cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Pia
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 november 2020 door Patrick Simons

Plan D66 om bedenktermijn abortus na verkiezingen af te schaffen

Het is al meerdere keren ter sprake gekomen, maar vandaag komt D66 dan toch met een initiatief om de verplichte bedenktijd van vijf dagen bij een abortus af te schaffen. Het wordt echter nog niet officieel ingediend als wetwijzigingsvoorstel vanwege de afspraken die zijn gemaakt binnen de coalitie.

Op dit moment geldt er een bedenktijd van vijf dagen voor vrouwen die een abortus willen plegen. Deze bedenktijd gaat in na het eerste gesprek dat een vrouw heeft gevoerd omdat ze abortus wil plegen. Volgens D66-Kamerlid Pia Dijkstra is zo’n bedenktijd echter helemaal niet nodig en is dit ook gebleken uit de evaluatie van de abortuswet die door het Humanistisch Verbond werd uitgevoerd.

Tijdens een debat over abortus afgelopen woensdagavond bracht Pia Dijkstra het onderwerp ook ter sprake: “Ik vind de wettelijke minimale bedenktermijn van vijf dagen heel betuttelend. Uit de evaluatie van de abortuswet is gebleken dat dit helemaal niet nodig is. Vrouwen denken er veel langer over na voordat ze bij de kliniek terechtkomen. En als ze daar uit paniek terecht komen, zijn de zorgverleners uitstekend in staat om de juiste gesprekken te voeren.” Lees hier een verslag van dit online debat dat ze voerde met SGP-senator Diederik van Dijk.

D66 meldt nadrukkelijk dat ze het op dit moment enkel als initiatief presenteren. Het wordt nog niet ingediend bij de Tweede Kamer. Dat komt door de afspraken die er bij de coalitievorming zijn gemaakt tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Tijdens de formatie van het kabinet is er door deze partijen afgesproken dat er gedurende de kabinetsperiode niets veranderd gaan worden aan de abortuswet. D66 wil zich aan de afspraken houden en zal vermoedelijk dan ook pas na de verkiezingen van volgend jaar maart dit voorstel indienen.


Abortus
- Niets is progressiever dan de strijd tegen abortus
- Kees van Helden deelt bijzondere verhalen van vrouwen die niet voor abortus kozen
- Linkse partijen pleiten voor demonstratieverbod bij abortusklinieken; Schreeuw om Leven reageert
- Abortusdebat bewijst hypocrisie progressieve Dolle Mina's én conservatieve christenen
- Abortusdebat waait over naar Nederland: GroenLinks-Kamerlid haalt uit naar evangelicals
Meer over Abortus »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen