Tiemen Westerduin strijdt tegen armoede: "God is meer dan een stel dogma's"

Dagelijks leven 24 april 2019
Tiemen Westerduin

Stichting Compassion gelooft dat armoede te verslaan is. Het is hun missie om kinderen van armoede te bevrijden in Jezus’ naam. Bij CIP strijden we ook tegen onrecht. Zo wordt de missie van Compassion ook een beetje die van ons. Samen met Compassion en Tiemen Westerduin hebben we als doel om 2500 kinderen te bevrijden uit armoede.

We hebben het goed hier in Nederland. Armoede lijkt daarom soms een ver-van-ons-bed-show. We kunnen ons niet echt voorstellen hoe het is om maar één maaltijd per dag te eten, of om met een groot gezin in een huis te wonen vol gaten in het dak. Om armoede beter te leren begrijpen, zijn we daarom eerst Tiemen Westerduin gaan opzoeken op het Compassion-kantoor in Apeldoorn. 

Tiemen werkt nu tien jaar voor Compassion Nederland. Hij is tientallen keren op reis gegaan naar landen waar extreme armoede levens beheerst. Nog altijd maken die reizen indruk. “Je schrijft geschiedenis in de levens van de kinderen. Maar de kinderen schrijven ook geschiedenis in mijn hart”, zei hij in een eerder CIP-interview.

'Je schrijft geschiedenis in de levens van de kinderen'

Kinderen in armoede zitten in een bepaald patroon, legt hij uit. “Armoede spreekt. Armoede zegt: 'je bent het niet waard, je doet er niet toe, zo is het en zo zal het blijven'. Daarom leren we met Compassion de kinderen om opnieuw te dromen. We vertellen hen dat de situatie wél kan veranderen. We vertellen de kinderen dat zij kunnen veranderen en dat zij onderdeel van de verandering kunnen zijn.”

Tijdens zijn tien jaar bij Compassion en de verschillende Muskathlons waaraan hij heeft meegedaan zijn er drie dingen veranderd. Hij heeft meer verdriet in zijn hart, hij houdt meer van God én hij is ambitieuzer geworden. 

Meer verdriet
“Ik heb verdriet over de intense gebrokenheid die ik heb gezien”, vertelt Tiemen. “Ik voelde me geroepen om te spreken voor degenen die geen stem hebben. Veel gebrokenheid is verborgen. "Ik had een goed leven met weinig gebrokenheid. Ik wist niet hoe het is als je geen stem hebt. Ik heb altijd een stem gehad en heb me nooit vertrapt gevoeld.” 

Hij kan zich een moment herinneren op reis in Uganda. “Dillish, een meisje van 4,5 jaar, was overleden aan de gevolgen van armoede. Een jaar ervoor had ik nog met haar gespeeld, nu stond ik met de moeder bij het grafje”, vertelt hij met waterige ogen.

Het gebeurt. Ook vandaag de dag moeten ouders hun kinderen begraven door de gevolgen van armoede. Nog steeds twaalf duizend per dag.” Hij heeft verhalen gehoord over moeders of zelfs jonge meiden die zichzelf verkochten om het gezin in leven te houden.

Door alle verhalen, ziet Tiemen de armoede dieper. Hij kijkt in de ogen van het monster, van het duistere. “Ik heb meer gehuild dan al die jaren ervoor.”

Meer liefde
Naast meer verdriet, heeft hij ook meer liefde in zijn hart. “Ik ben meer van God gaan houden. Het is een soort diepere liefde van God die ik ervaar. Dat komt deels door de liefde die ik van Hem heb geleerd.”

Doordat Tiemen veel mensen in gebrokenheid heeft ontmoet, heeft hij van dichtbij het wonder van geloof en vreugde ervaren. “Ik heb ontvangen en geleerd van mensen aan de andere kant van de wereld. Zij leven diep dankbaar, vreugdevol en gastvrij, terwijl ze nagenoeg niets hebben.”

'Ik heb God leren kennen als een God die bewogen is. Bij Hem scheurt ook wat als Hij onrecht ziet'

“God is meer dan een stel dogma’s”, verklaart hij. “Ik heb God leren kennen als een God die bewogen is. Bij Hem scheurt ook wat als Hij onrecht ziet. Ik heb Hem leren kennen als een God die huilt over het verlorene en het gebrokene. Maar ook een God die ongelooflijk boos is over onrecht. Maar Hij gaat verder. Hij kijkt verder. God ziet mensen en weet hun potentieel, vol liefde heeft Hij zichzelf gegeven. God is een God van hoop en goed nieuws. Dat wil ik van Hem overnemen.”

