Het EH-Basisjaar dat Annelies volgde, duurt tien maanden. De cursus die Catharina volgde vijf maanden, waarbij de cursus over 10 vrijdagen verdeeld is. Maar hoe zien het EH-Basisjaar en de Cursus Persoonlijke Ontwikkeling er concreet uit? Annelies: “Het eerste wat mij te binnen schiet zijn de vele colleges die je aangeboden krijgt. Je hebt vijf blokken in een jaar, elk blok heeft een eigen thema en per thema krijg je colleges. Bijvoorbeeld over cultuur en maatschappij, relaties en seksualiteit of dankbaarheid. Daarbij heb je ook nog vakken als praktische levenskunst waar je uitgedaagd wordt om te oefenen in de interactie met anderen."
“Naast de colleges waren er ook de tutorgroepen, waar je in groepjes met elkaar de inhoud van de colleges besprak en er ruimte was voor persoonlijke vragen en discussies”, vertelt Annelies verder. "Je gaat echt wel actief aan de slag in het Basisjaar, zowel met de dingen van het geloof als je eigen persoonlijkheid. Ik genoot ervan om al die informatie te vergaren en erover na te denken, zodat je ook weer getriggerd wordt om een nieuwe mening te vormen”, vertelt Annelies.
Het Basisjaar toont best wat overeenkomsten met de Cursus Persoonlijke Ontwikkeling, vertelt Catharina. “Al verschilt de opzet flink. Annelies doet het in 10 maanden, ik in 10 vrijdagen”, zegt Catharina lachend. “Ik zou even niet meer uit mijn hoofd weten welke thema’s we allemaal precies behandeld hebben, maar ik zal een poging wagen. We begonnen met een basis waarin het veel over God ging en vanuit dat vertrekpunt zijn we aan de slag gegaan met de persoonlijke variant van de cursus. Met elkaar ontdek je je eigen persoonlijke kwaliteiten en hoe je die kunt inzetten. Maar ook zaken als discipelschap, het navolgen van Jezus en werken in Gods Koninkrijk kwamen voorbij. Ook wij hadden gevulde dagen met colleges en tutorgroepen. Eigenlijk kwam je tijd tekort om alles met elkaar te bespreken. Al met al was het heel gevarieerd."
Inmiddels hebben Annelies en Catharina hun verblijf op de Evangelische School alweer een tijdje geleden afgesloten, wat hebben ze geleerd? “Een college die mij toch altijd wel bijgebleven is, is een les van geloofsontwikkeling, gegeven door meneer Bouwman, mijn tutor", zegt Annelies. "In die les kwam wetticisme en losbandigheid en het spanningsveld daartussen ter sprake. Beiden zijn eigenlijk niet ‘goed’ en dat je daarin, samen met God, een weg voor jezelf moet vinden. Natuurlijk moet je als christen jezelf kunnen verantwoorden naar God, maar wetticisme is niet nodig.
Er is namelijk een grote gift genaamd genade. Een christen hoeft niet in paniek te leven. Als je een keer iets verkeerds doet, heeft God je niet direct afgeschreven. Dat heeft me ontzettend veel rust gegeven. Ik weet dat je het nooit helemaal goed kunt doen, maar God vraagt en verwacht dat ook niet”, vertelt Annelies. “Ik heb me lang afgevraagd of ik mezelf een kind van God kan noemen. Die vraag durf ik nu met een volmondig ‘ja’ te beantwoorden. In die zin zijn de geloofsvragen waar ik lang mee rondliep, beantwoord. Ik weet dat ik er mag zijn zoals ik ben en dat God mijn Vader wil zijn. Dat heeft me zoveel rust gegeven."
De wetenschap dat je onvoorwaardelijk een geliefd kind van God bent, was ook voor Catharina de grootste les die ze geleerd heeft. "Eigenlijk wil ik het nog persoonlijker omschrijven. Het is niet dat je alleen een kind van God bent, maar daadwerkelijk een zoon of dochter, uniek en gekend door Hem. Het feit dat je onvoorwaardelijk geliefd bent bij God, heeft mij zoveel rust en acceptatie gegeven. Toen ik ziek was en ik thuis op de bank zat, voelde dat vaak als falen. Ik heb altijd heel hard gewerkt en een groot verantwoordelijkheidsgevoel gekend, daar ben ik juist aan onderdoor gegaan. Maar dat dat in de ogen van God geen probleem is, gaf me vrede en aanvaarding. Je gaat weer terug naar de Bijbel, je geloof wordt weer afgestoft en je leert de dingen weer in perspectief te zien."
Annelies en haar moeder Catharina blikken terug op een leerzame periode. Wat maakt de EH voor hun zo waardevol? Catharina: "Ik vind het in die zin waardevol dat iedereen zijn eigen leerpunten eruit kan halen. De cursus is niet vooropgesteld van: 'Dit wil ik leren en hier wil ik een antwoord op hebben.' Nee, gaandeweg ontdek je dingen met elkaar en haal je er allemaal voor jezelf je eigen leerpunten uit. Dat je dat als school zo kunt faciliteren is heel waardevol en bijzonder." Annelies spreekt van een plek waar er veel openheid en wederzijds respect is. "Er hangt een hele gemoedelijke sfeer waarin je niets wordt opgelegd. Dat maakt het allemaal heel toegankelijk. Daarmee is het ook echt een plek waar ik graag elke ochtend voor uit bed kwam en met heel veel plezier naar toeging."
Ook de beste basis voor jouw leven ontdekken? Kom langs bij de Evangelische Hogeschool bij een infomiddag of -avond waarin we je graag meer vertellen over het EH-Basisjaar, de cursus Persoonlijke Ontwikkeling en onze andere opleidingen. Klik hier voor een ontmoeting.
