Christenen reageren fel op Pride-vlaggen in Londen: "Eeuwige straf volgt"

De jaarlijkse regenboogvlaggen op Regent Street, een van de bekendste straten in Londen, zorgen opnieuw voor onrust. Meer dan driehonderd Progress Pride-vlaggen werden geplaatst in aanloop naar de Pride-optocht op zaterdag. Burgemeester Sadiq Khan steunt de actie, wat stevige kritiek oproept vanuit christelijke hoek.
'Morgen sturen we een boodschap naar de wereld: in onze stad ben je vrij om te zijn wie je wilt zijn, en te houden van wie je wilt', schreef Khan op X. 'We moeten opstaan tegen iedereen die verworven rechten wil terugdraaien.'
Reacties op zijn bericht werden uitgeschakeld, maar talloze gebruikers uitten toch hun kritiek via quote-tweets. Veel christenen vinden dat het stadsbestuur met deze actie geen neutrale positie inneemt.
Erik Reed, voorganger van The Journey Church in Tennessee, reageerde fel:
“Morgen zal Londen aan de wereld laten zien: hier is homoseksualiteit het hoogste goed en de kern van iemands identiteit. Gefeliciteerd, Londen. Echt moedig.”
Joshua Charles, katholiek auteur en voormalig speechschrijver van het Witte Huis, waarschuwde voor de volgens hem eeuwige gevolgen: “De opties zijn heel simpel: of je bekeert je nu of er volgt later een eeuwige straf."
Ook in het Verenigd Koninkrijk zelf is er verzet. De organisatie Christian Concern, die opkomt voor christelijke vrijheden, overweegt een rechtszaak tegen het stadsbestuur van Westminster. “De Progress Pride-vlag verkondigt een seculiere religie die mensen groepeert op basis van seksuele voorkeur en identiteit", aldus de organisatie.
“Wie zich daar niet onder schaart, wordt al snel als haatdragend of intolerant bestempeld.”
William Wolfe van het Center for Baptist Leadership wees op de verdeeldheid binnen christelijke kringen: “Liberale baptisten zullen dit zien en zeggen: ‘Amen. Dit is wat pluralisme en religieuze vrijheid betekenen. Beter dit dan eng christelijk nationalisme.’”
Volgens critici ondermijnt Khan met dit beleid de religieuze vrijheid. Jim Hanson van WorldStrat schreef: 'Wees eerlijk over wie Londen allemaal heeft veroverd. Dit is onderwerping.'
De Pride-vlaggen vervangen jaarlijks in juni de nationale Britse vlaggen op Regent Street. Maar voor veel gelovigen voelt deze keuze als een symbool van uitsluiting. “Wie niet meedoet, wordt als vijand gezien", aldus Christian Concern.
Praatmee