Theoloog Jos Strengholt vindt kritiek op Israƫl-berichtgeving NOS eenzijdig
'Wie zich vooral het lot van Palestijnen aantrekt, ziet steeds bewijzen van de invloed van Israƫlische propaganda op de NOS. En wie standvastig achter Israƫl staat, ziet telkens bewijs van Pro-Palestijnse sentimenten bij de NOS', stelt theoloog Jos Strengholt. In zijn ogen wordt er door pro-Israƫl christenen, en opponenten uit het pro-Palestijnse kamp, vaak eenzijdig kritiek geuit op de NOS.
'Ik zie dat de NOS nogal wordt aangevallen - natuurlijk met verwijten van pro-Hamas en antisemitisme - omdat op de dag van de vrijlating van vier Israƫlische militairen (die dames die we veel in beeld kregen) ook aandacht werd gegeven aan de Palestijnen die werden vrijgelaten. En de verslaggever van de NOS liet zo'n Palestijn vertellen dat hij "dagelijks werd geslagen en gemarteld"', aldus Strengholt via het sociale medium LinkedIn. Critici stelden vervolgens dat de NOS een Palestijn leugens liet vertellen.
Strengholt: 'Maar elke kenner van Arabische cultuur weet, dat Arabieren de neiging hebben hun punt te maken door overstatement. Overdrijving. En voor ons Nederlanders is dat precies verkeerd, en voor ons is dit een totale diskwalificatie van alles wat zo'n Palestijn te zeggen heeft. Er is genoeg onderzoek gedaan en gerapporteerd over misstanden in die Israƫlische gevangenissen. Een Palestijn die is vrijgelaten heeft vast wel wat geleden aan illegale praktijken tijdens zijn of haar gevangenschap.'
De theoloog merkt op dat 'de NOS tussen twee vuren zit'. 'Wie zich vooral het lot van Palestijnen aantrekt, ziet steeds bewijzen van de invloed van Israƫlische propaganda op de NOS. En wie standvastig achter Israƫl staat, ziet telkens bewijs van Pro-Palestijnse sentimenten bij de NOS. Misschien moet je wel concluderen dat de NOS echt zijn best doet om objectief te rapporteren?', aldus de directeur van Stichting Nijlvallei.
Frustratie over NOS-berichtgeving
NOS-kritische christenen vinden dat de NOS een disproportionele focus legt op de Palestijnse slachtoffers en de gevolgen van het Israƫlische optreden, terwijl zij ervaren dat de bedreigingen waarmee Israƫl wordt geconfronteerd, zoals terreuraanslagen en raketaanvallen, minder aandacht krijgen. Ze hebben de indruk dat Israƫl vaak wordt neergezet als de agressor, zonder voldoende aandacht voor de complexiteit van het conflict, zoals de invloed van Hamas en andere militante groeperingen.
De NOS wordt bekritiseerd om termen als 'bezetting' en 'illegale nederzettingen', die volgens sommige christenen suggestief zijn en een politieke kleur geven aan de berichtgeving. Zij pleiten voor het gebruik van neutralere termen die de perspectieven van zowel Israƫliƫrs als Palestijnen recht doen. Er wordt vaak verwezen naar wat zij zien als een verschil in behandeling tussen Israƫl en andere landen. Conflicten in andere delen van de wereld, waar ook veel burgerslachtoffers vallen, lijken volgens NOS-kritische christenen minder kritisch te worden beoordeeld.
Praatmee