cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. M. van Reenen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 februari 2021 door Jeffrey Schipper

Stelt het CDA zich onbarmhartig op tegenover vluchtelingen? - CIP Podcast

Vorige week stemde de grootste christelijke regeringspartij CDA tegen het voorstel van GroenLinks om 500 alleenstaande kinderen uit Griekse opvangkampen zoals Moria op te vangen. Het leidt tot onrust onder de CDA-achterban. Stelt het CDA zich ten opzichte van vluchtelingen onbarmhartig op? Ds. M. van Reenen geeft antwoord in de CIP Podcast.

"Dit besluit wil niet zeggen dat het CDA onbarmhartig is", stelt de hersteld hervormde predikant uit Oldebroek. "De beoordeling van dit soort besluiten vind ik vaak te simpel en heeft raakvlakken met de bestrijding van het coronavirus. Je kunt al snel denken dat je pas barmhartig bent als je mensen maximaal tegen corona beschermt. Maar dat is slechts een deel van de werkelijkheid. Van de regering wordt niet alleen opzienbarende barmhartigheid verwacht, maar ook verstandigheid. Dat betekent het afwegen van allerlei belangen en het overdenken van de consequenties."

"Het klinkt heeft sociaal als wordt gesteld dat Nederland 500 kinderen moet opvangen. De eerste vraag is: is dit in de praktijk opvang mogelijk? Laat iedereen die kritiek heeft op het CDA zich afvragen of hij of zij bereid is één van de kinderen op te vangen. Veel kritiek is goedkoop omdat we problemen afschuiven op de politiek. Ben jij er voor de vluchtelingen in je eigen omgeving?"

De politieke vraag vindt Van Reenen ingewikkeld. "Europa mag deze vluchtelingen niet zomaar laten zitten. Laten we een stap terug zetten: hoe komt het dat deze mensen massaal in Europa willen wonen? Omdat ze een ontzettend moeilijk bestaan hebben. Ze beschouwen Europa als een paradijs en wat is onze reactie? We bevestigen dat we een paradijs zijn en zetten een hek om ons continent zodat niemand onze welvaart kan afnemen. Maar dat is niet christelijk. We zouden onze welvaart moeten delen!"

Beluister het fragment vanaf minuut 29:30

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Verkiezingsprogramma ChristenUnie: wat valt er op? Beluister de Cvandaag podcast
- Zijn we Gods plan met Israël kwijtgeraakt en wat houdt dat plan in?
- Cvandaag podcast: Jaap Bönker en Kees van Velzen over Gods plan met Israël én de Arabieren
- Jan-Willem Grievink wijst in Cvandaag podcast op 'anti-Israëlpolitiek' VN
- Jan-Willem Grievink wijst op 'hoogmoed' christelijke klimaatactivisten: "Moderne kruisvaarders"
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
De uitspraak: "Europa mag deze vluchtelingen niet zomaar laten zitten.Sinds wanneer zijn alle alle problemen van de wereld, vluchtelingen de verantwoordelijkheid van Christenen (in het westen) om die op te lossen?"We zouden onze welvaart moeten delen!"

Waar haalt u het vandaan??