cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Vernietigde kerkelijke gebouwen in Oekraïne
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 juli 2022 door Redactie

173 kerkelijke gebouwen in Oekraïne beschadigd tijdens oorlog

Door de zware oorlog in Oekraïne zijn maar liefst 173 christelijke kerken en andere gebouwen geraakt door de aanvallen van Rusland. Dat meldt de Oekraïense overheid. De meeste van de beschadigde gebouwen horen bij de Oekraïens-Orthodoxe Kerk.

De oorlog in het Oost-Europese land, die al maanden aanhoudt, treft niet alleen militaire doelwitten. Ook kerken, moskeeën, synagoges en gebouwen die daarmee verbonden zijn, werden het slachtoffer van aanvallen. Uit onderzoek in opdracht van de Oekraïense overheid blijkt dat in totaal 183 religieuze gebouwen zijn beschadigd, waarvan vijf islamitische en vijf joodse. De overige gebouwen zijn christelijke kerken, kerkelijke administratieve gebouwen en plekken waar onderwijs gegeven werd.

Bekijk in deze interactieve kaart de beschadigde christelijke gebouwen in Oekraïne

De meeste beschadigingen werden aangebracht in Donetsk, Luhansk, maar ook in Kiev en Kharkov werden veel kerken een doelwit. 73 procent van het totaal was in het bezit van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk, de rest hoorde bij protestantse gemeenschappen (22 plekken), de Rooms-Katholieke Kerk (3) en de Grieks-Orthodoxe Kerk (2).

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen