cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Veldwerker Rebecca, beeld: Open Doors
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

MET OPEN DOORS

 

‘Extreme vervolging vereist extreme liefde’

Rebecca werkt in het geheim onder Noord-Koreaanse vluchtelingen. Het is een groep die uit het land is vertrokken waar de christenvervolging het hevigst is. Ondanks de gevaren reist ze naar afgelegen gebieden om vrouwen te bezoeken. “Anderen zijn gepakt en gevangengezet, maar het is een risico dat ik bereid ben te nemen om het evangelie te verkondigen.” 

Rebecca*, een veldwerker van Open Doors, werkt in het geheim onder Noord-Koreaanse vrouwen die gevlucht of verhandeld zijn en nu illegaal in China leven. Regelmatig reist ze naar het Chinese platteland om deze vrouwen te bezoeken en Bijbelstudie met hen te doen. Elke reis die ze maakt, is gevaarlijk en zwaar. 

Ondanks het gevaar is het voor Rebecca de moeite waard, omdat de vrouwen die ze gaat ontmoeten alles riskeren om Jezus te volgen. “Anderen zoals ik zijn gepakt en gevangengezet”, zegt Rebecca. “Maar het is een risico dat je wilt nemen om het Evangelie te verkondigen.”

De vluchtelingen die Rebecca in haar bediening ontmoet, lopen het risico keihard te worden aangepakt. Als ze worden betrapt, worden ze uitgeleverd aan de Noord-Koreaanse regering, om vervolgens in een werkkamp te belanden of zelfs geëxecuteerd te worden. Het is schokkend om zo'n hoge prijs te betalen.

Getraumatiseerd
"De vrouwen hebben een heel ellendig leven", zegt zuster J*, die samen met Rebecca werkt. “Ze leiden een zwaar leven en hebben vaak te maken met mishandeling. Bovendien zijn ze gehersenspoeld door het Noord-Koreaanse regime. De eerste keer dat ze naar een Bijbelstudieavond komen, zijn ze doodsbang.” Veel vrouwen zijn door mensenhandelaren verkocht aan mannen die ze nog nooit eerder hebben ontmoet, om echtgenote te worden of kinderen te baren. Ze zijn getraumatiseerd en hebben geen wettelijke status of vrijheid zodra ze in China aankomen. Daarom verschuilen ze zich in afgelegen gebieden in China. 


Rebecca bidt regelmatig met vrouwen die uit Noord-Korea gevlucht zijn

Vreugdevol
“Maar ook al lijden ze en verbergen ze zich, de vrouwen zijn vol vreugde in Christus”, zegt zuster J. “Ze klagen niet over hun omstandigheden, maar danken voor alles. Ze lopen over van vreugde en hoop. Dat kan alleen omdat God echt met hen wandelt.”

“Extreme vervolging vereist extreme liefde”, meent Rebecca. “We volgen Gods opdracht en roeping om van Zijn liefde te getuigen, ondanks het gevaar. Bij de vrouwen zijn is mijn grootste vreugde”, zegt ze. “Ik zou de reis elke keer maken. Zelfs voor één.”

Wil jij meer weten over christenvervolging in Noord-Korea en de Ranglijst Christenvervolging? Kijk dan op de website van Open Doors.

*Schuilnaam