cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Denemarken
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 januari 2023 door Patrick Goede

Denemarken wil christelijke feestdag schrappen om defensiekas te kunnen spekken

In Denemarken is een, met name politieke, discussie ontstaan over het opofferen van een christelijke feestdag. De regering wil de extra dag arbeid gebruiken om het land weerbaarder te maken nu Rusland in oorlog is met Oekraïne. Ondanks dat keren volgens de christelijke Deense website Dagen negen oppositiepartijenen zich tegen de plannen van de overheid.

Volgens de regering gaat de extra dag arbeid 1,3 miljard euro aan Deens bruto binnenlands product opleveren. Ook vloeit er nog eens 430 miljoen euro extra naar de Deense staatskas. Maar bij het bepalen van welke christelijke feestdag hiervoor ingeleverd moet worden, wordt de Kerk van Denemarken totaal genegeerd, zo stelt CNE News.

Het Kristeligt Dagblad noemt het hele plan zelfs een stukje "ongehoorde politieke inmenging". De Deense nationale Dag van Gebed zou als eerste op de nominatielijst staan om te worden geëlimineerd als feestdag. Maar er gaan onder de politici ook geluiden op om Tweede Pinksterdag te schrappen. Zo zegt minister Christian Friis Bach op Twitter: 'De Dag van Gebed heeft een kerkelijke importantie. Schrap daarom Tweede Pinksterdag, dat is sowieso een rare feestdag.'

Ook vindt er voor de Dag van Gebed een Deense maaltijd plaats die voor veel Denen een belangrijke traditie is geworden. Bisschop Henrik Stubkjær is in het Kristeligt Dagblad niet te spreken over de plannen van de regering. "Het is een breuk met het nationale kerksysteem dat we al sinds 1849 hebben. Het probleem is dat we nu een minister hebben die theologische keuzes maakt en dat systeem ondermijnt." Ook roept de geestelijke op om de feestdag dan maar op een zaterdag te plannen. Zodat het een feestdag blijft én een extra dag arbeid wordt gewonnen. 

Feestdagen schrappen
Volgens CNE News is het niet de eerste keer dat er in Denemarken feestdagen worden geschrapt. In 1770 werden volgens het christelijke nieuwsmedium in één keer tien feestdagen geschrapt, waaronder Derde Kerstdag, Derde Paasdag en Derde Pinksterdag.

Volgens een peiling van het Kristeligt Dagblad wil iets minder dan de helft van de Deense bevolking betrokken worden in een volksreferendum over het schrappen van een feestdag. Ook wordt in de peiling duidelijk dat zes op de tien Denen de Dag van Gebed graag behoudt.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

C
Heel schijnheilig als je je als overheid achter de oorlog in Oekraïne denkt te kunnen verschuilen, door een christelijke feestdag te schrappen, om zo de staatskas te spekken.

Ik hoop dat een meerderheid van de christenen in de gaten heeft waar het toe kan leiden als men begint met het afschaffen van christelijke feestdagen. We zien het op tal van manieren ook in ons land. Men wil zich los maken van God! Dit is lang geleden voorspeld,

en we zien het gebeuren.