cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Eenzaamheid
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 oktober 2022 door Redactie

Ook in de kerk wordt er eenzaam geleden: "Erken die pijn en wees oprecht nieuwsgierig"

Van 29 september tot en met 6 oktober is het de 'Week tegen Eenzaamheid'. Zoals bekend is eenzaamheid een groot maatschappelijk probleem, ook in de kerk. In het radioprogramma De Nieuwe Morgen van Groot Nieuws Radio spreken presentator Youri van der Geest en Jan Willem Janse van Missie Nederland er verder op door. 

"Het is misschien lastig uit te leggen voor wie eenzaamheid niet kent hoe het nu kan dat sommige mensen zich eenzaam kunnen voelen, ondanks dat zij naar een goed gevulde kerk gaan", stelt Van der Geest. "Om te beginnen is het belangrijk om te erkennen dat eenzaamheid een complex thema is. Het is niet een kwestie van: 'Ik maak even een praatje met iemand en dan is zijn of haar eenzaamheid opgelost.' Het is belangrijk dat we ons niet alleen primair richten op het oplossen daarvan. Want eigenlijk zeg je daarmee dat het er niet mag zijn. Het is juist belangrijk om de pijn te erkennen en te zeggen dat het ook oké is om samen eenzaam te zijn", zegt Jan Willem Janse.

"Ik denk dat eenzaamheid niet alleen gaat over een gebrek aan contact maar ook over dingen als: 'Word ik werkelijk gezien en durf ik mijzelf echt te laten zien?' Dat kan dus echt wel diep gaan. Tijdens een korte ontmoeting op zondag los je dat niet altijd op. Het kan wel helpen als je intentioneel aan relaties werkt", vervolgt Janse zijn bijdrage.

"Eenzaamheid gun je niemand, zeker als je de verhalen hoort die tijdens de Week tegen Eenzaamheid voorbijkomen. Hoe ga je daar als kerk goed mee om?", vraagt Van der Geest vervolgens. "Ik denk dat het helpt als je ervoor kiest dat je wil bijdragen aan een cultuur waarin verbinding kan plaatsvinden. En waar er ruimte is voor het erkennen van die pijn die eenzaamheid met zich meebrengt, zodat mensen hun verhaal durven en kunnen delen. En als die ruimte er niet is, dan kun je daar zelf wat op aansturen, door bijvoorbeeld zelf in actie te komen en uit te reiken naar anderen", zegt Janse daarop.

"Toch is het best moeilijk om mensen te herkennen die eenzaam zijn", zegt Van der Geest. "Dat denk ik ook, want je ziet het lang niet altijd aan de buitenkant. Ik zou zeggen: vraag het gewoon en wees nieuwsgierig. De Week tegen Eenzaamheid is daar een mooi moment voor. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: 'Het is deze week de Week tegen Eenzaamheid, hoe zit dat eigenlijk bij jou? Zijn er momenten waarop jij eenzaam bent?' Dat is eigenlijk al een hele uitnodigende vraag om iets van jezelf te laten zien."

"Stel dat iemand zegt: 'Ik ben eenzaam.' Hoe ga je daar dan mee om?", vraagt Van der Geest. "Dan is het allereerst goed om de emotie van de ander te herkennen. Maar ook de vraag te stellen: 'Waar heb jij dan behoefte aan?' Dan kan je bepalen of jij daarin iets wil of kan betekenen", antwoordt Janse. 

Het maken van verbinding met iemand die eenzaam is moet niet als een verplichting aanvoelen, vertelt Janse. "Een relatie moet van twee kanten komen. De Bijbel zegt ook: 'Laat je liefde oprecht zijn.' Dat zou kunnen betekenen dat je je plannen verandert, door bijvoorbeeld iemand thuis uit te nodigen."

Volgens Janse kun je ook als gemeente actief je steentje bijdragen in de strijd tegen eenzaamheid. "In onze gemeente kiezen we er bijvoorbeeld voor om twee keer per maand te lunchen na de dienst. De andere week drinken we weer koffie. Natuurlijk moet iemand daarna evengoed alleen naar huis, maar dan is er wel ruimte geweest voor ontmoeting. "

Voor meer informatie over de 'Week tegen Eenzaamheid', kun je hier terecht. Ben je benieuwd naar wat Missie Nederland doet om eenzaamheid tegen te gaan? Klik dan hier.

Benieuwd naar de volledige aflevering? Deze is hieronder terug te luisteren.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen