cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 november 2014 door Jeffrey Schipper

"We durven terroristen niet over Jezus te vertellen"

"Waarom zijn we  zo bang? We bombarderen IS-terroristen, maar durven hen niet over Jezus te vertellen." Anne van der Bijl zou graag een bolwerk van de Islamitische Staat (IS) bezoeken. "Maar mijn lichaam laat dat niet meer toe," zegt de 86-jarige oprichter van Open Doors. Tijdens zijn toespraak op de Open Doors dag wees hij op de angst in onze westerse wereld. "Wij durven niet meer ons leven in de waagschaal te leggen."

"Wat is er vandaag aan de hand?," vraagt Van der Bijl zich af. "Als Open Doors zijn we mogelijke gevaren nooit uit de weg gegaan. Het Woord van God zorgt ervoor dat we, in geestelijk opzicht, onaantastbaar zijn. De leeuw kan brullen, maar zit in een kooi." Hij verwijst naar de recente oproep van het ministerie van Defensie aan Nederlandse militairen. Ze raden af om met uniform in het openbaar vervoer te reizen na dreigementen van jihadstrijders. "Toen ik nog het militaire uniform droeg, in 1946, was ik er trots op. Ik hield mijn uniform bewust aan toen ik terug naar huis ging. Ik was er zo trots op, dat ik het iedereen wilde laten zien. Nu zou het te gevaarlijk zijn. Waarom zijn we zo bang?"

Vrees niet
De dreiging van jihadstrijders gaat gepaard met de Nederlandse deelname aan de internationale coalitie die de IS-terroristen vanuit de lucht bombardeert. Bovendien strijden ruim 140 Nederlandse jihadisten in Syrië en Irak, van wie enkele tientallen zijn teruggekeerd. "In de Bijbel staat 365 keer 'vrees niet'. Durven we hier niet meer voor uit te komen? We bombarderen mensen die we niet van Jezus vertellen. Dat is onze zonde en onze schuld." Van der Bijl weet waarover hij praat. In het verleden bezocht hij terroristen van extremistische moslimbewegingen. "Ik houd van moslims en wil ze niet bevechten. Liever breng ik ze bij de Heere Jezus."

"Ik sprak met terroristenleiders en verspreidde bijbels," gaat hij verder. "Want ik heb maar één wapen en dat is het Woord van God. Het grootste risico dat we nemen is het besluit om niet naar hen toe te gaan." Ook wijst 'Brother Andrew' op het aandeel van westerse landen in de huidige oorlogen die wereldwijd plaatsvinden. "De hele wereld bereiken met het Evangelie vonden we te gevaarlijk. Daardoor zijn veel moslims niet bereikt met Christus' boodschap. In plaats daarvan zijn veel landen vanuit het westen gekoloniseerd. Zo hebben we een wereld gecreëerd waarin nu allerlei oorlogen worden gevoerd. Onszelf identificeren met Jezus was er niet bij."

Mozes

Van der Bijl verwijst ook naar één van zijn bijbelse voorbeelden: Mozes. "Hij was toegewijd aan God en zette zijn leven daarvoor op het spel. Geen man trad zo op de voorgrond als hij om allerlei gevaren te trotseren. Hij was nóg ouder dan ik, maar besloot desondanks de God van wonderen te dienen en te volgen." Over hem schreef hij een nieuw boekje, genaamd Exodus - God volgen en het onmogelijke doen. Volgens de zendeling kunnen christenen veel van Mozes leren en houdt God ervan om ook ons leven radicaal te gebruiken en het onmogelijke te doen door ons heen. Exodus bevat 50 korte overdenkingen waarbij lezers worden meegenomen door het bijbelboek Exodus.

Op de vraag wat Nederlandse christenen kunnen doen, antwoordt Van der Bijl enthousiast: "Bidden! Buig je knieën voor Hem."

Bezoek hier de website van Open Doors.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen