Indonesische moslims protesteren tegen christelijk evangelisatie-event
![Youngren Youngren](https://images.cvandaag.nl/artikel-foto/6dc4080eb4f644364d75c2b87b0b507f/youngren.png)
Honderden moslims uit verschillende islamitische groeperingen zijn vorige week de straat opgegaan in de provinciehoofdstad Palu, Centraal-Sulawesi, om te protesteren tegen de aanwezigheid van twee evangelisten op een groot evangelisatie-evenement. De protesten waren gericht tegen de Canadese evangelist Peter Youngren en de Zwitserse evangelist Jacob Wendesten, die beiden deelnamen aan het Friendship Festival, georganiseerd door de Persekutuan Gereja dan Lembaga Injili (PGLI), de gemeenschap van kerken en evangelische instellingen van Centraal-Sulawesi. Dat schrijft Morning Star News.
De demonstraties vonden plaats op 17 en 24 januari en liepen behoorlijk uit de hand toen honderden moslims zich verzamelden voor het Aston Hotel, waar de evangelisten verbleven. Ze blokkeerden het terrein van het festival en eisten annulering van het evenement. "Youngren is intolerant", aldus Alif Veraldhi, coördinator van de demonstratie. "Hij heeft een boek gepubliceerd over het behalen van spirituele 'overwinningen' in 'vijandelijk' gebied." Wendesten werd bekritiseerd vanwege een video waarin hij een kleine radicale moslimgroep in de stad noemde die zich verzette tegen het evangelisatie-evenement.
De lokale afdeling van de Indonesische Ulema Raad (MUI) en andere islamitische organisaties spraken zich ook uit tegen het festival. Ze voerden aan dat het evenement de "veiligheid en harmonie" in gevaar zou brengen. Onder druk van de protesten besloten de autoriteiten het festival te beperken tot christelijke activiteiten, hoewel het oorspronkelijk als een interreligieus evenement was gepland.
Peter Youngren reageerde kalm op de protesten. Tijdens een diner in het Aston Hotel zei hij: "Ik wil tegen degenen die tegen mij protesteren zeggen dat ik hen niet als slechte mensen beschouw. Ze doen dit vanuit hun geloofsovertuiging, en ik respecteer dat. Maar ik denk dat ze mij niet echt kennen. Ik heb nooit een religie als beter beschouwd dan een andere." Youngren benadrukte dat het festival bedoeld was om Gods liefde te delen met iedereen, ongeacht hun achtergrond. "We brengen de boodschap van Gods liefde, en die heeft vaak een genezend effect", voegde hij eraan toe.
De gouverneur van Centraal-Sulawesi, Rusdy Mastura, riep op tot kalmte en wederzijds respect. "We willen allemaal religieuze tolerantie behouden. Laten we samenwerken om de harmonie te bewaren", zei hij tijdens een ontmoeting met vertegenwoordigers van de demonstranten. Mastura benadrukte dat hij geen partij koos, maar een vreedzame oplossing zocht. "We moeten niet meegesleept worden door emoties, maar goede moraal tonen. De profeet Mohammed kwam om de moraal te verbeteren", voegde hij eraan toe.
Voor de veiligheid van het evenement werden 470 medewerkers van het leger, de politie en andere veiligheidsdiensten ingezet. Ondanks de spanningen verliep het festival uiteindelijk zonder ernstige incidenten.
Christenen vormen ongeveer 11 procent van de Indonesische bevolking, met een geschatte evangelische gemeenschap van 3 procent volgens het Joshua Project. Indonesische kerken die zich bezighouden met evangelisatie lopen steeds vaker risico’s vanwege de groeiende invloed van islamitisch extremisme.
Toch benadrukken evangelisten als Youngren het belang van geloofsvrijheid en het delen van Gods liefde, zelfs in moeilijke omstandigheden. "In een vrij land moet er ruimte zijn voor verschillen van mening", zei hij. "Wij zijn hier om te dienen, niet om te verdelen."
Praatmee