cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Naschoolse satansclub
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 november 2022 door Patrick Goede

Start naschoolse satansclub op basisschool in Californië doet menig wenkbrauw fronzen

De atheïstische organisatie The Satanic Temple heeft in Californië het plan opgevat om een naschoolse opvang te starten in december. Het doel is om kinderen van de basischool meer te leren over rationalisme en onderzoek. Sommige ouders van deze kinderen vinden dat een dergelijke club niet mag worden toegestaan volgens Religion News en komen in verzet.

De zogenaamde After School Satan Clubs worden dus gesponsord door The Satanic Temple, een atheïstische religieuze organisatie gevestigd in Salem, Massachusetts, die aandringt op de scheiding van kerk en staat. De leden ontmoeten elkaar op geselecteerde openbare scholen waar ook andere religieuze clubs elkaar ontmoeten, zoals de Good News Club - een naschools programma georganiseerd door het Child Evangelism Fellowship, om 'het evangelie van Christus naar kinderen te brengen'. 

De Satanic Temple, die geen onderdeel is van de Satanskerk, werd opgericht in 2013. Satan wordt er niet aanbeden en in hun principes staat dat de vrijheden van anderen moeten worden gerespecteerd, dat mensen controle over hun eigen lichaam moeten hebben en dat ook wetenschappelijke feiten moeten worden gerespecteerd. Ze moeten niet worden vervormd om te kunnen passen bij iemands overtuigingen.

Controversieel
De After School Satan Club wordt op 5 december gelanceerd op de Golden Hills Elementary School in Tehachapi, een stad in Kern County, ongeveer 185 kilometer ten noorden van Los Angeles, vertelt June Everett, een campagneleider van de After School Satan Club. Naschoolse Satan Clubs worden opgericht op verzoek van ouders, opvoeders of andere leden van de gemeenschap zelf, meldt de Satanic Temple-website. Everett zegt dat een ouder een paar maanden geleden contact opnam met het verzoek om de club, die tot en met mei 2023 eens per maand bijeenkomt, te starten.

"Het feit dat anderen onze club controversieel vinden terwijl ze absoluut geen problemen hebben met de andere religieuze clubs die op hun openbare school actief zijn, is voor ons een raadsel", zegt Everett, die overigens wel 'gewijd is' als predikant van The Satanic Temple.

Tehachapi Unified School District supervisor Stacey Larson-Everson kondigde in een brief van 15 november, verkregen door The Bakersfield Californian, aan dat het district de After School Satan Club toestemming heeft gegeven om bijeenkomsten na schooltijd te organiseren in de cafetaria van de basisschool.

Volgens de wet mag het district geen onderscheid maken tussen groepen die zijn faciliteiten willen gebruiken of flyers verspreiden "op basis van hun eigen standpunten", zegt Larson-Everson. De supervisor merkte op dat het vooral religieuze groeperingen zijn geweest waaraan het district in de loop der jaren toestemming heeft gegeven om zijn faciliteiten te huren.

Good News Club baant de weg
De uitspraak van het Hooggerechtshof uit 2001, in de zaak Good News Club vs. Milford Central School, maakte ironisch genoeg de weg vrij voor het bestaan van After School Satan Clubs op openbare scholen. Het Hooggerechtshof oordeelde dat scholen niet mogen discrimineren tegen religieuze organisaties die een naschoolse opvang aanbieden.

Sheila Knight, grootouder van een vijfde klasser in Golden Hills, vindt de After School Satan Club "walgelijk". "Ik begrijp dat de school ze volgens de wet moet toestaan, omdat ze andere naschoolse programma's toestaan, zoals het Goede Nieuws... maar ik kan me niet voorstellen waarom iemand zou willen dat hun kind naar school gaat," vertelde ze aan KBAK.

"Alleen al de naam, 'Satanic Temple', is negatief en dat hebben deze elementaire kinderen niet nodig", vertelde een andere vrouw aan het persbureau.

Bovendien meldde Tehachapi News dat het nieuws over de club zoveel controverse op sociale media had veroorzaakt dat beheerders van de Facebook-groep Tehachapi Raves and Rants de reacties minstens één keer uitzetten, "zodat ze konden slapen". De beheerder van de Tehachapi Ask Facebook-groep besloot vervolgens reacties over het onderwerp te verwijderen, meldt de nieuwssite.

Paul Hicks, een vrijwilliger bij de After School Satan Club, vertelde KBAK dat christelijke clubs als de Good News Club een belangrijke reden zijn waarom de After School Satan Club noodzakelijk is. "We willen een alternatief standpunt geven", zei hij.

"Ik leer deze kinderen niet dat ze Satan moeten begroeten of zich moeten identificeren als satanisten. Wat we doen is kritisch denken, we onderwijzen wetenschap, we onderwijzen empathie", zei Hicks.

Precedent scheppen
Volgens Everett zijn er twee actieve After School Satan Clubs in het land, een in Moline, Illinois, en een andere in Lebanon, Ohio. Een van die clubs wordt op 28 november gelanceerd in Wilmington, Ohio. Drie clubs wachten op goedkeuring in Eaton, Ohio; Chesapeake, Virginia; en en Endwell, New York.

De Satanic Temple zegt dat het het woord "Satan" gebruikt in de naam van de club omdat Satan voor hen geen bovennatuurlijk wezen is. "Satan is een literaire figuur die een metaforische constructie vertegenwoordigt van het afwijzen van tirannie over de menselijke geest en ziel", stelt het op zijn website.

De aanwezigheid van evangelische naschoolse clubs "schepte niet alleen een precedent waardoor schooldistricten nu satanische groepen moeten accepteren, maar de evangelische naschoolse clubs hebben de behoefte gecreëerd aan satanische naschoolse clubs om een tegengesteld evenwicht te bieden aan de buitenschoolse activiteiten van leerlingen", aldus de satanische tempel.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen