cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Kees van Velzen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 april 2021 door Jeffrey Schipper

"Velen zien de Biblebelt als een soort Amish-cultuur" - CIP Podcast

"Veel Nederlanders zien de Biblebelt als een soort Amish-cultuur; een groep apart. In hun ogen rijden ze nog net niet op paard en wagen", merkt spreker Kees van Velzen op in de CIP Podcast. Hij ziet de verhouding tussen kerkelijk Nederland en journalistiek in hard tempo achteruit gaan.

"Ik maak me weinig illusies over wat er in redactieraden allemaal besproken wordt en sluit niet uit dat er na afgelopen zondag op sommige redacties high fives of ellebogen werden gegeven: 'Dit hebben we mooi voor elkaar gekregen!' Zo werkt het nu eenmaal. Slecht nieuws verkoopt. In die zin deel ik de analyse van Jolyn van der Garde en ben ik blij dat ze dit als journalist openlijkt durft te zeggen."

"Aan de andere kant: als je weet dat het zo werkt, ga er dan goed mee om en het gesprek met die journalisten aan. 'Uw vriendelijkheid zij alle mensen bekend', zegt de Bijbel. En daar staat dan nog achter: 'De Here is nabij.' Wij zijn ambassadeurs van Christus. Ga met die houding het gesprek aan als journalisten je gemeenschap opzoeken om die gereformeerden weer even aan te pakken. Verspreid zo die geur van Christus."

Van Velzen: "Ik ken de reformatorische wereld van binnenuit en ben oprecht heeft blij met mijn reformatorische opvoeding." Volgens de voormalig EO-medewerker en voorganger zouden de positieve kanten van de refowereld meer benoemd mogen worden.

Beluister het fragment vanaf minuut 20:30

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
- Christenen enthousiast over eindtijdinterview: "Peter van der Weerd verdient staande ovatie"
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

L
Ik voel me als biblebeld christen niet meer geaccepteerd in dit land. Iedereen en alles moet en mag kunnen behalve refo zijn. Het voelt bedreigend, maakt onrustig en verdrietig. Het is bovendien krom en oneerlijk. Waarom wel begrip voor de ene minderheid en minder voor de andere? Omdat die geen goede pr hebben worden ze geframed en weggezet als achterlijk. Koren op de molen voor links Den Haag die niets liever willen dan hun rechten inperken. En ik keur het geweld bij de kerken ook af. Maar de andere kant wordt onderbelicht.