Video: wat iedere christen zou moeten weten over Tekoa
Tekoa is een plaats in het heuvelland van Judea. Het is bekend waar Tekoa vroeger lag. Omdat er nooit uitvoerige opgravingen zijn verricht, is er op de bewuste plek weinig te zien. Dat geldt echter niet voor de omgeving.
Tekoa ligt grofweg tussen Bethlehem en Hebron, zoān 16 km ten zuiden van Jeruzalem. Toen de inwoners uit die steden meer ruimte nodig hadden om te gaan wonen, stichtten ze het dorp Tekoa. Dat gebeurde vrij snel nadat het volk IsraĆ«l in het Beloofde Land kwam.
Woestijn van Tekoa
Tekoa ligt op de grens van een prachtig landbouwgebied en de Woestijn van Judea. Het heuvelland ten westen van Tekoa is erg vruchtbaar. In de Talmoed, een oud Joods geschrift, wordt Tekoa geroemd om zijn olijfgaarden.
Richting het oosten gaan de groene heuvels over in een rotsachtige woestijn: de Woestijn van Judea. In de Bijbel wordt het ook wel de Woestijn van Tekoa genoemd (2 Kron. 20:20).
Scheuring
Wanneer Rehabeam na Salomo koning wordt, vindt er een scheuring plaats. De tien stammen in het noorden van Israƫl scheiden zich af van de twee stammen in het zuiden: Juda en Benjamin. Rehabeam wordt koning van het tweestammenrijk Juda.
Om het tweestammenrijk beter te kunnen verdedigen, verbouwt Rehabeam op verschillende plekken dorpjes en stadjes om tot vestingsteden. Op die manier kan hij zijn gebied beter verdedigen. Behalve Bethlehem, Adullam, Hebron, Lachis en Azeka wordt ook Tekoa versterkt.
Bekijk de video van De Verkenners:
Amos
Van verschillende mensen uit het Oude Testament wordt vermeld dat ze uit Tekoa kwamen. Een van die mensen is Ira, een van Davids dappere soldaten (1 Sam. 23: 26). We lezen in de Bijbel verder over een wijze vrouw die bij David pleit voor het leven van Absalom. Ook zij kwam uit Tekoa (2 Sam. 14: 1-20).
Deze twee personen zijn vrij onbekend. Een bekendere inwoner van Tekoa is Amos. Amos was een profeet van God. Hij leefde in de tijd dat koning Uzzia regeerde over het Tweestammenrijk en koning Jerobeam II koning was in het Tienstammenrijk. Dat is de achtste eeuw voor Christus.
Van Amos staat in de Bijbel dat hij een schapenfokker was uit Tekoa (Amos 1:1). In de heuvels tussen Tekoa en Bethlehem waren heel wat schaapherders en schapenfokkers actief. Waarschijnlijk was een deel van deze schapen bestemd voor de tempeldienst in Jeruzalem.
Vijgen
Er is iets bijzonders aan Amos. Hij komt uit Tekoa, een plaats in het Tweestammenrijk, maar hij profeteert vooral in het Tienstammenrijk. In het Tienstammenrijk willen ze hem daarom wegsturen. De mensen zeggen: āga lekker naar Juda terug om daar te profeterenā (vgl. Amos 7:10-15).
Het antwoord van Amos is heel nuchter. Hij vertelt dat hij er niet zoveel aan kan doen dat hij een boodschap heeft voor de inwoners van het Tienstammenrijk. Hij doet gewoon wat de Heere van hem vraagt. āIk ben maar een veeboer en ik plukte wilde vijgen. Maar de Heere heeft mij achter de schapen vandaan gehaald en geroepen om te profeteren tegen het volk IsraĆ«lā (vgl. Amos 7:14-15).
Schaapherder
In de Bijbel komen we heel wat mensen tegen die schaapherder waren van beroep. Denk aan Abraham, David en dus ook Amos. Schapen zijn waardevolle dieren. Ze leveren melk om te drinken, vlees om te eten en wol om kleding van te maken. En dan werden schapen natuurlijk ook veel gebruikt als offerdier.
Schaapherder is geen gemakkelijk beroep. Je bent heel de dag buiten, maar echt rust heb je nooit. Een schaapherder is de hele dag in de weer. Hij zoekt water voor de dieren en moet ook opletten dat ze niet te dicht bij diepe ravijnen komen.
Dit laatste snap je wel als je het landschap in de buurt van Tekoa ziet. Het is daar echt opletten geblazen. In de wildernis ben je zomaar een schaapje kwijt. Zo wemelt het er bijvoorbeeld van de grotten. Er is zelfs een gangenstelsel van meer dan 5 kilometer lang.
Tegen deze achtergrond begrijp je ook waarom de gelijkenis van de Heere Jezus over het verloren schaap (Luk. 15:1-7) zo herkenbaar was voor de luisteraars van toen.
Schaapskooi
Als de avond valt, zorgt de herder ervoor dat zijn kudde op een veilige plaats is. Dat kan een grot zijn, maar ook een ommuurde ruimte. In de Woestijn van Tekoa is zoān ouderwetse ommuurde schaapskooi terug te vinden.
In de opening van de schaapskooi ligt de herder te slapen. Als de herder precies voor de ingang gaat zitten, kan er geen schaap ontsnappen en zijn de schapen ook nog eens veilig voor ongedierte.
Het roept het prachtige beeld in herinnering dat de Heere Jezus gebruikte toen Hij over Zichzelf sprak. In Johannes 10 noemt Hij Zichzelf de deur van de schaapskooi. Wie door Hem naar binnengaat, zal behouden worden (Joh. 10:9). En voor de schapen van Jezus Christus geldt:
āDe Heere is mijn Herder, mij ontbreekt nietsā (Ps. 23).
Deze informatie is afkomstig uit het informatieblad dat hoort bij deze video van De Verkenners. Klik hier voor meer informatie. De Verkenners is een gezamenlijk initiatief van Steunfonds Israƫl / Isaac da Costa, Stichting Steun Messiasbelijdende Joden en het Centrum voor Israƫlstudies.
Praatmee