cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Vluchtelingen Lesbos
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 februari 2021 door Jeffrey Schipper

ChristenUnie-Kamerlid: "Erbarmelijke situatie vluchtelingen raakt ons diep"

"Nog steeds zitten vluchtelingen op Lesbos en andere eilanden in mensonterende omstandigheden. Dat we dit zo laten voortduren, is een aanklacht tegen de EU en Griekenland en de menselijk waardigheid die we pretenderen hoog te houden", schrijft ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind in een commentaar over de situatie op Lesbos en de inzet van Nederland.

Vorig jaar liet het kabinet weten bereid te zijn om 100 asielzoekers op te vangen. Dit besluit kwam in een stroomversnelling terecht na de verwoestende brand in het Griekse opvangkamp Moria. Het gaat om vijftig alleenstaande minderjarige asielkinderen (amv's), die jonger dan 14 jaar moeten zijn, en vijftig personen uit gezinnen met minderjarige kinderen. Er is afgesproken dat deze honderd vluchtelingen afgaan van de vijfhonderd vluchtelingen die jaarlijks via het programma van de UNHCR naar ons land worden gehaald.

Voordewind: "Er zijn slechts twee alleenstaande minderjarigen gevonden die aan de door Nederland gestelde voorwaarden voldoen. De oorspronkelijke afspraak was vijftig." Het Kamerlid, dat na de komende Tweede Kamerverkiezingen afzwaait, maakt duidelijk dat "we via de Nederlandse NGO 'Movement on the Ground' vanaf eind deze maand in drie opvanghuizen nabij Athene 48 asielkinderen op en worden ze begeleid in hun versnelde asielprocedure. (...) Tenslotte hebben we in de afgelopen maanden er steeds op aangedrongen om te zorgen voor voldoende humanitaire hulp op Lesbos. De situatie voor de mensen in de kampen moet flink verbeteren."

Vorige week werd bekend dat de Tweede Kamer wil dat het kabinet meer geld vrijmaakt voor de opvang van vluchtelingen op Griekse eilanden. ChristenUnie, CDA, D66, GroenLinks, PvdA en SP vragen om de extra middelen. Hoeveel staat niet in de motie die woensdag wordt ingediend. Het kabinet heeft vorig jaar 1,7 miljoen euro vrijgemaakt voor hulp aan de Griekse eilanden en eerder deze maand nog driekwart miljoen. Voordewind: "Bovendien deden we middels de motie nogmaals de oproep om de kwetsbare vluchtelingen en mensen met al een vluchtelingenstatus zo snel mogelijk over te brengen naar het Griekse vasteland."

Hij onderstreept dat zijn partij zich blijft inzetten voor de situatie van vluchtelingen op de Griekse eilanden. "We gaan voor een rechtvaardige Europese aanpak, met een snelle selectie aan de randen van Europa, een eerlijke verdeling van vluchtelingen over Europese lidstaten en een gezamenlijk terugkeerbeleid voor hen die worden afgewezen. Daarbij hoort óók een Nederland dat ruimhartig is voor hen die moeten vluchten voor oorlog en geweld. Een verstandig en barmhartig asielbeleid. Dat is en blijft onze inzet."

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Zowel de EU als Griekenland gebruiken Moria als afschrikwekkend voorbeeld voor potentiële vluchtelingen. Een andere reden is er niet.

Maar behalve het terugsturen van uitgeprocedeerde vluchtelingen, moet een permanente verblijfsstatus veel meer een uitzondering worden en iets wat verdiend moet worden door middel van een zelfstandig inkomen. Nu zit bv 50% van de somalische asielzoekers permanent in de bijstand.