Engelse christen spant rechtszaak tegen gemeente aan vanwege regenboogzebrapad

Een christelijke vrouw uit het Engelse Camden, Blessing Olubanjo, spant een rechtszaak aan tegen haar gemeente. Aanleiding daarvoor is een zebrapad in de kleuren van de regenboogvlag. Volgens Olubanjo is het zebrapad een politiek statement dat haar rechten als christen schaadt.
Het gaat om een voetgangersoversteekplaats die in 2021 werd aangelegd ter ere van de inmiddels gesloten Tavistock-kliniek, een genderkliniek die zwaar bekritiseerd werd in het zogeheten Cass-rapport. De kliniek sloot in maart 2024, nadat uit onderzoek bleek dat er sprake was van 'systematisch falen' bij de zorg voor kwetsbare kinderen met genderdysforie.
Sindsdien probeert de gemeente Camden afstand te nemen van de link tussen het zebrapad en de kliniek. Toch blijft het pad een bron van verdeeldheid. Olubanjo stelt dat het zebrapad 'een poging van de gemeente is om een omstreden politieke kwestie te promoten' en dat het 'haar als christen en belastingbetaler uitsluit'.
Ze zegt: "Ik bracht deze zaak naar voren omdat ik geloof in eerlijkheid, vrijheid van geloof, en de juiste rol van publieke instellingen. Dit zebrapad zendt de boodschap uit dat slechts één opvatting welkom is. Dat is niet juist in een democratische samenleving.”
Volgens haar is het bovendien gevaarlijk voor mensen met een beperking of neurodiversiteit. De Royal National Institute of Blind People wees eerder al op veiligheidsrisico’s. Toch heeft de gemeente daar niets mee gedaan.
Andrea Williams, directeur van het Christian Legal Centre, steunt haar: “Het gaat hier niet alleen om verkeersveiligheid en christelijke vrijheid, maar ook om het misbruik van publieke middelen voor politieke campagnes. Het zebrapad is een visuele steunbetuiging aan een betwiste ideologie, en dat hoort niet thuis in de publieke ruimte.”
De zaak raakt aan grotere vragen over neutraliteit van overheidsinstellingen en de ruimte voor religieuze overtuigingen in het publieke domein. “Ik sta niet alleen voor mezelf op", zegt Olubanjo, “maar voor iedereen die zich buitengesloten voelt door activisme dat ons wordt opgedrongen”.
Praatmee