cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
John Lapré
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 februari 2023 door Redactie

Raad van State negatief over wettelijk verbod homogenezing: 'Ervaringsdeskundige' John Lapré reageert

Een geldboete van ruim 22.000 euro of een celstraf van een jaar. Wat de VVD en D66 betreft, wordt dat de straf voor zogenoemde 'homogenezers'. Ongeveer een jaar geleden kwamen de coalitiepartijen met dit wetsvoorstel en haalden toen een ruime meerderheid. De Raad van State adviseerde deze week echter om de wet niet aan te nemen. In het radioprogramma Dit is de Dag wordt de vraag gesteld of het alsnog van een wettelijk verbod op homogenezingstherapie moet komen.

De kwestie wordt besproken met John Lapré, die zelf conversietherapie onderging en daar in de uitzending verslag van doet. Verder zijn ook Machiel Jonker, voorzitter van de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten (VPE), en Kees Goedegebuur, bestuurslid van de Koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging (LKP) als gast aanwezig. Lapré ontving zelf jarenlang conversietherapie. “Ik ben opgegroeid in een zwaar gereformeerd milieu en kwam op mijn veertiende tot de ontdekking dat ik homoseksueel ben. Ik ontdekte tegelijkertijd ook dat het heel erg lastig ligt in mijn familie en in het gezin waartoe ik behoorde. Vrij snel besloot ik om conversietherapie aan te gaan, vanuit een verlangen om van homoseksueel heteroseksueel te worden”, vertelt Lapré.

Lapré volgde deze therapie in Amsterdam, Amersfoort en Meppel. “Het werd aangeboden door Different, onderdeel van Stichting Tot Heil des Volks. Wat ik toen heb mee- en doorgemaakt is een heel andere manier van denken, een heel andere manier van kijken naar jezelf. Ik moest mijzelf allerlei foefjes aanleren om uit deze gevoelens te geraken.”

Werd er tijdens de conversietherapie druk op Lapré uitgeoefend? “In verschillende kerken wordt verkondigd dat God de mens als heteroseksueel bedoeld heeft en dat een man met een vrouw door het leven hoort te gaan. Dat is de enige manier is om aan het goede plan van God te voldoen. Als je dus een andere beleving daarover hebt, merk je wel dat die druk steeds meer wordt opgevoerd. In die zin, als je wil voldoen aan het beeld van God, zal je wel aan de slag moeten.”

In het advies dat de Raad van State eerder deze week naar buiten bracht, schrijft men liever geen verbod te willen omdat mensen in de meeste gevallen vrijwillig voor conversietherapie kiezen. “Dat is eigenlijk meteen het grootste euvel dat ik zie in de bezwaren van de Raad van State”, zegt Lapré. “Het lijkt vrijwillig te gaan. Toen ik in 2009 conversietherapie aanging, deed ik dat ook 'vrijwillig' omdat ik op dat moment heel graag mijn homoseksuele gevoelens wilde kwijtraken. Maar ik heb die keuze ook gemaakt omdat ik graag in het plaatje wilde passen en bij de gemeenschap wilde horen.”

Benieuwd naar de volledige uitzending van Dit is de Dag? Deze is hier terug te kijken.

John Lapré schreef eerder een opinieartikel voor Cvandaag over zijn ervaringen met conversietherapie. Lees: Een boodschap voor kerkelijk Nederland: homogenezingstherapie is een vorm van geestelijke verkrachting.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

John, je argument dat conversietherapie niet vrijwillig kan zijn vind ik zwak. Je kunt dat argument nl op tal van therapieën toepassen. Hoe vrijwillig is precies "vrijwillig"? En wat te zeggen van therapieën die dienen om mensen met hun andere seksuele oriëntatie te leren omgaan? En hoe denk je over de trendy opvatting uit de regenboog scene dat er betreffende seksuele oriëntatie sprake is van gender fluïditeit? (m.a.w. dat die oriëntatie zo maar kan veranderen).