Amerika zet vader én voorganger na twintig jaar uit: "We zijn uit elkaar gerukt"

Pastor Maurilio Ambrocio is na een verblijf van meer dan twintig jaar in Amerika uitgezet naar Guatemala. De 42-jarige vader van vijf kinderen leidde jarenlang de Iglesia de Santidad Vida Nueva in Florida. In april werd hij tijdens een routinematige controle door immigratiedienst ICE opgepakt.
"We zijn erg verdrietig, maar tegelijkertijd ook opgelucht dat hij nu geen gevangene meer is”, zei Ashley, zijn oudste dochter, tegen de Tampa Bay Times. "Hij is weer een vrij man."
Ambrocio vluchtte op 15-jarige leeftijd uit Guatemala en verbleef sindsdien illegaal in de VS. Hij kreeg jarenlang uitstel van uitzetting, op voorwaarde dat hij jaarlijks contact hield met de immigratiedienst en geen strafbare feiten pleegde. Zijn vijf kinderen, tussen de 12 en 19 jaar oud, zijn allen geboren in Amerika en dus staatsburgers.
"Voor de kinderen voelde het alsof hun wereld instortte", zei zijn vrouw Marleny in een interview met NPR. "Hoe betalen we nu de rekeningen? Hoe moeten we nu ons eten kopen?"
De Amerikaanse immigratiedienst ICE zette Ambrocio uit omdat hij het land illegaal was binnengekomen. Ondanks eerdere uitspraken van de Amerikaanse overheid dat vooral criminele vreemdelingen het doelwit zijn, worden ook vaders zoals Ambrocio uitgezet.
Het is niet de eerste keer dat een gelovige immigrant hard wordt getroffen door het strenge immigratiebeleid. CBN News berichtte eerder over Maria Isidro, een moeder en vrouw van een pastor, die in juni na meer dan twintig jaar verblijf werd uitgezet naar Mexico.
"Ze had geen juridische mogelijkheden meer", aldus Tricia McLaughlin van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid. "Ze was al in 2004 veroordeeld tot uitzetting, maar is nooit vertrokken."
Het harde optreden tegen illegale immigratie is onderdeel van het beleid van president Donald Trump. Het Witte Huis stuurt erop aan dat federale agenten dagelijks duizenden mensen arresteren en uitzetten - met als doel meer dan een miljoen uitzettingen per jaar.
Voor veel christelijke gezinnen in de VS brengt dit beleid grote onzekerheid en pijn teweeg. "Mijn man was een dienaar van de Heer en een toegewijd vader", zegt Marleny. "Nu zijn we uit elkaar gerukt."
Praatmee