cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Driestar college gouda
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 december 2021 door Redactie

Volgens NRC zorgde refolobby voor censuur in schoolboeken: 'Tegendeel blijkt'

Zo’n twee maanden geleden meldde NRC in een groot artikel dat er vanuit reformatorische scholen wordt gelobbyd bij uitgeverijen om lesmethoden aan te passen. Deze lobby zou willen dat er in lesmateriaal rekening wordt gehouden met aspecten die gevoelig liggen bij gelovigen. Dat klopt echter niet, zo schrijft JA21-Kamerlid Nicki Pouw-Verweij op Twitter.

Lees ook: NRC: ‘Refolobby zorgt voor censuur in schoolboeken’.

Het Kamerlid schrijft dat er een rondetafelgesprek is geweest van de commissie Onderwijs Cultuur en Wetenschap met educatieve uitgevers. Daaruit blijkt het tegendeel van wat in het artikel van de NRC beweerd werd, zo schrijft ze. ‘Er is goed, verantwoordelijk en transparant overleg met scholen. Context is alles.’ Haar tweet wordt vervolgens gedeeld door SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. ‘Exact’, schrijft hij erbij.

NRC besloot enkele maanden gelden om de lesmethoden op het basisonderwijs onder de loep te nemen en richtte zich daarbij onder meer op reformatorische scholen. Men sprak met auteurs en tekenaars die door uitgeverijen worden ingehuurd om te helpen bij het ontwikkelen van lesmateriaal. Zij stelden de opdracht te hebben gekregen om ‘aardse zaken’ in de lesstof te vermijden. Daarbij werden voorbeelden genoemd als 'carnaval, kermis, make-up en tatoeages.’ De conclusie van de krant was dat er sprake is van censuur bij uitgeverijen van lesmateriaal, en dat onder druk van het reformatorisch onderwijs.

Volgens de krant wordt er namelijk flink gelobbyd vanuit de reformatorische wereld bij uitgeverijen als ThiemeMeulenhoff, Zwijssen, Malmberg en Noordhoff. Op die manier zou men schoolboeken willen laten voldoen aan hun eigen normen en waarden. De bewuste uitgeverijen ontkenden destijds direct al dat er sprake is van een lobby en stelden zich niet in het door de krant geschetste beeld te herkennen. Dat lijkt nu bevestigd te worden door het rondetafelgesprek waar Pouw-Verweij op doelt.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
We gaan toch niet serieus reageren op een blad dat zoveel onzin verspreid…kom op mensen de NRC is allang niet meer de krant die het ooit was….negeren en in de kattenbak ermee….