CGK-predikanten spreken zich uit tegen ontvlechting: 'Wij willen samen één blijven'
Een groep van christelijk-gereformeerde predikanten heeft zich uitgesproken tegen de mogelijkheid van een geforceerde breuk binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). In een brief aan het moderamen (kerkbestuur) van de CGK stellen zij dat het kerkverband samen één moet blijven, ondanks de onderlinge verschillen. Dit meldden het Reformatorisch Dagblad en het Nederlands Dagblad woensdag.
In de brief benadrukken de predikanten dat zij hun kerkverband liefhebben en dat het belangrijk is om eenheid te bewaren, zelfs als er meningsverschillen zijn over vrouwelijke ambtsdragers en homoseksualiteit. 'Wij willen samen één blijven, omdat wij geloven dat wij één zijn en omdat we ons door de Heere geroepen weten om deze eenheid te bewaren, ondanks onze verschillen', stellen de ondertekenaars.
De brief, die woensdag naar alle kerkenraden van de CGK is gestuurd, benadrukt dat het synodebestuur enkel kan handelen op basis van voorstellen van de kerken en dat de stap naar een breuk of ontvlechting niet door de kerken zelf is aangevraagd. Dit standpunt werd onderstreept door het feit dat vorig jaar tijdens het convent van de CGK bleek dat een meerderheid van de kerken het belangrijk vond om elkaar vast te houden en samen verder te gaan.
De briefschrijvers zijn van mening dat de dreigende breuk of ontvlechting ingaat tegen de roeping van God, die hen oproept om één te blijven als kerkverband. Ze wijzen erop dat, hoewel gemeenten in principe hun eigen keuzes kunnen maken en het kerkverband kunnen verlaten, het kerkverband zelf niet het recht heeft om een onomkeerbare breuk te veroorzaken. 'Wij mogen als kerkverband niet ontbinden wat God heeft samengevoegd in Jezus Christus', aldus de brief.
De brief is op dit moment ondertekend door meer dan twintig predikanten en kerkenraden kunnen hun steun tot 15 februari uitspreken. Eén van de ondertekenaars is prof. dr. G. C. den Hertog. De emeritus hoogleraar stelde dat hij het ongepast vindt dat de bezwaarschriften van 'progressieve' CGK-gemeenten niet inhoudelijk zijn behandeld. Volgens hem heeft de synode om die reden aan gezag verloren. Ook de bekende theoloog prof. dr. A. Huijgen ondertekende de brief.
Praatmee