Video: wat iedere christen zou moeten weten over Qumran

Het verhaal over Qumran begint met een bijzondere ontdekking. Tussen november 1946 en februari 1947 - vlak voor de stichting van de staat Israƫl in 1948 - dwaalde herder Mohammed ed-Dib met zijn kudde geiten tussen de bergen in buurt van de Dode Zee. Een van zijn geiten loopt een grot binnen. Mohammed gooit - zo luidt het verhaal - een steen naar binnen in de hoop dat de geit weer naar buiten komt. Tot zijn verbazing hoort hij een schel geluid. De herder besluit op onderzoek uit te gaan. In de grot vindt Mohammed niet alleen zijn geit, maar ook een heleboel grote kruiken.
Wat de bedoeĆÆenherder op dat moment niet beseft, is dat hij een van de belangrijkste historische vondsten doet uit de geschiedenis. Een vondst die alles te maken heeft met elke individuele christen!
Handschriften
Qumran ligt in de Woestijn van Judea in de omgeving van de Dode Zee. Op de plek waar herder Mohammed ronddwaalde met zijn geiten staat tegenwoordig een prachtig bezoekerscentrum. Toen de eerste kruiken gevonden werden, was dat natuurlijk heel anders. Toen was het er een verlaten boel.
Dat veranderde echter snel. Want wat bleek er in de kruiken te zitten? Hele oude gedeelten van het Oude Testament. Deskundigen konden het eerst nauwelijks geloven, maar het bleek te gaan om Bijbelgedeelten van maar liefst 1900 jaar oud. Dus ongeveer uit de tijd van de Heere Jezus.
Natuurlijk gingen archeologen na deze vondst in dit gebied ook op onderzoek uit. Uiteindelijk vonden ze in totaal 981 oude handschriften in elf verschillende grotten. Veel handschriften waren zorgvuldig opgeborgen in grote kruiken en door het droge klimaat nog in redelijk goede staat.
In het bezoekerscentrum in Qumran ligt een replica van de Jesaja-boekrol die is gevonden. De echte boekrol is veel te kostbaar en ligt daarom in het Israel Museum in Jeruzalem. Voor de boekrollen uit Qumran is daar een speciaal gebouw gemaakt dat de vorm heeft van de deksel van de kruiken waarin ze zaten.
Bekijk de video van De Verkenners:
Essenen
In de tijd van de Heere Jezus woonden in Qumran de Essenen. In de tijd van de Heere Jezus waren er verschillende Joodse groeperingen: de farizeeƫn, de sadduceeƫn, de zeloten en ook de essenen.
De essenen woonden bewust ver weg van de bewoonde wereld. Ze wilden namelijk zo min mogelijk te maken hebben met de Joodse godsdienst in Jeruzalem. De tempeldienst was volgens hen namelijk corrupt en zondig geworden.
Archeologen hebben in Qumran een heel wooncomplex van de Essenen teruggevonden. Het complex had onder andere een gezamenlijke eetzaal, een pottenbakkerij, een keuken, een dierenstal, een wachttoren, grote waterbassins en een begraafplaats.
Heiligheid en reinheid was voor Essenen heel belangrijk. Vaak meerdere malen per dag dompelden de mannen en vrouwen zich onder in een mikwe, een ritueel bad. Door die onderdompeling, zo geloofden zij, werd je als mens weer rein.
Bijbel
In Qumran bevindt zich ook een scriptorium. Dat is de plek waar Bijbelboeken en andere geschriften werden overgeschreven. Dat overschrijven was een heel precies werkje. Wanneer een overschrijffoutje niet opgemerkt zou worden, zou je opeens een iets andere Bijbel hebben. Dat wil je natuurlijk voorkomen. De Bijbel is namelijk het Woord van God.
Joden hebben een hele slimme manier om foutjes te voorkomen. Elke letter van het Joodse alfabet is ook een cijfer. De āaā, de aleph, is een 1; de ābā, de beth, is een twee enzovoort. Dit betekent dus dat je met letters ook kunt rekenen.
In veel Joodse Bijbel staat achter ieder Bijbelboek genoteerd hoe hoog de waarde van alle letters van dat bewuste Bijbelboek is. Na het overschrijven kun je de complete tekst dus bij elkaar optellen en controleren of je geen letter hebt gemist.
Klopt de optelsom niet, dan weet je dat er ergens een fout in de tekst zit. Vaak werd zoān handschrift weggegooid.
Betrouwbaar
De meeste handschriften uit Qumran zijn teruggevonden in een grot halverwege een steile helling. De boekrollen zijn daar verstopt door de Essenen. Zij wilden voorkomen dat de waardevolle boekrollen zouden worden verwoest door de Romeinen tijdens de Eerste Joodse Oorlog. Die oorlog duurde tussen het jaar 66 en 73 na Christus.
De boekrollen van de Essenen zijn ongeveer 1900 jaar later teruggevonden door herder Mohammed ed-Dib. De gevonden boekrollen waren vaak nog heel goed leesbaar. Dat betekent dat je dus kunt onderzoeken of de Bijbel van 1900 jaar geleden nog ongeveer hetzelfde is als de Bijbel van tegenwoordig. En wat blijkt? De verschillen zijn maar heel klein!
De vondsten in Qumran tonen kortom aan dat het Woord van God betrouwbaar is. Vergeet daarom niet om de Bijbel als geschenk van God te koesteren. Dat kun je het beste doen door er aandachtig in te lezen en ondertussen te bidden of de Heere door de Bijbel tot je wil spreken.
Deze informatie is afkomstig uit het informatieblad dat hoort bij deze video van De Verkenners. Klik hier voor meer informatie. De Verkenners is een gezamenlijk initiatief van Steunfonds Israƫl / Isaac da Costa, Stichting Steun Messiasbelijdende Joden en het Centrum voor Israƫlstudies.
Praatmee