, stafleden en mensen van buitenaf plaatsvonden. Al dan niet met wederzijdse goedkeuring.

Dood
Het rapport toont volgens de Christian Post een beeld van "een leugenachtige, aan massages verslaafde en overspelige Carl Lentz die de leiding had over een kerk waarin hij deed wat hij maar wilde en waarvoor hij aan geen mens verantwoording hoefde af te leggen". 

Volgens het rapport handelde Lentz zo vrij dat het erop leek dat de leiders in Australië niet of nauwelijks controle over hem hadden. Volgens verschillende stafleden was Lentz zich daar ook goed van bewust, zo zou hij herhaaldelijk 'Australië is dood voor ons' gezegd hebben, al ontkent Lentz dit zelf in het rapport.

Op het gebied van indicidenten die niet seksuele handelingen betroffen vormde Lentz volgens de onderzoekers "geen betrouwbare getuige", stafleden die het gedrag van Lentz probeerden aan te kaarten werden genegeerd door het bestuur in Australië. Een voormalig Hillsong kerkleider van wie beweerd wordt dat hij ook heel wat seksuele affaires heeft gehad, zegt in het rapport dat Lentz hem gekleineerd heeft. 

Nachtclub
"Hij moest 24/7 klaarstaan voor Lentz. Lentz schreeuwde naar hem en riep dat hij 'te hard ademde' en klaagde over de route die hij nam. Hij moest soms 3 tot 5 uur in de auto op hem wachten terwijl Lentz een nachtclub bezocht. Hij werd vervolgens ontslagen nadat hij gevraagd had of hij voor Lentz mocht bidden."

Lentz vertelde de onderzoekers dat hij alleen geschreeuwd zou hebben toen deze persoon bijna iemand aanreed in New York en verder ontkende hij naar nachtclubs te zijn gereden. Wel zei hij soms een bevriende DJ te bezoeken bij wie ze dan Bijbels uitdeelden.

Een andere kerkleider zegt dat hij een angststoornis ontwikkelde door hoe Lentz hem behandelde. Zo belde Lentz hem een keer om kwart over één 's nachts op om een drumstel voor zijn zoon klaar te zetten voor diens verjaardag de volgende morgen. Lentz beweert er echter "geen enkele herinnering van te hebben". Een vrouw die voor Lentz werkte zegt paniekaanvallen over gehouden te hebben aan die tijd en een andere man beweert dat hij zich, door zijn werk voor Lentz, in een rehabilitatiekliniek heeft moeten laten opnemen. 

Seksschandalen
Wanneer Lentz door de onderzoekers gevraagd wordt naar zijn seksuele uitspattingen merken ze op dat Lentz hier "voor het grootste gedeelte open en eerlijk" over lijkt te spreken. De onderzoekers denken dat dit mogelijk te maken heeft met het feit dat hij net uit een behandelingscentrum komt waarin hij met professionals heeft gesproken over hoe hij dit eerlijk en open bespreekbaar kan maken. 

Zo vertelt Lentz de onderzoekers dat hij "regelmatig massages ontving" maar wil hij niet zeggen of deze dan ook seksueel van aard waren. Zijn vrouw Laura Lentz vertelt de onderzoekers dat ze signalen opving die ze "een beetje vreemd vond" en dat de massages van Lentz in 2019 steeds vaker 's nachts plaatsvonden. Uit tekstberichten van Lentz met de masseuses wordt niet duidelijk of hij alleen massages ontving of dat er ook seksuele handelingen werden verricht, wel worden er prijzen genoemd voor het verrichten van seksuele handelingen.

Leona Kimes, die nanny was voor het stel en nu met haar man voorganger is van Hillsong Boston, beschuldigde Lentz eerder al van seksuele aanrakingen. Lentz die de aantijgingen toen ontkende geeft in het rapport toe dat er tussen hem en Kimes "in ieder geval twintig keer sprake was van seksuele handelingen maar minder dan 100 keer." Eén van die keren betrapte zijn vrouw Laura hen op heterdaad. Ze sloeg Kimes daarbij drie keer in haar gezicht tot Lentz haar van Kimes aftrok. Vervolgens werd er net zolang op Laura ingepraat totdat ze ging twijfelen aan zichzelf en wat ze had waargenomen. 

Laura gaf aan dat ze Kimes niet meer als nanny wilde maar Lentz overtuigde haar om Kimes aan te houden omdat het verstandiger is "om je vijanden dichtbij je te houden". Ook bespeelde Lentz de man van Leona Kimes, Josh Kimes. Josh vond namelijk dat zijn vrouw teveel tijd doorbracht in het huis van Lentz. Maar die speelde handig in op zijn onzekerheid en zei hem dat hij "erover op moest houden en dat hij anders New York maar beter kon verlaten".

De onderzoekers tekenen verder in het rapport op dat Lentz trots aangeeft dat hij "een erg goede leugenaar is". 

Ook de affaire met de islamitische vrouw Ranin Karim, die in 2020 aan het licht kwam, en een affaire met een onbekende vrouw die Lentz onder de naam 'Germany' in zijn telefoon heeft staan, komen in het onderzoeksrapport uitgebreid aan de orde. Met deze laatste vrouw had Lentz naar eigen zeggen tweemaal contact van seksuele aard, al zou het daarbij niet om seksuele gemeenschap zijn gegaan.


Hillsong Church
- Waarom ik geen spijt heb van mijn jaren bij Hillsong
- Hillsong kondigt financiële hervormingen aan; bevriende kerken betaalden 100.000 dollar abonnementskosten
- 'Klokkenluidersrapport': Hillsong Church brengt megabedrag in rekening bij Compassion
- Hillsong-directeur zegt dat misbruik door vader Brian Houston niet werd gemeld omdat het geen 'actuele kwestie' was
- Hillsong-oprichter Brian Houston reageert op ontslag: "Ik ben niet verslaafd aan alcohol of medicatie"
Meer over Hillsong Church »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Het vervelende van dit soort leiders is, de liefdeloosheid naar mensen die hen willen helpen om hun levensstijl en wandel in geslepenheid in te dammen met Bijbels georiënteerde levensleerstof. Dan tonen deze leiders onmiddellijk vijandschap, ontkenning en straffen met gemak tot aan verwijderingsdreiging toe! terwijl een man als Paulus dit angstig aan ons kan neer schrijven (2 Korintiërs 12:20,21)