Amerikaanse bisdommen springen in de bres voor ongedocumenteerde migranten

Twee katholieke bisdommen in de Verenigde Staten hebben ongedocumenteerde migranten vrijstelling gegeven van hun zondagse kerkplicht, uit angst voor immigratierazzia's. De maatregel komt te midden van een toegenomen immigratiehandhaving onder het beleid van president Donald Trump, gericht op massadeportaties.
In een officiële verklaring liet het bisdom San Bernardino in Zuid-Californië weten dat gelovigen die "door reële angst voor immigratieacties" niet naar de zondagse eucharistieviering kunnen komen, vrijgesteld zijn van deze verplichting, zoals bepaald in Canon 1247 van het kerkelijk recht. De vrijstelling geldt "tot nader order of totdat de omstandigheden die deze maatregel vereisen voldoende zijn opgelost".
Bisschop Alberto Rojas riep deze maatregel uit met het oog op de pastorale zorg voor kwetsbare leden van zijn gemeenschap. Hij moedigde gelovigen aan om verbonden te blijven met Christus en Zijn Kerk door gebed, bijbellezing, het kijken van de mis op televisie en andere vormen van geestelijke toewijding.
Ook het bisdom Nashville in de staat Tennessee heeft een soortgelijke vrijstelling verleend. Daar zag men een afname in het aantal bezoekers van Spaanstalige missen, vooral na een grote immigratieactie begin mei waarbij bijna 200 mensen werden gearresteerd. In sommige kerken halveerde het aantal kerkgangers.
"Veel mensen in ons bisdom maken zich zorgen dat ze tijdens de mis of andere kerkevenementen gearresteerd kunnen worden", verklaarde het bisdom Nashville. "Onze kerken blijven open om onze gemeenschappen te dienen, maar geen enkele katholiek is verplicht de mis bij te wonen als dat hun veiligheid in gevaar brengt."
Ondanks hun waardering voor het werk van politie en immigratiediensten om gevaarlijke criminelen aan te pakken, uitten de bisschoppen van Nashville, Memphis en Knoxville twijfels over de rechtvaardigheid van recente acties. "Van de bijna 200 gearresteerden hadden naar verluidt meer dan 100 geen strafblad", stelden zij. Volgens hen wijst dit op een bredere noodzaak voor hervorming van het Amerikaanse immigratiesysteem. "Iedereen verdient een behandeling die recht doet aan de menselijke waardigheid."
De verscherpte immigratiecontrole volgt op een beleidswijziging van de Trump-regering waarbij de bescherming van 'gevoelige locaties', zoals scholen en kerken, werd versoepeld. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid verklaarde destijds: “Criminelen zullen zich niet langer kunnen verschuilen in Amerikaanse kerken en scholen om hun arrestatie te ontlopen.”
In juni meldde bisschop Rojas dat immigratieambtenaren een parochie in San Bernardino waren binnengedrongen om mensen te arresteren. Meerdere personen, geen parochianen of medewerkers, werden op het terrein van de St. Adelaidekerk opgepakt. In een brief aan zijn gelovigen schreef de in Mexico geboren bisschop: “Autoriteiten grijpen nu mensen zonder onderscheid en zonder respect voor hun recht op een eerlijk proces of hun waardigheid als kinderen van God.”
Toch zijn er ook andere geluiden binnen de christelijke gemeenschap. Pastor Samuel Rodriguez, voorzitter van de National Hispanic Christian Leadership Conference, zei eerder dit jaar tegen de Christian Post dat hij geruststellende toezeggingen had ontvangen over het beleid. "In de geschiedenis van de Verenigde Staten zijn er nooit federale troepen kerken binnengevallen met getrokken wapens. En dat zal ook onder deze regering niet gebeuren", verklaarde hij.
Praatmee