Esther Klaassen sprak onlangs in korte tijd een aantal moordenaars. "Ik was er even helemaal klaar mee. Totdat ik thuiskwam en de krant opensloeg: 'Van moordenaar tot predikant'. Ik zag het als een bemoediging," zegt Esther Klaassen. Namens
Gevangenenzorg Nederland is ze Coördinator Herstelrechtprogramma’s. CIP.nl sprak met haar.
"Voor mij is het Evangelie altijd belangrijk geweest. Ik kan mij nog een preek herinneren over God als Pottenbakker en ik vervolgens als klein meisje thuis bad: 'Heer, laat mij een mooie kruik worden.' Op latere leeftijd kwamen soms worstelingen en twijfels, maar uiteindelijk kwam ik altijd weer bij God uit." Esther werd ruim 10 jaar geleden opgebeld door Gevangenenzorg Nederland. Wil je aan de slag als vrijwilliger?, was de vraag. Dat beviel haar prima. "Achter de tralies voel ik mij thuis," zegt ze lachend. Al vrij snel daarna kwam ze in dienst, om cursussen te geven aan gevangenen.
"Het doel van de cursus is om dader en slachtoffer dichter bij elkaar te brengen," maakt ze duidelijk. "De cursus bestaat uit verschillende thema’s. Eén van de thema’s is bijvoorbeeld vergeving. Gevangenen krijgen een filmpje te zien over de kracht van vergeving. Een ander thema is ‘dader en slachtoffer’. Je kunt hier niet altijd zwart-wit over spreken, want daders kunnen ook slachtoffer zijn geweest. We leggen deelnemers een lijn voor. Op die lijn mogen ze aangeven waar ze naar hun gevoel zitten: aan de dader- of aan de slachtoffer kant."
"Ik kan mij nog een preek herinneren over God als Pottenbakker en ik vervolgens als klein meisje thuis bad: 'Heer, laat mij een mooie kruik worden'"
Tijdens de cursus wordt ook een slachtoffer aan het woord gelaten. "Dit kan leiden tot heling bij het slachtoffer, en tot meer inzicht bij daders. Ik ken een dader die naar aanleiding daarvan in staat is om zijn eigen slachtoffer te ontmoeten. Maar het is niet zo dat alle cursisten naar een bemiddelingsbureau rennen om aan herstel te kunnen werken. Je zet zo’n stap niet zomaar. Als dader moet je er wel van bewust zijn welke gevolgen je delict heeft gehad en welke emoties er op kunnen spelen bij een bemiddelingsproces. Het is mijn taak om mensen te vertellen over het principe van herstel en ze op weg te helpen hierin."
Esther heeft geleerd van de liefde en het geduld dat God met de mensheid heeft. "Werkzaam in een wereld van onrecht en schuld wil ik het liefst zo snel mogelijk herstel zien ontstaan. Maar vaak willen of kunnen mensen nog niet. Dan denk ik aan het geduld dat God met ons mensen heeft." Ook houdt ze zich vast aan Romeinen 12:21, ‘word niet overwonnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede.’ "Voor mij is dat een belangrijke reminder geworden. Soms zitten mensen vast in moedeloosheid of wraak. Dan is deze Bijbeltekst voor mij een belangrijk uitgangspunt."
"Wanneer herstel plaatsvindt, wordt een stukje van Gods koninkrijk zichtbaar"
"Een poosje geleden heb ik veel moordenaars achter elkaar gesproken in diverse gevangenissen. Op een gegeven moment was ik er helemaal klaar mee. ‘Wat afschuwelijk wat mensen elkaar aandoen.' Die gedachte hield mij bezig. Niet eerder kwamen de delicten van de daders zo op me af. Totdat ik thuiskwam en de krant opensloeg: 'Van moordenaar tot predikant', luidde een krantenkop. Die persoon was in de gevangenis tot geloof gekomen. Het gaf me weer hoop dat zelfs de levens van moordenaars kunnen veranderen."
"Je ziet in ons land als het gaat om omgang met gevangenen twee stromingen. Een groep die pleit voor strenger straffen en de andere stroming legt de nadruk op herstel. Je kunt iemand lange tijd opsluiten, maar de vraag is of dat herstel van dader, slachtoffer en de maatschappij dichterbij brengt. Ik vind het belangrijk om vanuit herstel te blijven denken. Wanneer herstel plaatsvindt, wordt een stukje van Gods koninkrijk zichtbaar. In de tien jaar die ik nu namens Gevangenenzorg actief ben, is voor mij duidelijk geworden dat God een God van herstel is."
Praatmee