cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Wielie Elhorst
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 juli 2020 door Jeffrey Schipper

PKN-predikant steunt protest tegen 'Nashville-dominee' in Gorinchem

Tientallen mensen zijn van plan om aanstaande zondag te protesteren bij de Grote Kerk in Gorinchem, omdat daar een predikant preekt die de Nashvilleverklaring heeft ondersteund. LHBTQ-predikant Wielie Elhorst (foto), lid van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) juicht dit initiatief toe, schrijft Winq.

‘Dominee die Nashvilleverklaring ondertekende preekt opnieuw in Gorinchem’, kopte het Algemeen Dagblad vorige week. In een uitgebreid artikel werd aangekondigd dat dominee Marten Visser, die de Nashvilleverklaring ondertekende, komende zondag in Gorinchem komt preken. Met resultaat, want inmiddels is duidelijk dat er een demonstratie bij de kerk gaat plaatsvinden. “De tijd is rijp om een statement te maken”, zei initiatiefnemer Paulus van Zee in gesprek met CIP.nl.

"Deze dominee niet uitnodigen is blijkbaar geen optie", valt dominee Elhorst de initiatiefnemer van de demonstratie bij. "Nee, hij (altijd mannen, in gevallen als deze) moet zijn laster uit kunnen blijven storten over mensen. Dat die laster niet in de verste verte gevoel voor diversiteit vertoont en tamelijk uitsluitend is, maakt kennelijk niet zoveel uit. Hoe lang duurt het nog voor alle kerken begrijpen dat de stuitende taal van een Nashvilleverklaring even kwetsend, beledigend en discriminerend is als foute uitspraken over iemands huidskleur of afkomst?", vraagt Elhorst zich af.

"In ons land is zo’n protest bij een kerk geen alledaagse praktijk. Misschien zijn juist daardoor sommige reacties op Paulus’ voornemen afwijzend en tamelijk fel. Tot mijn spijt zitten daar ook christelijke gevoelsgenoten bij. De demonstratie gaat te ver, vindt men. Toegegeven, ik fronste in eerste instantie ook even met de wenkbrauwen toen ik van het plan hoorde, maar de vraag is soms wel wat er aan opties overblijft wanneer een gesprek niet mogelijk blijkt. Daarom zeg ik tegen Paulus: mijn zegen heb je. Pak je regenboogvlag en zwaai ermee voor die Grote Kerk, ik hoop met vele anderen", aldus de PKN-predikant.

Tegenover CIP.nl liet dr. Marten Visser weten dat hij wel degelijk bereid is om het gesprek aan te gaan. “Ik ga graag het gesprek met eventuele demonstranten aan. Daarom probeer ik wat eerder bij de kerk aanwezig te zijn.”

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Deze reactie van Elhorst is een schoolvoorbeeld van onverdraagzaamheid. Een dienaar van het Woord onwaardig. In de christelijke kerk peilen we naar elkaars diepste intenties en laten we elkaar uitspreken. Hoe komt Elhorst erbij dat ds. Visser haat zou gaan zaaien op de kansel van Gorinchem? Een volstrekt ongegronde beschuldiging.

ds. J. Hoek