cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Kerk2030
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 september 2022 door Redactie

Predikanten Reinier Kramer, Joost Smit en Duurt Vonck aan de slag voor Kerk2030

De predikanten Reinier Kramer (De Hoeksteen Bergentheim), Joost Smit (Ontmoetingskerk Amersfoort Vathorst) gaan per september als adviseurs aan de slag voor de stichting Kerk2030. Zij begeleiden en adviseren plaatselijke gemeenten en groepen kerken in dit kerkelijke vernieuwingstraject. Dit werk in deeltijd combineren zij met hun taak als gemeentepredikant. Duurt Vonck (City Movements) gaat als onderzoeker aan de slag.

Kerkvernieuwing
Kerk2030 is een kerkvernieuwingsbeweging van plaatselijke kerken voor plaatselijke kerken. Deze kerken vormen een lerend netwerk waarin ze elkaar inspireren, stimuleren en bemoedigen. In de achterliggende periode (2017-2022) is gewerkt aan het leggen van de basis voor Kerk2030. Dat wil zeggen: werken aan de visie, overbrengen van de visie en enthousiasmeren van mensen en kerken. Inmiddels zijn veel kerken gestart met Kerk2030. Oktober 2021, een groep van 12 kerken, is een intensief GLOW (Geloof, Leer- en Ontwikkel traject ) begonnen. Oktober 2022 start een tweede groep van 12 kerken aan hun GLOW traject. Bij drie kerken vindt vanuit de Academische Werkplaats Kerk20301 handelingsonderzoek plaats en veel kerken gebruiken de webinars en overige materialen van Kerk2030.

Ondersteuning
De initiatieven van Kerk2030 leidden tot vraag vanuit kerken en predikanten voor ondersteuning. Daarom is uitbreiding met begeleiders en onderzoekers gewenst. Klaas Koelewijn, directeur van Kerk2030: “Er is ‘honger’ naar vernieuwing en plaatselijke kerken zijn zoekend naar het kerkzijn vandaag in deze post coronatijd. Kerk2030 heeft daar een eigen visie op, en kerken staan daarvoor open.” Het kernteam van Kerk2030 bestaat met deze uitbreiding uit zes personen zijnde, Karen Zwijze, Duurt Vonck, Hans Schaeffer, Joost Smit, Reinier Kramer en Klaas Koelewijn.

Academische Werkplaats
Kerkvernieuwing betekent je steeds weer afvragen: waar beweegt God? Wat doet een plaatselijke kerk, en waarom? Deze doorgaande reflectie gaat niet vanzelf. In de Academische Werkplaats Kerk2030 wordt onder leiding van prof. dr. Hans Schaeffer onderzoek gedaan binnen verschillende plaatselijke kerken en worden de aan een GLOW-traject deelnemende kerken gevolgd. Resultaten hiervan worden gedeeld met andere kerken en in de academische wereld. Zo leren plaatselijke kerken van, met en aan elkaar, verbonden door de Heilige Geest en aan de brede traditie van christelijke theologie en kerkzijn.

Personalia
Reinier Kramer (1979) is predikant van De Hoeksteen in Bergentheim. Verder is hij een van de medewerkers van de dagelijkse Bijbelpodcast ‘Eerst Dit.’ Hiervoor was hij ondernemer in het bedrijfsleven en docent in het middelbaar onderwijs. Hij heeft in deze functies ruime ervaring opgebouwd in veranderingsprocessen.

Joost Smit (1966) is predikant van de Ontmoetingskerk in Amersfoort-Vathorst. Daar is hij betrokken bij Hart van Vathorst, een huis waarin een kerk, twee zorginstellingen en een kinderdagverblijf samen optrekken. Hiervoor was hij o.a. projectleider van de Permanente Educatie Predikanten (Theologische Universiteit Kampen/Utrecht. Ook heeft hij ruime ervaring in kerkelijk advieswerk.

Duurt Vonck (1980) is vrijgesteld predikant voor missionaire dienst als wetenschappelijk medewerker City. Hiervoor was hij predikant in Houten en directeur van st. Agapè. Op zaterdagen is hij tevens Barista in Barista de Dominee Schalkwijk (Ut.). Zijn praktijkervaring met City Movements zet hij nu in als promovendus bij Kerk2030 rondom kerkelijke samenwerking.

Klik hier voor meer informatie

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen