Twee christenen in Egypte na drie jaar vrijgelaten uit gevangenis
'Ze hebben mij zonder enige wettelijke reden gearresteerd', schreef Abdulbaqi Saeed Abdo wanhopig aan zijn familie. Na drie jaar onrechtmatige detentie zijn hij en mede-gelovige Nour Girgis eindelijk vrijgelaten. Beide mannen, voormalige moslims die zich tot het christendom bekeerden, zaten sinds 2021 vast op beschuldiging van godslastering. Morning Star News tekent hun verhaal op.
Arrestaties zonder grond
Abdo, een Jemenitische vluchteling met een status van de Verenigde Naties vanwege vervolging in zijn thuisland, werd in december 2021 gearresteerd na een uitzending op een christelijk tv-kanaal waarin hij sprak over de vervolging van christenen in Jemen. Egyptische veiligheidsagenten vielen zijn huis binnen, namen laptops in beslag en beschuldigden hem van 'deelname aan een terroristische groepering' en 'minachting van de islam'. Girgis werd onder dezelfde aanklachten opgepakt nadat hij als lid van dezelfde Facebook-groep voor bekeerlingen werd geïdentificeerd.
Rechtenschendingen en internationale druk
Volgens mensenrechtenorganisaties waren de aanklachten ongegrond. "Het is verbazingwekkend dat Abdo werd vastgehouden alleen vanwege zijn aanwezigheid in een christelijke Facebook-groep", aldus Sean Nelson van Alliance Defending Freedom (ADF) International. De Egyptische wet staat maximaal twee jaar voorlopige hechtenis toe voor ernstige misdrijven, maar de mannen werden acht maanden langer vastgehouden dan wettelijk toegestaan.
Abdo's situatie werd steeds schrijnender. In een aangrijpende brief aan zijn vrouw en vijf kinderen kondigde hij een hongerstaking aan om te protesteren tegen zijn detentie. 'Ze hebben mij niet veroordeeld voor een misdrijf en toch weigeren ze mij vrij te laten', schreef hij. Zijn hongerstaking trok internationale aandacht en leidde tot groeiende druk op de Egyptische autoriteiten.
Onmenselijke omstandigheden
De omstandigheden in de gevangenis waren erbarmelijk. Abdo werd in eenzame opsluiting gehouden, kreeg nauwelijks medische zorg en moest overleven op minimale voeding. "Zijn hongerstaking was een laatste noodkreet, de omstandigheden waren ondraaglijk geworden", aldus Nelson.
Hoewel het onduidelijk is waarom de Egyptische autoriteiten uiteindelijk besloten de mannen vrij te laten, is de internationale steun cruciaal geweest. "Wereldwijd vonden mensen dat niemand dit zou moeten doormaken vanwege hun geloof", stelt Nelson.
Voortdurende vervolging van bekeerlingen
Egypte heeft een lange geschiedenis van het vervolgen van moslimbekeerlingen tot het christendom. De Nationale Veiligheidsdienst houdt kerken nauwlettend in de gaten en treedt hard op tegen publieke geloofsuitingen van bekeerlingen. "Ze zien hen als een bedreiging voor de nationale veiligheid", vertelt Nelson. "Maar het zijn niet de christenen die het land onveilig maken; het zijn degenen die anderen vervolgen vanwege hun geloof."
Egypte staat op de 40e plaats van de Ranglijst Christenvervolging 2025 van Open Doors.
Praatmee