cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
boerenprotest
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 juli 2022 door Redactie

Predikanten vinden boerenactievoerders te ver gaan: 'Trekkerterroristen'

Boeren hebben woensdag onder meer hooibalen in brand gestoken en opritten geblokkeerd met hopen grond. 'Waanzin', stelt Alexander Veerman, PKN-predikant. Collegapredikant Ernst Leeftink spreekt van 'trekkerterroristen'. Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers dat er gedurende de dag weer allerlei acties kunnen plaatsvinden. 

Meerdere wegen in het land zijn donderdagochtend afgesloten als gevolg van acties waarbij afval is gedumpt. BBB-leider Caroline van der Plas roept boeren op te stoppen met acties die gevaar opleveren voor mens en omgeving, zoals het blokkeren van snelwegen of het in brand steken van hooibalen. Rijkswaterstaat, de politie en veiligheidsregio's deden woensdag eenzelfde oproep, nadat actievoerders onder meer hooibalen, afval en asbesthoudend materiaal aanstaken op en langs snelwegen. Er is nog niemand gearresteerd. De politie zei eerder op de dag dat het "lastig" is om te achterhalen wie de brandstichters zijn.

Reacties christenen
'Afval, zelfs asbest, dumpen, mensen bedreigen en brand stichten. Als dominee in een agrarische omgeving, als dominee met diverse boeren in mijn familie, als dominee die woont in een omgeving met zeer kwetsbare en prachtige natuurgebieden, grijpt dit nieuws mij aan', stelt Mark de Jager, predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) via Facebook. 'Dat emoties hoog oplopen en actiebereidheid stijgt is daarom begrijpelijk. Maar er is volgens mij een duidelijke grens, zeker voor christelijke boeren. Een grens die steeds vaker wordt overgegaan.'

De Jager deelt een preekfragment: 'Vreemdelingschap betekent ook dat je soms onrecht zult moeten verdragen. Want Jezus heeft het grootste onrecht verdragen, om jou te redden. Een christen is nederig tegenover de overheid, omdat je beseft dat uiteindelijk iedereen onder het gezag van God geplaatst is. Een christen probeert altijd de minste te zijn. Je mag het zeker oneens zijn met de overheid, en ook opkomen voor je recht. Want, zo zegt Petrus, je bent een vrij mens. Maar verder polariseren. In kwade woorden spreken of de wet overtreden. Dat mag niet. Er zit een grens aan wat je kan maken.' Collegapredikant ds. J. Belder riep christenen via Cvandaag op om te bidden voor de overheid, ook wanneer je het niet met ze eens bent.

Over de branden die gisteren ontstonden zegt communicatiecoach Nico Schipper: 'Over boerenverstand gesproken! Een sigarettenpeuk kan in deze droogte al een bosbrand veroorzaken. Levensgevaarlijk! Dit heeft ook niks meer met demonstreren te maken. Dit is anarchie.' Dominee Erst Leeftink, actief binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv): 'Mensen die puinstorten en brandstichten op snelwegen, zijn geen boeren, maar boeven. Als ze echt het boerenbelang dienen, nemen BBB en SGP openlijk en zonder voorbehoud afstand van deze trekkerterroristen.' Cvandaag publiceerde deze week de column 'Zouden christenen wel of niet mee moeten doen aan boerenprotesten?'.


Stikstofcrisis
- Zouden christenen wel of niet mee moeten doen aan boerenprotesten?
- Protestboeren naar de mond praten met Bijbelverhaal is ongepast
- Stikstofmaatregelen houden de gemoederen flink bezig: hoe reageren we als christenen?
- Christelijke boer wantrouwt het kabinet: “In Den Haag worden leugens verkondigd”
- Luther had sympathie voor boerenprotesten (totdat er geweld werd gebruikt)
Meer over Stikstofcrisis »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

R
De oorzaak van de inderdaad vergaande acties van de boeren ligt nog steeds bij onze regering. Het lijkt me daarom beter wanneer predikanten en anderen de overheid manen om af te zien van hun schandalige plannen en echt in open onderhandeling met de boeren te gaan. Alleen dan komen we er samen uit.