Het meest bijzondere vindt Tiemen dat Jezus zelf verwond is door het onrecht. “Ik vind het een soort heling dat God mijn emoties, mijn verdriet en mijn boosheid herkent. Jezus is letterlijk gewond geraakt door onrecht. Het heeft hem getekend en geraakt. Hij is onderdrukt. Hij heeft littekens. Nu nog steeds. God is geen God van ver weg, maar Hij heeft het zelf gevoeld en meegemaakt.”

'We zien zoveel mensen opstaan met het verlangen om tot het uiterste te gaan'

Meer ambitie
Naast meer verdriet en meer liefde is Tiemen ook hoopvoller geworden. “Op duizenden plekken in extreme armoede staan lokale kerken. In de leden van die kerken zie ik iets van onze liefdevolle God terug. Zij gaan tot het uiterste in hun liefde."

"Het verdriet over het onrecht, maar ook hun voorbeeld, maakt dat ik ook tot het uiterste wil gaan om te strijden tegen onrecht. Ik wil gaan voor het eeuwige, voor wat blijft. “Ik wil mezelf geven aan wat niet voorbijgaat. Ik wil niet investeren in wat achterblijft. Ik wil een werktuig zijn van gerechtigheid. Ja, dat is het liefste dat ik wil”, zegt hij vastbesloten.

Maar dat doet Tiemen niet alleen. "Gelukkig is er een hele beweging in Nederland van mensen die zich laten raken door het onrecht en door het hart van God. We zien zoveel mensen opstaan met het verlangen om tot het uiterste te gaan. Voor veel mensen is de Muskathlon een hulpmiddel om daar vorm aan te geven. Ik vind het een voorrecht om een onderdeel van die beweging te zijn.”

Koninkrijk
Door Jezus heen heeft God ons vertelt over wat komen gaat. “Dat geeft mij zoveel hoop en ambitie. God schrijft een verhaal van hoop. God brengt herstel. Zijn koninkrijk is nu al begonnen. Wat we nu in Zijn naam doen, dat is het koninkrijk. Dat gaat niet meer voorbij.”

'Ik wil niet investeren in wat achterblijft. Ik wil een werktuig zijn van gerechtigheid'

God heeft het leven in al zijn volheid gegeven. Dat houdt Tiemen voor ogen. “God wil sjaloom voor elk mens. Sjaloom is voor mij een diepe verwevenheid tussen God, mensen en de schepping, waardoor het goede van God vreugde en heelheid kan brengen op de plek waar het gebroken is."

"Alles wat van sjaloom afwijkt, is onrecht. Daar waar mensen niet meer verweven zijn met God en met elkaar, daar gebeurt onrecht. Daar waar mensen los zijn geraakt van de schepping, daar gebeurt onrecht. Het kwaad krijgt daar de vrije hand. Recht brengen is zorgen dat mensen weer onderdeel worden van die verwevenheid. Het heeft bijna altijd te maken met herstel van relaties.” 

Tot het uiterste
Tiemen wil tot het uiterste gaan om kinderen te bevrijden van armoede. Het is de missie van Compassion. CIP is met Compassion mee op reis gegaan en heeft van dichtbij het monster van armoede gezien. We hebben gezien dat armoede dromen doodt en levens kapotmaakt.

Wij willen daarom samen met Compassion en Tiemen 2500 kinderen bevrijden uit armoede door een campagne te voeren en 300 muskathleten te vinden die in 2020 een Muskathlon willen doen.

'Geef een stem aan kinderen die leven in extreme armoede'

Jij kunt meedoen
Een Muskathlon is een bijzondere uitdaging in één van de landen waar Compassion actief is. Tijdens deze reis, van ruim een week, lever je een dag een uitdagende sportieve prestatie. Je gaat wandelen, hardlopen of mountainbiken. In het jaar voordat je gaat, werf je €10.000 voor het werk van Compassion of vind je voor 10 kinderen een sponsor. 

