Junta Myanmar gebruiken kerk als schild tegen luchtaanvallen

De militaire junta van Myanmar bezet een katholieke kerk, gebruikte deze als keuken voor zijn soldaten, en legde landmijnen rond het gebouw. Sinds de staatsgreep van februari 2021 strijdt deze groepering tegen de lokale strijdkrachten en etnische minderheden, waaronder veel christenen. Men drong er bij de parochianen op aan niet in de buurt van het gebouw te komen omdat het leger er mijnen voor had gelegd. Dat meldt UCA News.
De Moeder Gods Kerk werd gebruikt als schild terwijl het leger luchtaanvallen en zware wapens gebruikte, wat leidde tot de vernietiging van meer dan 100 huizen en de ontheemding van meer dan 5.000 mensen.
Lokale strijdkrachten in het zuiden van de deelstaat Shan plaatsten een video op sociale media waarin de vuile vloer van de kerk te zien was met kerkbanken bedekt onder stof. Ook waren er militaire uniformen in het gebouw te zien. Ten minste zes parochies in het bisdom Pekhon zijn verlaten, terwijl kerken, waaronder de Sacred Heart Cathedral, herhaaldelijk zijn aangevallen en beschadigd als gevolg van het aanhoudende conflict.
Het Zuidoost-Aziatische land, voorheen bekend als Birma, is de thuisbasis van 's werelds langste burgeroorlog, die begon in 1948. Het conflict tussen het leger van het land, plaatselijk bekend als Tatmadaw, en milities van etnische minderheden escaleerde na de militaire staatsgreep van 2021, aangezien de etnische milities pro-democratische demonstranten steunen. De conflictgebieden liggen langs de grens van Myanmar met India, Thailand en China.
Christenen vormen iets meer dan 7 procent van het grotendeels boeddhistische land. Maar christenen vormen een meerderheid in de staat Chin, die grenst aan India, en de staat Kachin, die grenst aan China. Ook vormen ze een aanzienlijk deel van de bevolking van de staat Kayah, die aan Thailand grenst.
In juni onthulden meerdere rapporten, waaronder een VN-rapport, dat de boeddhistische nationalistische junta van Myanmar zich onevenredig gewelddadig had gericht op religieuze minderheden, waaronder christenen, en honderden kinderen op brute wijze had aangevallen en vermoord sinds de militaire coup. Myanmar neemt op de Ranglijst Christenvervolging 2022 van Open Doors de twaalfde plaats in.
Praatmee