cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. Egas
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

27 januari 2023 door Redactie

CGK-predikant groeide op in Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland: “Indrukken van dood en eeuwigheid”

“Ik zie dat als leiding van de Heere omdat het Zijn bedoeling was dat ik daar predikant zou worden”, zegt ds. A.A. Egas in de laatste aflevering van de RD-serie ‘Terug naar de Wieg.’ De in Werkendam geboren Egas groeide op in de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland (OGGiN) maar staat inmiddels al jaren op de kansel in de Christelijke Gereformeerde Kerk (CGK). Aan RD-presentator Robert Jansema vertelt Egas in zijn geboorteplaats hoe het daar van gekomen is.

In de RD-serie bezoekt Jansema meerdere predikanten uit verschillende kerkverbanden om met hen terug te keren naar de plaats waar ze het levenslicht zagen. Voor Egas is dat het plaatsje Werkendam, liggend onder de rook van Dordrecht. De predikant groeide op in een gezin van zeven kinderen waarvan hij zelf de oudste is. “Als ik me het goed herinner werden er hier twee of drie geboren en zijn we daarna verhuisd”, zegt Egas.

Voordat Egas predikant werd, was hij werkzaam als docent in het voortgezet onderwijs en later als jurist voor het VGS (Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs, red.) “Nadien ben ik gaan studeren in Apeldoorn en predikant geworden in de CGK.” Momenteel dient Egas in Damwoude, nadat hij al eerder op Urk, in Middelharnis, Vianen en Nieuwkoop gestaan heeft.

Desondanks groeide Egas op als kind in de OGGiN van Werkendam. Sterker nog, het kleine kerkje van deze gemeente werd zelfs door de grootouders van Egas opgericht. “Ik denk dat het vrij uniek is, maar zij zijn denk ik een van de weinigen die ooit uit de Hervormde Kerk geschrapt zijn. Mijn grootouders waren betrokken leden van deze kerk maar misten de bevindelijke prediking. Tot ongenoegen van de kerkenraad lieten zij doordeweeks predikanten komen in een zaaltje dat zij huurden. Uiteindelijk ontstond er een conflict omdat mijn grootouders, ondanks aandringen van de kerkenraad, daar niet mee wilde stoppen.”

“Er vloeide vervolgens een kleine gemeente uit voort en in de jaren 50 werd er ook een gebouw gerealiseerd", vertelt Egas. "Ik ben hier ook gedoopt en hier liggen ook mijn eerste geestelijke ervaringen. Enige tijd heb ik ook het orgel bespeeld en leerde ik op catechisatie mijn vrouw kennen. We voelen ons dus zeer verbonden aan dit kerkgebouw.”

Maar hoe kwam het dan van een overstap naar de CGK? Egas: "Dat is eigenlijk heel eenvoudig gegaan. In Maartensdijk heb ik de PABO gevolgd en belijdenis gedaan in de Hervormde Kerk. Op het moment dat mijn vrouw en ik trouwden, besloten we om lid te worden van de CGK. Mijn vrouw had er veel goede vrienden in de jeugdvereniging en zat ook op het koor van de gemeente. Toch zie ik het zelf wel als leiding van de Heere om ons in dat kerkverband te brengen, omdat het Zijn bedoeling was dat ik daar predikant zou worden.”

Al op jonge leeftijd wist Egas zich tot het ambt geroepen. "De Heere heeft al heel jong hier in dit kerkgebouw (OGGiN Werkendam, red.) indrukken gegeven van dood en eeuwigheid. Dat heeft eigenlijk heel mijn jeugd wel gestempeld. Ik weet niet goed hoe dat was, maar ik had al heel jong het verlangen om dienaar van het Woord te worden."

"Nadat ik mijn PABO-studie afrondde, ben ik ook Grieks en Latijn gaan studeren omdat dat verlangen ergens sluimerde. Toch had ik nooit de vrijmoedigheid om theologie te gaan studeren, totdat ik op mijn 33e de Heere echt mocht leren kennen als mijn Borg en Zaligmaker. Op het moment dat dat gebeurde, kwam dat oude verlangen weer terug en riep de Heere krachtig tot mij met de woorden: 'Dwing ze om in te gaan.' Toen ben ik direct theologie gaan studeren."

Benieuwd naar het volledige gesprek met ds. A. A. Egas? Bekijk dan onderstaande video terug.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Aan de uitspraken van Egas en zijn collega Uitslag merk je dat ze niet van CGK-huize zijn. 'Bekeerlingen' hebben de neiging om fanatieker te zijn dan de groep waarin ze nu gekomen zijn. Helaas voelen beide predikanten niet goed genoeg aan dat de CGK al vanaf haar oprichting meer stromingen heeft en dat verdraagzaamheid daarbij het gebruik en kenmerkend is.

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify