Abortus volop onderwerp van discussie in aanloop naar Week van het Leven
In aanloop naar de Week van het Leven besloot de NOS vorige week om het ‘anti-abortusgeluid onder jongeren’ te onderzoeken. Naar aanleiding daarvan kwam er vanuit diverse organisaties forse kritiek op de gastlessen die door prolife-organisaties worden gegeven op christelijke scholen. Onder meer Ineke van der Vlugt van Rutgers uitte flinke kritiek. In het radioprogramma Dit is de Dag sprak ze daarover met Diederik van Dijk van NPV Zorg voor het Leven. Ondertussen stelde D66-lijsttrekker Sigrid Kaag dat strenge abortuswetgeving levens kost.
In gesprek met presentator Tijs van den Brink herhaalde Ineke van der Vlugt van Stichting Rutgers haar kritiek op gastlessen van onder meer NPV: “Daarbij wordt de nadruk gelegd op de bescherming van het ongeboren leven en dat is natuurlijk maar één perspectief. Wij vinden dat leerlingen die zelf nog volop in ontwikkeling zijn meer perspectieven aangereikt moeten krijgen over wat ze kunnen doen bij een onbedoelde zwangerschap. Ze moeten wel geïnformeerd de vrijheid hebben om zelf keuzes te kunnen maken. Als je maar één perspectief laat zien waarbij de uitkomst is dat abortus niet is toegestaan of zelfs kindermoord, vind ik echt absoluut ontoelaatbaar.”
“Je stuurt kinderen een bepaalde richting op terwijl ze zelf ook eigen keuzes moeten kunnen maken”, besluit Van der Vlugt.
“Ik ben in ieder geval blij dat mevrouw Van der Vlugt het heeft over vrijheid”, reageert Van Dijk, die tevens senator is namens de SGP. “Daar maak ik een beetje zorgen over aangezien er meteen een oproep naar de politiek komt dat hier een einde aan gemaakt moet worden. Wat voor vrijheid is er nog om een prolife-geluid te laten horen? Wij leggen ook gewoon uit hoe de abortuswetgeving in ons land werkt.”
Tijs den Brink vraagt vervolgens aan Van Dijk of het klopt dat jongeren conservatiever zijn geworden op het gebied van abortus: “Ik zou juist progressiever zeggen”, antwoordt Van Dijk. “We hebben momenteel een hele liberale abortuswet en jongeren willen verandering. Ze willen meer bescherming voor het jonge leven.” Van der Vlugt onderschrijft dat niet: “In Nederland is nog steeds een meerderheid voor de mogelijkheid van een abortus. Dat is meer dan 75 procent. We zien wel dat een klein deel van de jongeren iets opschuift in de opvattingen over abortus. Dat vind ik heel erg kwalijk. Er is een stigma aan het groeien bij abortus dat jongeren zich eerder schuldig voelen als het gaat om een abortus. Ik ben bang dat jongeren anderen daarop gaan veroordelen. Dat is niet de weg die we in moeten slaan met elkaar.”
“Ik vind het bijna bizar klinken”, reageert de SGP-senator. “Ook dat het woord stigma gebruikt wordt. Laten we toch vooral blij zijn dat jongeren abortus niet zomaar zien als een oplossing maar als iets heel verdrietigs. Hoe je ook denkt over abortus, het is toch altijd een verlies? De dood is toch nooit een oplossing? Als je vrouwen kunt helpen hun kindje te laten houden is dat toch prachtig? Wij juichen het toe dat jongeren daar meer oog voor hebben dan de oudere generatie.”
Van Dijk gaat daarna ook nog kort in op de vraag hoe neutraal prolife-organisaties nu eigenlijk zijn wanneer ze voorlichting geven: “Het gaat hier over kwesties van leven en dood. Er bestaat geen neutraliteit. Rutgers stichting beklemtoont vooral de keuzevrijheid en het zelfbeschikkingsrecht. Ik hoor hen nooit over de waarde van het ongeboren leven. Hoe evenwichtig is die informatie dan?”
Polen
De discussie rondom abortus laaide in aanloop naar de Week van het Leven ook naar aanleiding van andere gebeurtenissen weer volop op. Zo was de strenge abortuswetgeving in Polen afgelopen weekeinde weer volop onderwerp van gesprek. Er werd in tal van Poolse steden gedemonstreerd tegen de abortuswet. Volgens diverse media zou de abortuswet in dat land namelijk het leven hebben gekost van de 30-jarige Iza. Zij overleed in september aan een septische shock nadat haar kindje in haar baarmoeder was overleden. Activisten stellen dat ze niet was overleden als er abortus was gepleegd. Volgens hen durfden artsen dat echter niet aan vanwege de strenge abortuswetgeving in het land. Iza was 22 weken zwanger.
In Polen geldt een strenge abortuswet. Abortus is nog wel toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is of als de zwangerschap het gevolg is van een misdaad. Maar volgens de advocaat van de familie van Iza waren artsen te afwachtend vanwege de wetgeving en is de vrouw daardoor overleden.
Er is een onderzoek gestart naar het incident en twee artsen zijn voorlopig geschorst. De uitkomst van dit onderzoek wordt door Sigrid Kaag, lijsttrekker van D66, in ieder geval niet afgewacht. Ze deelt op Twitter een nieuwsbericht over de demonstraties in Polen en schrijft daarbij: ‘Deze wetgeving kost levens. Letterlijk. Vrouwenrechten zijn mensenrechten. Die moeten we altijd en overal beschermen.’ Die opmerking valt lang niet bij iedereen goed. Leonard de Ruijter: ‘Strenge abortuswetgeving kost mensenlevens: een schokkendere manier om uiting te geven aan je mening dat het ongeboren leven blijkbaar geen leven is, is er volgens mij niet.’
Strenge abortuswetgeving kost mensenlevens: een schokkendere manier om uiting te geven aan je mening dat het ongeboren leven blijkbaar geen leven is, is er volgens mij niet. https://t.co/hChkk574uF
— Leonard de Ruijter (@leonarddr) November 7, 2021
Praatmee