cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
CIP Podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 oktober 2021 door Jeffrey Schipper

Is het klimaatdrammen de PKN binnengedrongen? - CIP Podcast

Op initiatief van Christian Climate Action is deze week een open brief naar de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gestuurd waarin de kerk wordt opgeroepen zich kritischer en dringender uit te spreken over de klimaatcrisis. Zo'n 180 predikanten en kerkelijk werkers roepen hun kerk op tot meer actie. Een begrijpelijk initiatief of maken deze theologen zich schuldig aan klimaatdrammen? CIP-redacteur Patrick Simons besprak de open brief in de CIP Podcast.

Simons: "Nee, ik ben geen ontkenner van klimaatverandering en ik vind ook dat we van God de verantwoordelijkheid hebben om de aarde zorgen. Rentmeesterschap is een belangrijke taak. Maar deze mensen slaan volledig door in hun geloof in maakbaarheid. Waar ik namelijk niet in geloof is dat wij klimaatverandering tegen kunnen houden en dat we daar nog gigantische invloed op hebben door de meest vreemde maatregelen die vaak ook nog eens voor de bühne worden genomen. Ik vind dit ook niet een taak van een kerk, maar ieders eigen verantwoordelijkheid."

"In de brief is men kritisch op het jaarthema dat door de PKN gekozen is", merkt de CIP-redacteur op. "’Van U is de toekomst’, kan mensen volgens de schrijvers in de verleiding brengen om de worsteling met het onrecht uit de weg te gaan ’dat wij als bevoorrechte leden van een rijke westerse samenleving, andere wereldbewoners en de aarde waarop we leven aandoen’. Waren ze maar zo activististisch als het gaat om de vrijheid van godsdienst en de honderdduizenden christenen die wereldwijd afgeslacht worden vanwege hun geloof in Jezus."

Beluister het volledige fragment vanaf minuut 23:05

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
- Christenen enthousiast over eindtijdinterview: "Peter van der Weerd verdient staande ovatie"
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Beste Simons,

Goed verwoord.

Het nieuwe evangelie dient zich aan. Het klimaatevangelie, is een substituut geworden van het Evangelie. Het Gouden Kalf was tastbaar, het klimaatevangelie is "tastbaar". Kennelijk is dat, die tastbaarheid, heel verleidelijk. Daarbij zal je geen strobreed in de weg worden gelegd, niet door liberalen, socialisten of boomvereerders.

Maar oh wee, wanneer hét Evangelie predikt.........