cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dr. Teun van der Leer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 april 2022 door Jeffrey Schipper

Dr. Teun van der Leer over “terugtrekkende beweging” CGK: “Ik wil Christus mét hen ontdekken”

De Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) besloten onlangs om zich niet langer te verbinden met tientallen kerken die via de Nationale Synode eenheid zoeken. Ook is besloten om geen vorm van contact met de Raad van Kerken aan te gaan. Baptistenpredikant dr. Teun van der Leer betreurt deze ontwikkeling, zo vertelt hij in de CIP Podcast.

“Ik was verbijsterd en teleurgesteld over deze terugtrekkende beweging van de CGK”, vertelt Van der Leer. “Die beweging is al in gang gezet met het weigeren van een gezamenlijke universiteit met de TU Kampen. Als er zorgen zijn over andere kerken, waar het evangelie mogelijk te breed wordt uitgelegd, blijf dan juist het gesprek voeren! De Nationale Synode was een podium om naar elkaar te luisteren. De mensen waar de CGK zorgen over heeft gaan echt niet Bijbelser denken aan de hand van dit synodebesluit. Hoe kun je je op deze manier afkeren van broeders en zusters uit andere kerken? Dat begrijp ik echt niet.”

“Het mooie aan de Nationale Synode vind ik de nadruk op het geloofsgesprek.” Van der Leer was tijdens de allereerste Nationale Synode één van de sprekers. “We spraken met elkaar door naar aanleiding van de vraag: ‘Hoe ben je tot geloof gekomen?’ Het was fantastisch om al die verschillende verhalen te horen over hoe mensen Christus hadden leren kennen. Er zaten katholieken, evangelischen en remonstranten bij. En ik denk altijd: mensen met wie je bidt kunnen je tegenstander niet blijven. Dan ontmoet je Christus in die ander, ook dat deel dat jij nog niet ontdekt had.

Het lichaam van Christus is gebroken, dat is al erg genoeg. Maar dat betekent ook dat in iedere kerk of stroming iets van Christus oplicht. En ik wil Christus in al Zijn volheid leren kennen, samen met ‘alle heiligen’, zoals Efeze 3 zegt. En ik wil ook de broeders en zusters uit de CGK daarbij hebben”, aldus Van der Leer.

Beluister het volledige fragment vanaf minuut 6:15

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- John Lapré cancelt bezoek aan Opwekking: begrijpelijk? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Gereformeerde Bond vermaant Israëlkritische PKN: terecht? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Hbo-theologen krijgt in PKN gelijkwaardige plek naast predikant: terecht?
- Cvandaag podcast: is het belangrijk dat Joden en christenen elkaar opzoeken?
- Cvandaag podcast: zijn christenen te stil over 'de klimaatramp'?
Meer over Cvandaag podcast »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify