Hoe ik als christen jarenlang met een verborgen alcoholverslaving leefde

Levensverhaal20 januari 2020 Klazina de Bakker
Alcohol

Vanaf mijn 20e dronk ik regelmatig een wijntje voor de gezelligheid. Onder het koken, bij het eten of 's avonds en in het weekend. Ik merkte tóen al dat ik het roesje van de alcohol erg prettig vond. Ik voelde me minder onzeker, durfde gevatte opmerkingen te maken en werd een beetje boven alle dagelijkse beslommeringen uitgetild. Prikkels kwamen ook veel minder hard binnen.

Beste vriend en grootste vijand
Door de jaren heen begon de fles wijn mijn beste vriend te worden. Ik kon op hem terugvallen als ik een pittige dag achter de rug had, als ik opzag tegen een lastig gesprek, of als ik gewoon even niks wilde voelen. Een paar wijntjes hielpen altijd. Tijdens mijn zwangerschappen en borstvoedingsperiode liet ik alle alcohol zonder problemen staan. Maar wel met de hoopvolle gedachte: straks mag het weer! Ik kan niet wachten!

Pas de laatste jaren begon tot mij door te dringen dat ik een alcoholprobleem had. Natuurlijk was dat stemmetje in mijn hoofd er al veel eerder, maar dat probeerde ik te negeren. Ik had het nog wel in de hand, toch? Stoppen was trouwens geen optie. Natuurlijk was het God, Die aan mijn grondvesten schudde. Die ervoor zorgde dat de telefoon ging, op het moment dat ik een glas wilde inschenken. Of mij vier wijnglazen in een week liet breken, zodat ik er nog maar twee over had. Mijn gebruik nam toe. Ik begon al eerder op de dag wijn nodig te krijgen om 'goed te functioneren'. Ik werd een held in het doseren van de juiste hoeveelheid, zodat ik mijn gewone leven kon leiden mét een constant roesje. Tegelijk groeide het besef dat ik mezelf de vernieling in aan het helpen was. Dat ik hulp nodig had.

Strijd en vragen
Soms probeerde ik te stoppen met drinken. Dat lukte altijd maar voor even. Mijn beste vriend liet zich niet negeren en natuurlijk ging ik alweer snel voor de bijl. Inmiddels was ik in een constante worsteling met mijn verslaving én met God beland. Ik begreep er niets van: zo vaak al had ik Hem in diepe wanhoop gesmeekt mij te verlossen van de alcohol. Waarom lukte het dan niet om te stoppen? Hoe kon er in mij een diep verlangen zijn om Zijn wil te doen, terwijl ik me tegelijk dagelijks overgaf aan de roes van mijn verslaving? Ik voelde me zo alleen in mijn strijd. Er was niemand die iets vermoedde, hoewel ik af en toe een kritische opmerking van mijn man kreeg. Maar zelfs hij wist niet hoe diep ik zat. Dat ik in mijn hoofd hele dagen bezig was met wijn en altijd een aangebroken fles achter in de kast had staan.

Mijn Goliath
Tijdens een kerkdienst werd ik geraakt door een preek over David en Goliath. De voorganger vroeg: wat is jouw Goliath, je grote vijand, tegen wie je strijdt? Die moet je niet alleen te gronde richten, maar volledig vernietigen. Goliath stortte immers niet alleen uitgeschakeld op de grond. Zijn hoofd moest eraf als teken dat hij volkomen verslagen was. Net zoals Jezus satan en alle kwade machten volledig heeft overwonnen. Alleen in Hem is er kracht om onze vijanden te verslaan. Die preek was het begin van mijn ommekeer. Ik begon aan een moeizame biecht richting mijn man. Dezelfde week nog ging ik met een smoesje over keelpijn naar de huisarts. Een eerste stap op weg naar hulp.

Met kloppend hart en lood in mijn schoenen, stapte ik de praktijk binnen. Ik kwam bij een vervanger van mijn eigen huisarts terecht, waar ik aan het einde van het consult schoorvoetend mijn échte hulpvraag ter sprake bracht. Deze voor mij onbekende arts zei niet veel, luisterde vooral aandachtig en keek mij aan met een blik waarin ik begrip en geen veroordeling zag. Dat ik juist hem die dag trof, ervaar ik als leiding van Boven. Ik heb hem daarna ook nooit meer in de praktijk gezien. Een klein beetje opgelucht ging ik de deur uit met een afspraak voor een gesprek met mijn eigen huisarts, de week erna.

Goedbedoelde hulp met averechts effect
De knoop was doorgehakt. Ik stopte van de ene op de andere dag met drinken en gooide alle wijn weg. Niet zo verstandig om dat op eigen houtje en zonder medicatie te doen, bleek achteraf. Ik heb mezelf een paar dagen flink ziek en duizelig gevoeld. Op advies van mijn huisarts ging ik naar een intakegesprek in de verslavingszorg. De zorgverleners daar vonden dat ik vooral psychologische hulp nodig had. Ik zocht daarom een christelijke coach in mijn eigen regio. Met haar heb ik fijne gesprekken gehad. Helaas bleek deze coach onvoldoende ervaring met verslavingsproblematiek te hebben. Als het om mijn drang naar alcohol ging, kon ik volgens haar heel af en toe wel een wijntje drinken, op momenten dat ik het echt 'nodig had'. Natuurlijk geloofde ik haar maar al te graag.

Onverwacht antwoord
Drie keer raden wat er gebeurde. Binnen een maand was ik terug bij af. Of nog verder, eigenlijk. Gedesillusioneerd en wanhopig schreeuwde ik naar de hemel: 'En nu, Heer? Ik heb toch gedaan wat U vroeg? Ik héb hulp gezocht! Ik wil niet meer leven in afhankelijkheid aan drank. Ik geef het nu aan U. Laat me maar zien wat ik doen moet, want ik weet het niet meer...' De weken sleepten zich voort, net als de actieve verslaving. Ik ging het gesprek met mijn omgeving uit de weg. En dronk. En bad.

Op een middag liep ik juist de hal in toen de regionale krant op de mat plofte. Met bovenaan de voorpagina de kop 'Nieuwe AA groep van start'. Ik voelde me als door de bliksem getroffen. Nee, Heer, dacht ik. Dat kunt U niet bedoelen. Ik naar een AA groep om met wildvreemde mensen over mijn alcoholprobleem te praten? Aarzelend, maar ook nieuwsgierig begon ik het artikel te lezen. Met ieder woord groeide de overtuiging dat dit het antwoord was waar ik om gevraagd had. Niet het antwoord dat ik zelf gekozen zou hebben, maar dat de Heere God nodig vond voor mij. Ik meldde me aan voor de eerste bijeenkomst.

Anonieme Alcoholisten
De AA-meeting werd gehouden in mijn eigen woonplaats. Gelukkig was het najaar en kon ik in het donker naar de ingang van het gebouw lopen. Redelijk gespannen stelde ik mij voor aan de mensen die het initiatief tot deze groep hadden genomen, en aan de eerste (voor mij onbekende) deelnemers. Die eerste avond was als een warm bad. Eindelijk sprak ik met mensen die het écht begrepen. Ik maakte kennis met de 12 stappen, die tijdens de meetings worden behandeld en die ik ook op mijn blog gebruik.

Die dag, 1 november 2017, was de dag dat ik 'droog' werd en stopte met drinken. Met de steun van deze groep mensen, die ik iedere week mocht krijgen én teruggeven, leef ik nu zonder actieve verslaving en heb ik leren omgaan met moeilijke momenten. Begrijp ik beter wat een verslaving met mij doet en hoe ik elke dag opnieuw de keuze kan maken om er niet aan toe te geven. Op dit moment bezoek ik geen meetings, omdat ik ook in mijn eigen kerkelijke gemeente veel steun en begrip vind. Maar mocht ik merken dat ik in mijn hoofd weer teveel met alcohol bezig ben, zal ik zeker weer de hulp van een AA groep zoeken.

Gered om te redden
Een tijdje later sprak ik de voorganger, die de preek over David en Goliath hield. Ik vertelde hem hoe God deze woorden had gebruikt om mij op de goede weg te brengen. Tijdens dat gesprek gaf hij me iets belangrijks mee: 'Je bent gered om te redden'. Vanaf dat moment kreeg ik het verlangen iets te doen voor christenvrouwen die, net als ik, met een alcoholverslaving leven. Die twijfelen of het ze ooit zal lukken de fles te laten staan. Die wanhopig zoeken naar Gods wil temidden van hun verslaving. Zonder dat er ook maar iemand iets van af weet.

Een nieuwe start
Herken je je in mijn verhaal? Je leest deze woorden niet toevallig. God laat ons nooit los en zal Zijn weg met ons gaan. Hij heeft ons behoud op het oog. Daarvoor is Zijn eigen Zoon aan het kruis gestorven. Hij droeg onze schuld. Ook al die verkeerde dingen die we hebben gedaan als gevolg van onze verslaving. We mogen altijd naar onze hemelse Vader toegaan, ook al is de schaamte groot en voelen we ons diep, diep schuldig als we wéér de fout zijn ingegaan. God kent ons verlangen naar een leven zonder alcoholverslaving en veroordeelt ons niet. Hij wil ons helpen de juiste stappen te maken. Er is een nieuw begin mogelijk. Jezus is opgestaan! Het kwaad is overwonnen!

Betekent dat dan dat mijn verslaving nu compleet weg is? Dat ik in volledige vrijheid door het leven ga? Nee, zeker niet. We leven namelijk nog steeds in 'bezet gebied' en ervaren elke dag opnieuw de gebrokenheid van het leven. Ik krijg te maken met verleiding, met zwakke momenten en soms zelfs met onzekerheid en twijfel. Gods tegenstander is al wel verslagen, maar nog niet volledig gecapituleerd. En dat is te merken. Maar toch: in alle moeilijke momenten mag ik het weten: Vader is erbij. Door het offer van Zijn Zoon mogen we altijd bij Hem terugkomen. De Heilige Geest woont in ons en geeft leiding en richting aan ons leven met God. Ik mag altijd weer opstaan en met nieuwe moed verdergaan. Dat heet genade.

Want: In dit alles zijn wij meer dan overwinnaars, door Hem, Die ons heeft liefgehad!(Romeinen 8:37)

Bovenstaand verhaal is geschreven door Klazina de Bakker. Klik hier om haar website te bezoeken.

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Insalvation
Nieuws

InSalvation en Reyer lanceren nieuwe single: Leeuw van Juda

Met ‘Leeuw van Juda’ lanceert InSalvation een nieuwe single. Voor deze indrukwekkende song over Jezus werkten Jafeth en Sifra Bekx samen met Reyer. De single kwam vrijdag uit op alle kanalen en gaat over het aanbidden en prijzen van Jezus in de hemel

gomes
Positief nieuws

Voormalig PSV-keeper is nu predikant: "Jezus heeft mijn leven veranderd"

Jarenlang was hij een ontzettend populaire keeper bij PSV. Dit weekend keert de Braziliaanse Heurelho Gomes voor even terug bij de voetbalclub uit Eindhoven. In gesprek met de NOS vertelt hij over zijn nieuwe leven als predikant. “Jezus heeft mijn le

Tom de Wal
Nieuws

Kamervragen over demoonuitdrijving bij kinderen met autisme door Tom de Wal

D66 en GroenLinks/PvdA hebben Kamervragen gesteld over de Frontrunners Ministries en Tom de Wal. De politieke partijen stellen zich voornamelijk zorgen te maken over het uitdrijven van demonen bij kinderen. Directe aanleiding daarvoor is een publicat

ontmoetingsdag
Nieuws

Stichting Israël en de Bijbel organiseert ontmoetingsdag over wereldwijde impact 7 oktober

Stichting Israël en de Bijbel richt zich op de Ontmoetingsdag 9 mei vooral op de Joden buiten Israël en op de wereldwijde impact van ‘7 oktober’. Ver weg van IsraëlhuisSinds 1948 ligt de focus vaak op de Joden in Israël. Toch woont ruim de helft van

vluchtelingenkamp
Nieuws

Jaar oorlog in Sudan: hongersnood bedreigt 7 miljoen mensen

Maandag 15 april is het precies een jaar geleden dat de oorlog in Sudan uitbrak. Dit conflict, dat begon in de hoofdstad Khartoem, heeft zich ontwikkeld tot de grootste humanitaire crisis ter wereld. Terwijl de wereld afgeleid wordt door andere confl

Jeremia 26:6
Verdieping

De stenen van de Klaagmuur vertellen ten diepste wie God is

De Klaagmuur. Het is maar een muur. Wel een gerestaureerde muur. Het laatste overblijfsel van de buitenmuur, die ooit om het tempelplein was gebouwd. Van de oorspronkelijke tempel in Jeruzalem is alleen deze muur over. Ooit heeft de profeet Jeremia i

Laurens Pruis
Video

In Efeze 2 wordt het grootste probleem van de mensheid onthuld

Het grootste probleem van ons mensen wordt onthult in Efeze 2: de mensheid is morsdood door zonde. Paulus benadrukt dat we wandelden als doden, gevangen in rebellie tegen God. Wat is het antwoord op dit probleem? Gods genade! Door Zijn liefde maakte

ds. C. G. Vreugdenhil
Video

Terugkijken: ds. Vreugdenhil beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. C. G. Vreugdenhil te gast om te spreken over het thema 'O, alle gij dorstigen...'. De emeritus-predikant uit de Gereformeerde Gemeente

Meerartikelen

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Jaap de Bruine

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' hoor je een gesprek met een zendeling die afkomstig is uit Zeeland. Jaap de Bruine kwam in 1972 in Spanje aan als zendeling en is sindsdien niet meer weggegaan. Beluister het gesprek:

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 35

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Op weg met de ander
Nieuws

Ontmoetingsdag voor mensen met beperking

De christelijke familievereniging Op weg met de ander houdt op zaterdag 20 april in Krimpen aan den IJssel haar 29e familie-ontmoetingsdag. De dag is bestemd voor mensen met een verstandelijke beperking, hun familieleden en begeleiders. ’s Morgens ho

Preston Sprinkle
Boekfragment

Transgenders hebben geen behoefte aan ik-weet-precies-hoe-alles-zit christenen

Er is niet één allesomvattende oplossing voor alle mensen die transgevoelens ervaren. Als iemand zegt dat die trans is, betekent dat alleen maar… dat die je net verteld heeft dat die trans is, en is jou zomaar een kans in de schoot geworpen om een re

europa
Nieuws

Meerderheid Europees Parlement wil abortus erkennen als mensenrecht: 'Duistere week'

Een meerderheid van het Europees Parlement heeft donderdag voor een resolutie gestemd waarin wordt opgeroepen abortus als een mensenrecht te erkennen. Men wil abortus opnemen in het Handvest van grondrechten van de Europese Unie. Dat gebeurt overigen

Kostiantyn Maksimov
Nieuws

Verdwenen Oekraïense priester staat terecht voor spionage

De opgepakte Oekraïense priester Kostiantyn Maksimov (40) staat een zware tijd te wachten: hij staat terecht voor spionage, schrijft waakhond Forum18. Maksimov, een Oekraïens-orthodoxe priester uit Zaporizja, werd door Russische strijdkrachten meegen

Arie en Wilma
Video

Arie en Wilma Zwitser zondag te gast bij Hour of Power

Aanstaande zondag zijn Arie en Wilma Zwitser te gast bij Hour of Power. Arie kreeg twee herseninfarcten en zijn leven hing aan een zijden draadje. De gebeurtenissen veranderde de kijk op het leven van Arie en Wilma drastisch. Ze vertellen er openhart

Willem Lingeman
Column

Haastige kerkgangers

Zondagmorgen is altijd weer een bijzonder moment in het leven van de familie Lingeman. Omdat de samenkomst die wij bezoeken zo’n dertig kilometer van onze woonplaats is, ligt er elke eerste dag van de week een reis door het ‘groene hart van Holland’

David de Vos
Nieuws

David de Vos reageert op vele kritiek: "Ik houd ontzettend veel van Jezus"

“Ik had niet gedacht dat mijn boek zoveel zou doen.” Aan het woord is evangelist David de Vos. Naar aanleiding van zijn boek ‘Rauw’ en de interviews die hij rondom dat boek gaf, kreeg hij te maken met talloze reacties, zowel positief als negatief. In

De ravage in het Wisconsin Family Action-kantoor
Nieuws

Man die brandbom in pro-life kantoor gooide veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf

In mei 2022 gebeurde het: een man gooide een Molotov-cocktail in het kantoor van de christelijke pro-life organisatie Wisconsin Family Action. Het resultaat was een ravage. Nu is de man veroordeeld tot 7,5 jaar cel, bericht de Christian Post. De dade

Geweld in de Bijbel
Video

Geweld in de Bijbel: hoe gaan we als christenen hiermee om?

Op verschillende plekken in het Oude Testament komt geweld voor. Dit kan best een lastig onderwerp zijn, wanneer iemand je daarmee confronteert. In een video op het YouTube-kanaal Bijbelcursussen wordt uitleg gegeven over geweld in de Bijbel en hoe d

ds. J. R. van Vugt
Nieuws

Refoweb-vragensteller: 'Hoe weet ik dat ik oprecht geloof?'

'Ik snap alleen niet zo heel goed wat geloven nou precies is? Is het nou iets wat ik zelf moet doen of doet Christus dit? Hoe weet ik dat ik oprecht geloof? En hoe zit het geloof in elkaar? Kunt u dit voor mij uitleggen in Jip-en-Janneke-taal wat gel