cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
simons
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 november 2022 door Redactie

SGP-Kamerlid clasht met Sylvana Simons over reformatorisch onderwijs

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop is tijdens een debat in de Tweede Kamer flink geclasht met Sylvana Simons (BIJ1) over identiteitsverklaringen op het reformatorisch onderwijs en de vrijheid van onderwijs.

In haar bijdrage sprak Simons over “de toename in het aantal reformatorische scholen dat gebruik maakt van identiteitsverklaringen die impliciet dan wel expliciet LHBTI-kinderen onderdrukken en discrimineren”. Ze stelde verder dat er moties zijn aangenomen om deze identiteitsverklaringen “in welke vorm dan ook uit te bannen” en dat daar nog niets mee gebeurd is. Niet veel later kwam Bisschop naar de interruptiemicrofoon. Hij stelde naar eigen zeggen een principiële vraag: “Vindt mevrouw Simons dat ouders en scholen het recht hebben om een Bijbelse visie op het huwelijk als basis van hun onderwijs te hanteren? Of ontzegt mevrouw Simons die ouders dat recht?”

“De heer Bisschop weet heel goed dat de ouders niet alleen dat recht hebben, maar dat dit recht ook verankerd is in onze Grondwet. Wat ik daarvan vind, doet er helemaal niet toe. Feit is wel dat ik dat recht van die ouders respecteer. Ik respecteer echter ook het recht van het individu, het kind, om te zijn wie het kind is. Als ouder vind ik dat ik me niet te bemoeien heb met de seksuele voorkeuren en de genderidentiteit van mijn kinderen. Net zoals mijn kinderen zich niet te bemoeien hebben met het mijne.”

Wat volgde was een flink debat tussen beide Kamerleden waarin goed naar voren kwam hoe ver hun zienswijze uit elkaar ligt. Daarbij stelde Simons onder meer dat iedereen de “seksuele integriteit van kinderen” moet respecteren: “De heer Bisschop is degene die vindt dat er ergens is beschreven hoe seksualiteit, genderidentiteit, seksuele integriteit en genderexpressie er uit zou moeten zien. Als ik me niet vergis, vindt hij die antwoorden in de Bijbel. Nu zegt de heer Bisschop tegen mij dat ik degene ben die deze zaak aan banden wil leggen. Terwijl de verschrikkelijke waarheid is dat ik precies het tegenovergestelde vind. Ik vind dat het niet aan anderen is om te bepalen wie iemand is of mag zijn.” Even later sprak ze ook nog over "een beperkt wereldideaal", als het gaat om hoe orthodoxe christenen naar seksualiteit en genderidentiteit kijken. 

“De visie op menselijke relaties, geslacht man/vrouw en seksualiteit is inderdaad Bijbels gefundeerd”, reageerde Bisschop. “Er zijn ons goede geboden gegeven, is onze vaste overtuiging. Die zijn goed voor je persoonlijke welzijn en het welzijn van de hele samenleving. Maar mevrouw Simons suggereert dat ouders die vanuit die overtuiging de seksuele opvoeding en de begeleiding naar volwassenheid van hun kinderen vormgeven, de seksuele integriteit van hun kinderen niet respecteren. Dat vind ik buitengewoon kwalijk.”

Bekijk hieronder de beelden.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Dat deze twee politieke uitersten op dit soort onderwerpen clashen hoeft ons toch niet te verbazen. Het tegenovergestelde zou me wel verbazen. Waarom nog aandacht besteden aan deze dame die wat mij betreft de weg helemaal kwijt is.