Meedoen aan de Muskathlon is meer dan het werven van fondsen en een sportieve uitdaging. Tijdens de reis kijk je armoede recht in het gezicht. Je bezoekt bijvoorbeeld een sloppenwijk of steengroeve. Ook ga je langs bij projecten van Compassion. Daarmee breng je hoop op plekken die door velen zijn vergeten. En geef je een stem aan kinderen die leven in extreme armoede.

Bezoek de website voor meer informatie. Komende maanden delen we meer (persoonlijke) verhalen over de strijd tegen onrecht.

Foto: Ruben Timman

Praatmee

Beluister onze podcast

#342 Jeffrey & dr. Wim Dekker over eindtijdprofetieën, ds. A. Moerkerken en draagmoederschap
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Israel
Nieuws

CVI tekent in open brief bezwaar aan tegen herziene nota PKN over Israël en Palestina

Christenen voor Israël heeft middels een open brief bezwaar geuit tegen de herziene IP-nota(over het Israëlisch-Palestijns conflict) van de PKN. In de brief spreekt zet de organisatie vier bezwaren tegen die nota uiteen en spreekt men de hoop uit dat

Ds. A. Vonk Noordegraaf
Nieuws

Hervormde gemeente Putten brengt beroep uit op ds. A. Vonk Noordegraaf

De hervormde gemeente van Putten (wijk 3) hoopt op de komst van ds. A. Vonk Noordegraaf. De predikant is momenteel verbonden aan de hervormde gemeente van Uddel en moet in Putten de opvolger worden van de in 2023 naar Kampen vertrokken ds. W. C. Poli

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp stelt dat Gods liefde menselijke honger naar aards succes stilt

"Alleen Gods bovennatuurlijke liefde kan het verlangen om gezien te worden en er te mogen zijn, vervullen", die boodschap deelt Wilkin van de Kamp in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God'. De christelijke spreker en schrijver wijs

Arthur Alderliesten
Podcast

Terugluisteren: Arthur Alderliesten wijst abortus als mensenrecht af

De zesde aflevering van ‘De Podcast van je Leven!’ staat nu online! In de maandelijkse podcast van NPV – Zorg voor het Leven worden allerlei onderwerpen rondom abortus besproken. Dit keer een boeiend gesprek met Arthur Alderliesten (foto), directeur

ds. M. Maas
Video

Ds. Maas over het getal 666: "De mens wil als God zijn"

In Openbaring 13 lezen we over het beest uit de zee en het beest uit de aarde. "Achter dit beest gaan mensen schuil. De mens die geschapen is op de zesde dag en met het getal zes wordt aangeduid. Maar men streeft ernaar om van een zesje een zeven, he

ds. S. T. Lagendijk
Video

Terugkijken: ds. Lagendijk beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. S. T. Lagendijk te gast om te spreken over het thema 'Van dood naar leven'. De predikant verhuisde zo’n drie jaar geleden van de dorpj

Chris Verhagen
Video

Christelijke apologeet legt uit hoe het welvaartsevangelie mensen kapot maakt

In deze tweede video over tv-evangelist Benny Hinn zoomt Chris Verhagen, initiatiefnemer van YouTube-kanaal Christelijke Apologeet in op het financiële leed dat hij met zijn bediening door de jaren heen heeft veroorzaakt. Helaas worden volgens de apo

Jurjen ten Brinke
Video

Jurjen ten Brinke in gebed: 'Vrede die alle verstand te boven gaat'

''Vrede die alle verstand te boven gaat', daar bidden we samen met Jurjen ten Brinke om. Omdat geliefden ons ontvallen zijn, er van alles gebeurt in je persoonlijk leven dat je niet begrijpt en de onrust in de wereld misschien wel groter is dan ooit.

Meerartikelen

Studenten in de Reed Arena
Nieuws

Prachtig: 10.000 studenten komen in Amerikaans stadion bijeen om Jezus te aanbidden

Bij het laatste Unite US-evenement van dit jaar kwamen meer dan 10.000 studenten bijeen in de Reed Arena op de Texas A&M University om samen Jezus te aanbidden. Honderden jongeren gaven hun leven aan Christus tijdens deze avond, waarin de focus volle

Ernest Giardino
Nieuws

Amerikaanse christen mag zonder vergunning niet meer met bord op trottoir evangeliseren

In de stad Chapin, South Carolina, kreeg inwoner Ernest Giardino te horen dat hij een vergunning nodig heeft om op een openbaar trottoir een bord met de tekst 'Vertrouw op Christus' te dragen. De Amerikaanse christen verzet zich tegen dit besluit met

