cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
CIP Podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 juni 2022 door Redactie

Gooit Nieuwsuur olie op het vuur met een eenzijdige reportage over de CGK?

Door een lokale PvdA-fractie werden de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) 'Taliban in de polder' genoemd. Wat ging daaraan vooraf? Een volgens critici eenzijdige reportage van het tv-programma Nieuwsuur. CIP-eindredacteur Jeffrey Schipper vertelt hierover meer in de nieuwe CIP Podcast.

Schipper: "Wie bekend is met de situatie binnen de CGK zal met gekromde tenen naar Nieuwsuur hebben gekeken. Door een voor- en tegenstander aan het woord te laten over de vrouwenkwestie werd een ingewikkeld theologisch debat gesimplificeerd voor een Nederlands publiek dat niet bekend is met de de kerkgeschiedenis, de CGK en theologie. Bram Hofland, die als voorstander van vrouwelijke ambtsdragers werd geïnterviewd, kwam hier via Twitter op terug: 'De interviews, in ieder geval met mijzelf, lagen een stuk genuanceerder dan nu getoond... Jammer dat er een zwart-wit frame over heengezet is...'

De PvdA in Houten vond het nodig om zich via Twitter uit te spreken: ‘Serieus? Anno 2022 beslissen mannen over de onderdanigheid van vrouwen. Taliban in de polder! Als het niet zo middeleeuws zou zijn, is het bijna kolderiek! Ik zou zeggen: blijven scheuren, zodat er geen snipper van overblijft!’ Dat laat de invloed van reguliere media als Nieuwsuur in. Een eenzijdige reportage werkt onderbuikgevoelens in de hand. En verder heb ik nog tientallen tweets voorbij zien komen van ongeïnformeerde seculiere Nederlanders die vorige week nog dachten dat de CGK een aftakking was van de KFC."

Schipper zag dat zelfs de hashtag #kerkscheuring trending was op het sociale medium Twitter. "Heb ik wat gemist? Zelfs CGK’ers met een radicaal standpunt hebben rondom de synode het woord ‘kerkscheuring’ niet in de mond genomen. Het wordt door omstanders bovendien al twintig jaar geroepen dat er een kerkscheuring aankomt. Waar blijft ‘ie dan? Als Nieuwsuur een goed geïnformeerde kerkjournalist had gehad, zou het hebben geweten dat een scheuring helemaal niet nodig is. De kans is groot dat kerken met vrouwelijke ambtsdragers de komende jaren meegaan in de fusiekerk GKv-NGK. Dan is een scheuring helemaal niet nodig."

Beluister het volledige fragment vanaf minuut 12:40

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
- Christenen enthousiast over eindtijdinterview: "Peter van der Weerd verdient staande ovatie"
Meer over Cvandaag podcast »

CGK-crisis
- Classis Zwolle geeft noodsignaal af: hoe nu verder in CGK? Prof. dr. Selderhuis antwoordt
- Behoudende CGK-predikanten willen vuist op tafel: 'Verdere stap naar faillissement CGK is gezet'
- Moeten synodebesluiten in CGK wel of niet worden opgeschort?
- Twee CGK-gemeenten vermanend toegesproken vanwege vrouwelijke ambtsdragers
- CGK-gemeenten met vrouwen in het ambt vermanen kan alleen vanuit innerlijke overtuiging
Meer over CGK-crisis »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen