cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
blm demonstranten verbranden bijbel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 augustus 2020 door Nienke Alblas

'Beelden van Amerikaanse demonstranten die Bijbel verbranden is Russisch nepnieuws'

Eerder deze maand kwam een video online waarin demonstranten in het Amerikaanse Portland te zien te zien zijn die zich warmden bij een vuurtje met Bijbels. De beelden werden gebruikt door de rechtse beweging tegen de Black Lives Matter (BLM) beweging. Zij gebruiken de video om te beargumenteren dat de BLM beweging anti-religieus is. Relevant Magazine meldt dat de beelden echter uit context zijn gehaald en origineel door een Russisch platform werden gedeeld.

In de video zie je een groep demonstranten op straat rondom een Bijbel staan. Het boek wordt aangestoken en twee demonstranten warmen hun handen bij het vuur. Vervolgens worden er vlaggen op het brandende boek gelegd. Omstanders schreeuwen een kreet tegen Trump. 

De beelden werden gedeeld door nieuwskanalen zoals de New York Post en The Federalist. Ook politici senator Ted Cruz en de zoon van de president Donald Trump deelden de beelden op hun social media. "Dit is wie ze zijn", plaatste Cruz bij de beelden als opmerking. Het vastgelegde incident was zeker schokkend, maar is volgens Relevant uit zijn verband getrokken en buiten proportie uitvergroot door online media.

Het is niet de eerste keer dat via Russische media foutieve informatie wordt verspreid. In 2016 vond een gelijksoortig incident plaats. "De Russische inlichtingendienst is verder ontwikkeld en beschikt over meer middelen bij het gebruik van foutieve online informatie", stelt senator Richard Blumenthal.

Het is rondom de verkiezingen in Amerika volgens de Relevant Magazine extra belangrijk om de informatie die je online tegenkomt dubbel of zelfs driedubbel na te gaan, om er zo zeker van te zijn dat je niet als een pion in een politiek spel wordt gebruikt.

Lees het volledige artikel

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties