Kerkleider stelt dat transpersonen, vluchtelingen en migranten centraal staan in het evangelie
De leider van de Episcopaalse Kerk in de Verenigde Staten, bisschop Sean Rowe, stelde zondag in een preek dat migranten, vluchtelingen en transpersonen centraal staan in het Evangelie. Dat meldt The Christian Post. De Episcopaalse Kerk raakte vorige maand in opspraak na een controversiële preek van bisschop Mariann Budde tijdens de inauguratie van president Donald Trump.
Tijdens een dienst in de Washington National Cathedral - waarin Rowe officieel werd ingezegend als hoofd van de kerk - sprak hij over Jezus' bediening en hoe Hij de wereldorde op zijn kop zette. Hij baseerde zich op Lukas 2:22-40, waarin Jezus als pasgeboren baby aan Simeon en Anna in de tempel wordt voorgesteld.
“We worstelen met de betekenis hiervan, omdat de machten van deze wereld het anders zien dan Jezus”, doelde Rowe op de bediening van Jezus. “We krijgen te horen dat de rijken eerst komen en dat medeleven een teken van zwakte is.”
Rowe stelde dat politieke verdeeldheid, verschillen in ras, klasse en genderidentiteit niet van God komen. “In Gods Koninkrijk staan immigranten, vluchtelingen, transpersonen, de armen en de gemarginaliseerden niet aan de rand, maar juist in het centrum van het evangelie", benadrukte hij. Zijn woorden werden vervolgens met luid applaus ontvangen.
Daarnaast waarschuwde Rowe tegen polarisatie en haat. “De vijand probeert verdeeldheid te zaaien, zodat we vergeten wie we zijn en bij welk Koninkrijk we horen”, zei hij. “We moeten vrede wensen aan hen die op een andere kandidaat hebben gestemd en in gemeenschap blijven met mensen die anders leven, eruitzien of liefhebben dan wij.”
Rowe’s uitspraken sluiten aan bij eerdere opmerkingen van bisschop Mariann Budde. Zij riep in januari tijdens een gebedsdienst in de Washington National Cathedral de Amerikaanse president Donald Trump op om barmhartigheid te tonen aan minderheden. Haar toespraak leidde tot zowel lof als kritiek. Trump noemde haar boodschap ‘politiek en oninspirerend’ en eiste een publieke verontschuldiging van haar en haar kerk.
Praatmee