Genderquotum voor kerkbesturen Noorwegen leidt tot verontwaardiging

Wijzigingen in de Noorse Faith and Beliefs Act (geloofswet) zorgen voor controverse binnen de Noorse Christelijke Raad (NKR), dat meldt CNE News. Volgens een rapport van Vårt Land wil de regering dat haar christelijke gemeenschappen genderquota afdwingen binnen het leiderschap. Ook moet er een minimumaantal kerkleden vastgesteld worden voordat er subsidies aangevraagd kunnen worden bij de Noorse overheid.
De wet op geloofsgemeenschappen uit 2021 was bedoeld om de religieuze gemeenschappen in het land te ondersteunen. De wet kreeg destijds brede steun van veel parlementsleden, maar op specifieke punten was er onenigheid. Dit heeft geleid tot enkele aanpassingen in de afgelopen twee jaar.
Volgens de Noorse krant Dagen vereiste de wet eerder een minimumaantal van 50 leden om in aanmerking te komen voor "staatssteun". Nu vereist de nieuwe wet echter dat kerken tussen de 100 en 500 leden moeten hebben. Als het gaat om het handhaven van genderquota, moeten de besturen binnen de meeste christelijke instellingen "democratisch gekozen" zijn en moet elk geslacht vertegenwoordigd voor minimaal 40 procent vertegenwoordigd zijn. De meeste NKR-leden zijn echter van mening dat een "dialoog in plaats van een wettelijke vereiste" veel effectiever zou zijn om het gebrek aan diversiteit aan te pakken.
Precies niet de bedoeling
“Het is moeilijk te verdedigen dat het gebrek aan mannen in bepaalde bestuursorganen in christelijke kerken en religieuze gemeenschappen een uiting is van discriminatie. Een quotumvereiste die bedoeld is om een gelijkheidsprobleem op te lossen, wordt nu een vereiste die een probleem creëert voor geloofsgemeenschappen die gelijkheid willen praktiseren”, aldus Erhard Hermansen, secretaris-generaal van de Christelijke Raad.
Erhard is niet de enige secretaris die sceptisch staat tegenover de veranderingen. Ingrid Rosendorf Joys, secretaris-generaal van de Coöperatieve Raad voor Geloof en Overtuiging, zei tegen Vårt Land dat kleinere gemeenschappen waarschijnlijk te lijden zullen hebben onder de wet als alles volgens plan verloopt.
“Dit was precies wat we wilden vermijden. We wilden een brede politieke regeling in de Storting in 2020, juist om deze nieuwe aanpassingen te vermijden”, zei ze. De Storting is de Eerste Kamer van Noorwegen.
Manipulatie
Volgens de hoofdredacteur van Dagen, Vebjørn Selbekk, zijn de betwiste veranderingen toe te schrijven aan de Labour Party. Selbekk schreef in een redactioneel commentaar dat de Labour Party de nationale kerken wil manipuleren voor hun eigen 'sociale doelen'. Dergelijke drastische maatregelen zullen leiden tot 'theologische kwesties', schreef hij. Als 'wettelijke discriminatieverboden' worden geschonden, kan de staatssteun worden geschrapt. Onafhankelijke kerkelijke verenigingen, zoals de pinkstergemeenschappen, zouden het meest getroffen kunnen worden.
"Het is moeilijk te begrijpen waarom het noodzakelijk zou zijn om nu een nieuwe wet op religieuze gemeenschappen te krijgen, aangezien het pas twee jaar geleden is dat de vorige wet in werking trad na een uitgebreide overweging in de Storting", zegt hij.
Praatmee