Pastor Mark Driscoll (L) en Pastor Dwight McKissic (R)
Nieuws

Amerikaanse pastor stelt dat abortus genocide is en pro-choice christenen niet in de hemel komen

Pastor Mark Driscoll, oprichter van Trinity Church in Scottsdale, Arizona, heeft onlangs stevige uitspraken gedaan over christenen die voor abortus zijn. Hij noemde abortus 'genocide' en verklaarde dat christenen die pro-choice zijn, niet in de hemel

Sem Jongsma
Video

Sem Jongsma is dit weekend te gast in Hour of Power

Sem Jongsma groeide op in de roze buurt van Eindhoven en in Amsterdam omdat hij pendelde tussen zijn moeder en vader. Op jonge leeftijd vond hij zijn identiteit in het verkopen van drugs en kickboksen. Inmiddels is hij als coach werkzaam voor MOVE. 

ADEM Project
Video

ADEM Project brengt nieuwe single uit: 'Alles wat ik nodig heb'

"Alles wat ik nodig heb", zo heet de nieuwe single van ADEM Project. Het lied ‘Alles wat ik nodig heb’ is een soort geloofsbelijdenis of een statement over wat je gelooft. Het vertelt over een ontmoeting met onze Maker en gaat over volledige overgave

Mary Ruba Jansuk
Video

Mary verloor haar man en vluchtte noodgewongen met haar gezin uit Zuid-Soedan

Mary Ruba Jansuk verloor in 2016 haar man bij een bedrijfsongeval. Nog geen maand later vluchtte ze vanwege oplaaiend geweld noodgedwongen met haar gezin uit Zuid-Soedan. Bij terugkomst was haar huis volledig afgebrand en ook kon ze haar kinderen nau

ds. C. P. de Boer
Video

CGK-predikant wijst vanuit Psalm 129 op wereldwijd antisemitisme

"Psalm 129 geeft aan dat de Jodenhaat zich toespitst op het volksbestaan. Waar het Joodse volk zich ook bevindt op deze wereld, de haat overkomt hen overal. De Jodenhaat is ooit begonnen, ging eeuwenlang door en het houdt niet op", merkt ds. C. P. de

Ds. A. Simons
Video

Christenen zijn bevrijd van de wet: ds. Simons zoomt in op Romeinen 7

Paulus vergelijkt de wet met een man waaraan een vrouw gebonden is, zolang hij leeft. Pas als deze man sterft, is de vrouw vrij om met een ander te trouwen. De gelovigen zijn gestorven aan de wet door Christus’ dood en bevrijd van de eisen van de wet

Bertus Span
Video

Zijn we slaven of zonen van God? Bekijk de video

'Wat zeggen de Koran en de Bijbel over het zijn van een slaaf van God?', die vraag behandelt evangelist Bertus Span in een nieuwe video van Growing Faith. Span vertelt dat zowel in de Koran als in de Bijbel gelovigen slaven genoemd worden. Het woord

Alagbe
Nieuws

Migrantenkerk Amsterdam voor de derde keer in enkele weken doelwit van brandstichting

Voor de derde keer in korte tijd is het kerkgebouw van Maranatha Community Transformation Center (MCTC) in Amsterdam getroffen door brandstichting. Het gebouw is ernstig beschadigd, zo laat Samen Kerk in Nederland (SKIN) weten.  ‘Na twee eerdere bran

Theologische Universiteit Apeldoorn
Nieuws

Theologische Universiteit Apeldoorn organiseert weer Week van de Vroege Kerk

Ook dit jaar hoopt de Theologische Universiteit Apeldoorn weer een Week van de Vroege Kerk te houden, georganiseerd vanuit de bijzondere leerstoel ‘Bijbeluitleg Vroege Kerk’. In de week van 18-22 november 2024 zijn er diverse activiteiten rondom het

Gert van der Ende
Nieuws

Protestantse Lezing over oorlog en vrede: "Niet door kracht of geweld, maar door mijn Geest"

Binnen de kerk wordt verschillend gedacht over hoe we ons moeten verhouden tot oorlog en vrede. In de Protestantse Lezing vraagt hoofdkrijgsmachtpredikant Gert van der Ende begrip voor de verschillende opvattingen die hierover leven. Oorlog en vrede