Britse parlementariƫr roept op tot herleving christelijk geloof, pleidooi gaat viraal

De Britse parlementariƫr Danny Kruger (Conservatieve Partij) heeft tijdens een debat in het Lagerhuis opgeroepen tot een herleving van het christelijk geloof en een expliciet christelijke politiek. Zijn bijdrage - die hij zelf deelde via het sociale platform X - is inmiddels al ruim drie miljoen keer bekeken.
āOur democracy is founded on Christian faithā, verklaarde Kruger in het vrijwel lege parlement. Volgens hem ligt de oorsprong van Engeland en het politieke systeem in het christelijk geloof.
Hij uitte zijn zorgen over de staat van het land en de Kerk van Engeland (Anglicaanse Kerk, red.). āHet is geen toeval dat zowel de kerk als het land in slechte staat verkeren: verdeeld, verward en slecht geleidā, zei Kruger. āDe kerk wordt verscheurd door diepe meningsverschillen over leer en bestuur. Ze is letterlijk zonder leider." Daarmee verwees het parlementslid naar het aftreden van aartsbisschop Justin Welby in januari. "Zelfs het proces van het kiezen van de nieuwe aartsbisschop van Canterbury is onduidelijk en omstreden."
Ook over het land zelf was Kruger somber: āDe natie is onduidelijk in leer en bestuur. We zijn economisch, cultureel, sociaal en moreel kwetsbaar.ā
Daarnaast waarschuwde hij voor de invloed van opkomende religies, met name de islam, en de zogenoemde āwokeā-ideologie. Die laatste noemde hij āeen combinatie van oud heidendom, christelijke ketterijen en het moderne cultusdenkenā.
āHet is een gevaarlijke ideologie die vijandig staat tegenover wat ons dierbaar is: gezinnen, gemeenschappen en natiesā, aldus Kruger. Hij riep op tot actie: āDeze ideologie moet uit het publieke leven worden verbannen ā uit scholen, universiteiten, bedrijven en overheidsdiensten.
Wat Kruger betreft bestaat neutraliteit niet. "We moeten kiezen welke God we dienen. Ik stel voor dat we de God aanbidden die kwam in de zwakste gedaante, Jezus Christus. Deze God is een jaloers god: het is Hem of niets."
Kruger deelde eveneens zijn teleurstelling over het recente besluit van het Lagerhuis om zowel vrije abortus als hulp bij zelfdoding toe te staan. Zijn uitspraken kregen bijval. Gavin Calver, directeur van de Evangelical Alliance, noemde de toespraak van Kruger āindrukwekkendā en ākrachtigā. Anthony Horan van het Schotse Katholieke Parlementaire Bureau prees Krugers moed: āVerfrissend om een politicus zo open en eerlijk over zijn geloof te horen spreken.ā
Ook voormalig EuroparlementariĆ«r Annunziata Rees-Mogg reageerde op X: āIk ben geen lid van de Kerk van Engeland, maar dit was een moedige en krachtige toespraak. Ook al was er bijna niemand aanwezig, ik ben blij dat je bent opgestaan voor je geloof en voor de christelijke fundamenten van ons land.ā
Praatmee