cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
CIP Podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 juni 2022 door Redactie

Gooit Nieuwsuur olie op het vuur met een eenzijdige reportage over de CGK?

Door een lokale PvdA-fractie werden de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) 'Taliban in de polder' genoemd. Wat ging daaraan vooraf? Een volgens critici eenzijdige reportage van het tv-programma Nieuwsuur. CIP-eindredacteur Jeffrey Schipper vertelt hierover meer in de nieuwe CIP Podcast.

Schipper: "Wie bekend is met de situatie binnen de CGK zal met gekromde tenen naar Nieuwsuur hebben gekeken. Door een voor- en tegenstander aan het woord te laten over de vrouwenkwestie werd een ingewikkeld theologisch debat gesimplificeerd voor een Nederlands publiek dat niet bekend is met de de kerkgeschiedenis, de CGK en theologie. Bram Hofland, die als voorstander van vrouwelijke ambtsdragers werd geïnterviewd, kwam hier via Twitter op terug: 'De interviews, in ieder geval met mijzelf, lagen een stuk genuanceerder dan nu getoond... Jammer dat er een zwart-wit frame over heengezet is...'

De PvdA in Houten vond het nodig om zich via Twitter uit te spreken: ‘Serieus? Anno 2022 beslissen mannen over de onderdanigheid van vrouwen. Taliban in de polder! Als het niet zo middeleeuws zou zijn, is het bijna kolderiek! Ik zou zeggen: blijven scheuren, zodat er geen snipper van overblijft!’ Dat laat de invloed van reguliere media als Nieuwsuur in. Een eenzijdige reportage werkt onderbuikgevoelens in de hand. En verder heb ik nog tientallen tweets voorbij zien komen van ongeïnformeerde seculiere Nederlanders die vorige week nog dachten dat de CGK een aftakking was van de KFC."

Schipper zag dat zelfs de hashtag #kerkscheuring trending was op het sociale medium Twitter. "Heb ik wat gemist? Zelfs CGK’ers met een radicaal standpunt hebben rondom de synode het woord ‘kerkscheuring’ niet in de mond genomen. Het wordt door omstanders bovendien al twintig jaar geroepen dat er een kerkscheuring aankomt. Waar blijft ‘ie dan? Als Nieuwsuur een goed geïnformeerde kerkjournalist had gehad, zou het hebben geweten dat een scheuring helemaal niet nodig is. De kans is groot dat kerken met vrouwelijke ambtsdragers de komende jaren meegaan in de fusiekerk GKv-NGK. Dan is een scheuring helemaal niet nodig."

Beluister het volledige fragment vanaf minuut 12:40

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Waarom veel reformatorische christenen onzeker zijn over hun geloofsleven – Cvandaag podcast
- Is het een probleem dat SGP en CU uit elkaar groeien? Cvandaag podcast
- Wordt het tijd dat meer moeders fulltime gaan werken? Cvandaag podcast
- Richard sprak in Nigeria met een voormalig moslimterrorist - Cvandaag podcast
- Kees van Velzen over het geven van tienden: "God heeft de blijmoedige gever lief"
Meer over Cvandaag podcast »

CGK-crisis vrouw in het ambt
- Vrouwendiscussie CGK is in het fundamentalisme-frame geramd
- PvdA haalt uit naar CGK: 'Taliban in de polder'; opnieuw vrouwelijke ambtsdragers bevestigd
- Gesteggel in de CGK over vrouwelijke ambtsdragers: hoe nu verder?
- CGK Zwolle bevestigt vier nieuwe vrouwelijke ambtsdragers ondanks synode-uitspraak
- CGK zetten relatie met GKv-NGK op lager pitje ondanks waarschuwing CGK-hoogleraar
Meer over CGK-crisis vrouw in het ambt »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen