Jezus wil ons bevrijden van overdreven verwachtingen voor de toekomst

Preekverslag 6 februari 2025 6 minuten Jan-Jaap van Peperstraten
Jan-Jaap van Peperstraten

Als we aan iets nieuws beginnen maken we vaak ruimte voor onszelf en voor God om zegen te vragen voor deze nieuwe fase van ons leven. Het maakt niet echt uit of het gaat om een groot of klein begin. Elk nieuw begin biedt ons een opening voor hoop, verwachting maar ook onzekerheid.

We maken goede voornemens aan het begin van het jaar. We vragen om zegen bij een huwelijk of de doop van een kind, maar ook als mensen, ondernemingen, of zelfs hele landen een nieuwe weg inslaan. Dat zijn plechtige momenten waar verleden en toekomst elkaar raken. Op zulke momenten kunnen we ook onze menselijke beperktheid voelen. Wij slaan een pad in, maar we kunnen het succes van onze ambities niet zélf garanderen.  

De toekomst is een onbekend land, oncontroleerbaar gebied. Het is een domein waar onze verwachtingen bewaarheid kunnen worden, maar ook een gebied waarvan dreiging uitgaat. Er kan van alles gebeuren, en het enige dat we zeker weten is dat het leven niet meer zal zijn zoals het was. En soms is het zelfs van tweeën één: de toekomst waar de één zo naar uitkijkt is tegelijkertijd waar de toekomst waar de ander tegenop ziet. 

De toekomst waar de één zo naar uitkijkt is tegelijkertijd waar de toekomst waar de ander tegenop ziet. 

Op sociale media en in de kranten vinden we een overvloed aan kristallenbolkijkers en tapkastprofeten die ons allemaal gaan uitleggen hoe het mis kan gaan of hoe de gouden bergen nét om de hoek liggen, zo voor de pak. 

Maar ik zal u een geheimpje verklappen: het is onmogelijk om de toekomst te voorspellen. Onze verwachtingen kunnen meer of minder realistisch zijn, maar échte voorspellingen zijn uiterst zeldzaam.

Als we het verhaal van vandaag lezen, over Maria en Jozef die naar de tempel komen met het kind Jezus lijkt het alsof we een toekomstverslag horen. Nieuwsberichten over wat komen gaat, maar er is toch echt iets anders aan de hand. 

Maria en Jozef ontmoeten in de tempel twee bijzondere, geïnspireerde mensen. Simeon en Hanna – een man en een vrouw die vervuld zijn van levenservaring en betrokkenheid op het werk van God voor de mensen. 

Ze voorspellen niet dat Jezus de Messias zal worden. Hij is de Messias, en zij weten het.

Ze herkennen Jezus voor wie Hij is. Dat komt als het ware uit hun hart.  De herders hadden engelen nodig om het hen te vertellen, de wijzen moesten met veel omwegen via een ster er achter komen wie de nieuwe koning zou zijn, maar Simeon en Hanna – verblijvend in dat epicentrum van het joodse geloof, de tempel – herkennen Hem.

Hij, Hij ís het. Niet: wat een interessant kind is dat! Kijk eens naar die gedecideerde, koninklijke blik in zijn ogen, dat belooft wat! Nee, herkenning: Hij is het.

Ze voorspellen niet dat Jezus de Messias zal worden. Hij is de Messias, en zij weten het. Niet omdat ze daar heel lang op gestudeerd hebben of omdat ze allerlei rapporten en prognoses opgesteld hebben, maar omdat ze de realiteit van God kennen, en weten hoe God in de wereld werkt. Hun afwegingen zijn niet van menselijke aard. Simeon en Hanna zijn profeten.

En dan moeten we even opletten. We denken vaak: “profeten, dat zijn toekomstvoorspellers”. Als ze voorspellen dat het volk in ballingschap gaat, dan komt dat uit. En als ze de bevrijding voorspellen, de terugkeer naar Jeruzalem, dan komt dat ook uit!

Profeten zijn niet in de eerste plaats voorspellers, profeten zijn begaan met het hier en nu.

Maar dan missen we de kern van de zaak, als we op het niveau van prognoses en voorspellingen blijven. Daar gaat het de profeet niet om.

Profeten zijn niet in de eerste plaats voorspellers, profeten zijn begaan met het hier en nu. Als ze spreken over de toekomst, is dat de toekomst zoals die zich nu ontvouwt in Gods werkelijkheid. En Gods werkelijkheid is hier en nu.

Een profeet interesseert zich niet in de koers van de Romeinse denarie of de Tyrische shekel. Hoe lang keizer Augustus nog aan de macht blijft, hoe de Verenigde Staten er over vier jaar uit gaat zien of hoe lang het kabinet blijft zitten.

Een profeet zal niet zeggen wie de verkiezingen wint, maar een profeet kan wel zeggen dat de samenleving geen permanente wanorde, of voortdurend onrecht kan verdragen. Het kwaad trekt niet aan het langste eind, maar er zal veel kapot moeten vallen voor de rechtvaardigheid doorbreekt.

Een profeet zal niet zeggen wie de verkiezingen wint, maar een profeet kan wel zeggen dat de samenleving geen permanente wanorde, of voortdurend onrecht kan verdragen.

Het is de taak van de profeet om vanuit het hier en nu te spreken vanuit de blik van God. Die is ons niet onbekend. Met die blik is de hele Bijbel geschreven.

Ik noem drie consequenties bij name:

Ten eerste: Jezus Christus is de Verlosser, niemand anders. We gaan niet worden bevrijd door keizers, hogepriesters, presidenten, of door referenda of burgerforums. Geen van die dingen brengt ons heil. Ze zijn misschien nuttig, voor een tijdje, maar niet meer dan dat. Zij mogen niet object van onze verering worden.

Als we horen dat we deze of deze persoon trouw moeten beloven buiten het strikt noodzakelijke of wettelijk voorgeschrevene, dan raken we op een verkeerd pad. Keizers die vinden dat ze God zijn, of vicepresidenten die doen alsof ze theoloog zijn, raken makkelijk buiten het spoor.

In de nabijheid van Christus – en dus in de nabijheid van God - vallen alle maskers af.

Ten tweede: Jezus Christus openbaart zichzelf als God, maar de openbaring is geen dienstmededeling, een of andere afstandelijk bericht, zoals een email van overheid.nl. Als God zich aan ons openbaart, worden wij ook aan onszelf geopenbaard. In de nabijheid van Christus – en dus in de nabijheid van God - vallen alle maskers af.

Als we God zien voor wie Hij is, zien wij onszelf voor wie wij zijn. En dat inzicht kan wel eens tegenvallen.

Simeon zegt, en dat zijn woorden om stil van te worden: dit kind is bestemd tot val en opstanding van velen. Dan betekent dat in de eerste plaats: er gaan nogal wat mensen flink op hun gezicht gaan. Christus krijg je nooit om niet, er gaat nogal wat gebeuren. Wat voor de één een bevrijding is, zal voor de ander – die zijn hart heeft gezet op wat verkeerd is – een oordeel zijn. Er gaan er veel vallen.

Nu is het oordeel bij God niet bedoeld zoals bij ons, om mensen af te serveren. Het oordeel over ons leven is bedoeld om ons te genezen. Het oordeel is niet iets nieuws, het is de doorbraak van de waarheid over de werkelijkheid van ons leven. Je kan pas balsem krijgen als je je eigen wonden ziet.

Het oordeel is niet iets nieuws, het is de doorbraak van de waarheid over de werkelijkheid van ons leven.

De toekomst van God is dus niet een soort Kokanje. Het is een plek waar ook wij ten diepste geconfronteerd worden met wie wij zijn, niet zodat we weggeworpen worden, maar opdat wij de weg naar genezing en vergeving in kunnen slaan.  

Ten slotte: elke betrokkenheid op de ander brengt dus ook mee dat we diens vreugde maar ook diens verdriet delen. Als we in gemeenschap zijn met Jezus Christus is er zowel val als opstanding, en dus voelen we zowel vreugde en verdriet voelen. Maria als eerste, want zij is als Moeder van de Kerk de eerste gelovige. Het voorbeeld van geloof.

Zoals Maria zowel de vreugde als het verdriet van Jezus deelt, zo mogen wij ons bewust zijn van de vreugde en het verdriet van anderen. We delen hun vreugde als een nieuw begin zich voor hen opent, we delen hun verdriet als grote ambities voor de toekomst stuklopen.

Jezus Christus wil ons bevrijden van extreme angst of overdreven verwachtingen voor de toekomst.

Jezus Christus wil ons bevrijden van extreme angst of overdreven verwachtingen voor de toekomst. Er is geen anoniem alle vermorzelend lot waar mensen aan onderworpen zijn, en er ligt ook geen Utopie om de hoek als we maar op de juiste ‘sterke man’ stemmen.

Maar elke dag opnieuw liggen er nieuwe wegen naar de toekomst voor ons klaar. Elke dag opnieuw mogen we zinvolle keuzes maken - ongeacht hoe ze uitwerken. Elke dag opnieuw mogen we kiezen hoe we in het leven willen staan. Elke dag vallen we en staan we op. En dat is niet erg, als we maar niet blijven liggen in de sloot van onze eigen helaasheid.

Laten we ons dan elke dag opnieuw verenigen met de Heer die ons vrijmaakt van onszelf. Amen.

Bovenstaande boodschap is afkomstig van priester Jan-Jaap van Peperstraten en is met toestemming overgenomen door Cvandaag. Klik hier om de website van Jan-Jaap van Peperstraten te bezoeken.

Praatmee

Beluister onze podcast

#360 Gerdien Lassche en ds. M. Messemaker over LHBTI en refoscholen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Proponent J. P. Bredenhoff
Video

Prop. J. P. Bredenhoff wijst op listige werkwijze satan om christenen van het avondmaal te houden

"Die tegenstander wijst op de omstandigheden en zegt: 'Het wordt helemaal niks.' Maar u moet niet op de omstandigheden letten, maar op de Heere", aldus proponent J. P. Bredenhoff. In een recente preek vertelde de hervormde proponent op welke listige

Jan de Wit
Video

Terugkijken: Jan de Wit beantwoordt Refoweb-vragen

Jan de Wit, voormalig docent Engels en godsdienst, is tegenwoordig voltijds theologiestudent aan het Hersteld Hervormd Seminarie en pastoraal medewerker in diverse hersteld hervormde gemeenten. Op Refoweb beantwoordt hij regelmatig geloofsvragen van

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 68

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp: "Vrijheid is geen vrijbrief om te doen en te laten wat je wilt"

'Broeders en zusters, u bent geroepen om vrij te zijn. Misbruik die vrijheid niet om uw eigen verlangens te bevredigen, maar dien elkaar in liefde.' In 2023 was dit Bijbelvers uit Galaten 5 de meest gelezen Bijbeltekst op de site van het Nederlands B

Ds. Bram Beute
Column

Zet je je in voor vrijheid of blijf je slaaf van je telefoon?

Vrijheid heeft een hoge prijs. We gedenken deze dagen de mensen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. En we realiseren ons: vrijheid is niet goedkoop. Maar wat geven wij nú voor onze vrijheid? Vrijheid komt en blijft niet vanzelf. Zonder i

Dr. Wim Dekker
Interview

Theoloog Wim Dekker: “Ontkenning van drie-eenheid is ernstig”

“We helpen het gesprek met moslims niet verder wanneer we de leer van de drie-eenheid tussen haakjes zetten. We moeten in eerste instantie niet die leer gaan verdedigen, maar duidelijk maken wat ermee bedoeld is”, stelt dr. Wim Dekker. Het is de theo

Johan Vink
Verdieping

Het gebed speelt een grotere rol in het Koninkrijk dan we ons realiseren

In de Bergrede legt Jezus een aantal keren de nadruk op datgene wat in het verborgene gebeurt. Dat gaat over bidden, vasten, geven en het verzamelen van een schat in de hemel. John Wimber, de pionier van de Vineyard beweging zei dat hij wilde functio

Kantoorpand Christenen voor Israël
Nieuws

Vonnis in zaak bekladding kantoor Christenen voor Israël uitgesteld

De rechtbank in Arnhem heeft het vonnis uitgesteld in een strafzaak rond bekladdingen op en bij het kantoor van Christenen voor Israël (CvI) in Nijkerk. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad. Vijf personen worden ervan verdacht betrokken te zijn gewee

Meerartikelen

Abortuspillen
Nieuws

Schreeuw om leven stuurt brandbrief naar kerken vanwege stijgende abortuscijfers

Met een dringende oproep heeft Schreeuw om leven een brandbrief gestuurd aan alle kerken in Nederland. Directeur Arthur Alderliesten vraagt daarin aandacht voor het stijgende aantal abortussen en roept de christelijke gemeenschap op om actief op te k

Ds. B. Terlouw
Nieuws

Ds. E. de Fouw aanvaardt beroep uit Ede en verlaat Den Haag

De Evangelisch-Lutherse Gemeente Ede (PKN) mag een nieuwe dominee verwelkomen. Ds. E. de Fouw (foto) heeft het op hem uitgebrachte beroep aangenomen. In Ede wordt De Fouw de opvolger van ds. L. van Zanden die in 2023 vertrok. De Fouw is sinds septemb

Southern Baptist Convention
Nieuws

Grootste protestantse kerkverband van Amerika ziet ledental dalen, maar doopcijfers en kerkgang stijgen

De Southern Baptist Convention (SBC), het grootste protestantse kerkgenootschap van Amerika, heeft opnieuw een daling in ledenaantal gemeld. Tegelijkertijd stijgt het aantal dopelingen én bezoekers bij de kerkdiensten, zo blijkt uit een nieuw rapport

President Donald Trump
Nieuws

Kerken dagen regering-Trump voor rechter: ‘Bescherm onze gebedshuizen tegen immigratierazzia's'

Een groep kerken en religieuze organisaties heeft een rechtszaak aangespannen tegen de regering-Trump, omdat die het verbod op immigratierazzia’s in kerken en andere ‘heilige locaties’ heeft ingetrokken. Dat schrijven diverse media. De kerken willen

Jan van den Bosch en Lex Paleaux
Video

Schrijver en columnist Lex Paleaux zondag te zien in Hour of Power

Komende zondag is schrijver en columnist Lex Paleaux te zien in Hour of Power. Paleaux groeide op in een christelijk gezin, maar vond zijn eigen geloofsweg. Ondanks traumatische ervaringen in zijn leven liet hij God niet los. Of God hem niet? Een lev

Vrouw die voor abortus kiest
Nieuws

Nieuw rapport: ‘Abortuspil leidt tot ernstige gezondheidsproblemen bij één op de tien vrouwen’

Een nieuw rapport roept op tot herinvoering van strengere veiligheidsmaatregelen voor de abortuspil, nadat uit nieuwe data blijkt dat ruim tien procent van de vrouwen gezondheidsproblemen ervaart na het gebruik van het middel. Christelijke organisati

vriendschap
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller: 'Hoe gaan wij om met ongelovigen?'

'In Mattheüs 11:19 wordt Jezus een vriend van tollenaren en zondaars genoemd. Hij at en dronk met ze. Aan de andere kant wordt in Jakobus gezegd dat vriendschap met de wereld vijandschap tegen God is. En zo zijn er meer teksten die daartegen waarschu

Koningsdag
Persbericht

1600 bezoekers vieren feest voor God op het Crown Event in Hardinxveld

Afgelopen zaterdag stroomden maar liefst 1600 bezoekers uit de Alblasserwaard en omstreken samen op het Crown Event, georganiseerd door De Donk Ministries. Het werd een feest van geloof, hoop en blijdschap voor alle generaties. Hele families genoten

Joël, Ube en Bagtowar
Video

Een historische Jezus: feit of fictie? Christenjongeren in gesprek

In deze aflevering van ChristenDOM? gaan Joël, Ube en Bagtowar in gesprek over de vraag 'heeft Jezus bestaan?'. Is zijn bestaan te bewijzen met historische feiten, naast de Bijbel zelf? Dit en nog veel meer kun je zien in deze aflevering, onderdeel v

De Wereld Rond
Podcast

Zendingswerker Siglinda Walraven deelt ervaringen in podcast

In de nieuwste podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is Siglinda Walraven te gast. Samen met haar man Frederic werkte ze van 1995 tot 2009 als zendeling in Kameroen. Daar hielden zij zich bezig met evangelisatie, Bijbels onderwijs en gemeentestichti

cvi
Nieuws

CvI-bijeenkomst in Roosendaal zonder problemen verlopen

De studiebijeenkomst van Christenen voor Israël in Roosendaal is donderdagavond rustig en zonder problemen verlopen. Vooraf hield men er rekening mee dat er opnieuw problemen met demonstranten zouden ontstaan, aangezien een moslimorganisatie vooraf m

Bijbel
Nieuws

Wereldwijd onderzoek: Nederlanders lezen nauwelijks meer de Bijbel

De wereld leest de Bijbel, maar Nederland doet dat steeds minder. Dat blijkt uit het wereldwijde Patmosonderzoek van onderzoeksbureau Gallup, uitgevoerd in opdracht van het Brits Bijbelgenootschap. In 85 landen werden ruim 91.000 mensen bevraagd over