Moeten christenen de NOS boycotten? Drietal geeft antwoord
Sommige christenen zijn buitengewoon kritisch op de NOS. Zij beschuldigen hen van āanti-IsraĆ«l-berichtgevingā en āantichristelijkeā berichtgeving, bijvoorbeeld in de abortusdiscussie. Cvandaag laat drie christenen aan het woord die het als journalist of predikant belangrijk vinden om zo transparant mogelijk geĆÆnformeerd te worden over items die zij als christen belangrijk vinden.
Sommige christenen bespeuren een anti-Bijbelse tendens bij de NOS, bijvoorbeeld als het gaat om Israƫl-berichtgeving en berichtgeving over pro-life/abortus. Herkent u die tendens?
Evert van Vlastuin is hoofdredacteur van CNE.news, een Engelstalig christelijk nieuwsplatform over continentaal Europa. Hij geeft aan dat hij zoān zeven jaar geleden de NOS-app āuit zijn dagelijkse routine heeft gegooidā. āBij de hype over genderneutrale toiletten haakte ik echt af. De tweeslag mannelijk en vrouwelijk is in alle culturen het grondpatroon van de werkelijkheid geweest. Zoiets loslaten is voor mij hetzelfde als twijfel zaaien over de zwaartekracht. Maar de NOS stapte over op deze nieuwe mensvisie en zo ook op een andere nieuwsselectie. Ik kon dit niet langer serieus nemen.ā
Aad Kamsteeg reisde ruim een halve eeuw lang als journalist de wereld over, voor het Nederlands Dagblad en de EO. āDe samenleving is zo geseculariseerd dat ook bij de media veel onkunde bestaat over wat christenen beweegtā, maakt hij duidelijk. āDat wreekt zich bij de beoordeling van abortus. Het voor velen vanzelfsprekende geloof in de zelfbeschikking van de mens en de onderschatting van diens egocentrische aard zorgen voor onbegrip ten aanzien van hen die zich willen laten leiden door Bijbelse normen. Wat dat betreft is er sprake van leven in twee werelden. Omdat het abortusprobleem van volstrekt andere orde is dan āIsraĆ«lā laat ik de abortuskwestie nu verder rusten.
Praatmee