cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Albert van der Heide
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

13 juli 2017 door Albert van der Heide

Ben ik bereid te sterven voor Jezus?

Het maakt altijd een zo'n diepe indruk op me. De verhalen die ik lees van christenen die leven in vervolging en verdrukking. Christenen die worden gemarteld en onderdrukt. Christenen die weten dat het volgen van Jezus letterlijk hun het leven kan kosten.

Ik stel mezelf weleens de vraag; “zou ik bereid zijn om te sterven voor wat ik geloof?” Zou ik bereid zijn mijn leven te geven voor Jezus? En dan in het diepst van mijn verbeelding hoop ik het van harte. In mijn verbeelding ben ik dan onverzettelijk en onverschrokken in het feit dat het belijden van de naam van Jezus veel belangrijker is dan mijn leven.

Vaak wijzen de meest simpele alledaagse gebeurtenissen uit dat ik die keuze ‘sterven voor wat ik geloof’ hoogstwaarschijnlijk niet zou maken.

Maar in de praktijk van mijn veilige Hollandse leventje is het toch echt wel anders. Vaak wijzen de meest simpele alledaagse gebeurtenissen uit dat ik die keuze ‘sterven voor wat ik geloof’ hoogstwaarschijnlijk niet zou maken. Gewoon iets delen over mijn liefde voor Jezus langs de lijn, tijdens de voetbalwedstrijden van mijn kinderen, kost me namelijk al heel veel strijd. Of ik vermijd voor het gemak een enthousiast antwoord over de vrede en vreugde van God die ik heb ervaren in de samenkomst. Terwijl collega’s me eigenlijk nog zelfs een voorzetje geven door te vragen; “hoe was je weekend?”

Zo kan ik toch heel wat situaties benoemen. Situaties waarin mijn bereidheid om mijn leven af te leggen behoorlijk tegenvalt. Het is nu eenmaal lastiger te sterven voor wat je gelooft in de praktijk van het echte leven dan in mijn heroïsche verbeelding tijdens mijn stille tijd. Maar als je het al moeilijk vindt te sterven aan jezelf, hoe zal je dan kunnen sterven voor Jezus?

Nu, Heere, sla acht op hun bedreigingen en geef Uw dienstknechten met alle vrijmoedigheid Uw Woord te spreken, doordat U Uw hand uitstrekt tot genezing en er tekenen en wonderen gebeuren door de Naam van Uw heilig Kind Jezus. En toen zij gebeden hadden, werd de plaats waar zij bijeenwaren, bewogen. En zij werden allen vervuld met de Heilige Geest en spraken het Woord van God met vrijmoedigheid - Handelingen 4:29-31

We hebben vrijmoedigheid nodig. Vrijmoedigheid vraagt de bereidheid om te sterven aan jezelf. Vrijmoedigheid bereik je niet door opgefokt eigen geloof te mixen met een flinke dosis hoop, concurrentiedrang, wilskracht en onbeschaamdheid. Vrijmoedigheid is niet het overschrijden van grenzen en mensen onder druk zetten om dingen te doen die ze eigenlijk niet willen. Vrijmoedigheid is ook niet iets wat we kunnen ontwikkelen met een programma, cursus of missionair project. Alhoewel het vast en zeker helpt om strategisch en gecoördineerd na te denken over hoe we in deze tijd kunnen getuigen van onze Koning.

Je comfortabele vakantiewoning wordt een bouwkeet en die bouwkeet wordt een warenhuis van Gods liefde.

Om te kunnen bewegen met liefdevolle, krachtige en onweerstaanbare vrijmoedigheid hebben we de Heilige Geest nodig. Het is de Heilige Geest, die ons kracht kan geven om te sterven aan onszelf. We moeten gedoopt worden met de Heilige Geest en met vuur. Dat verandert alles. Dat veranderde ook alles in mijn leven.

Durf je dit gebed met mij te bidden? Lieve Vader, ik ben bereid te sterven. Te sterven aan mezelf, te sterven aan mijn angsten, mijn gewoonten en al mijn zogenaamde gepaste gedragingen. U krijgt het voor het zeggen! Heilige Geest kom, schud het huis van mijn leven. Ik ben bereid om u volledig toegang te geven tot iedere ruimte van mijn levenshuis. Maak mij moedig en alert in een wereld die mij verblindt met comfort en rijkdom. Koning Jezus, doop mij met de Heilige Geest en met vuur. Ik wil mijn leven geven, omdat u, uw leven gaf!

Ik weet het ondertussen uit ervaring. Als je dit gebed bid, dan gaat God antwoorden. Dan gaat Zijn Geest door je heen bewegen. Dan zal je huis gaan schudden. En als je huis gaat schudden dan zal dat behoorlijk eng zijn. Je zult worden wakker geschud, worden opgerekt en in beweging worden gezet. Je comfortabele vakantiewoning wordt een bouwkeet en die bouwkeet wordt een warenhuis van Gods liefde. Veel overbodige muren, gangetjes, deurtjes en kamertjes zullen afbreken. Je zult sterven aan jezelf en opstaan in een avontuur wat nooit meer ophoudt.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen