Internationale waakhond: VN laat vervolgde christenen in de steek

De Verenigde Naties falen in het beschermen van vervolgde christenen wereldwijd. Die conclusie trekt International Christian Concern (ICC), een internationale waakhond op het gebied van christenvervolging. 'Wereldwijd blijven duizenden christenen slachtoffer van ernstige vervolging. Ondanks beloften mensenrechten te beschermen, grijpen de Verenigde Naties onvoldoende in', concludeert ICC in een recente analyse.
De Verenigde Naties (VN) zijn na de Tweede Wereldoorlog opgericht met als doel vrede te bevorderen en mensenrechten te beschermen. In 1948 ondertekenden de lidstaten de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, waarin onder meer in artikel 18 wordt gesteld dat āeenieder recht heeft op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst.ā Toch blijkt volgens ICC in de praktijk dat deze principes niet overal worden nageleefd ā en dat de VN daarin tekortschieten.
āDe VN hebben de middelen Ć©n de verplichting om op te treden tegen landen die mensenrechten structureel schenden", stelt een woordvoerder van International Christian Concern. Maar dat gebeurt volgens de organisatie te weinig in verschillende landen waar christenen stelselmatig vervolgd worden. Daarbij noemen ze Eritrea als voorbeeld: 'Daar zitten honderden gelovigen gevangen onder onmenselijke omstandigheden. De Verenigde Staten plaatsten het land op de lijst van 'Countries of Particular Concern' wegens ernstige schendingen van godsdienstvrijheid. In gevangenissen worden christenen geslagen, gemarteld en seksueel misbruikt. Wie vasthoudt aan het christelijk geloof, riskeert mishandeling, isolatie en marteling.'
En Eritrea is slechts Ć©Ć©n voorbeeld, zo benadrukt ICC. Ze noemen ook landen als Pakistan en Vietnam. Men verwijt de VN te weinig te doen om christenvervolging in deze landen tegen te gaan. De VN beschikt volgens hen over stevige middelen om landen te dwingen tot verandering, zoals sancties of het verbreken van diplomatieke banden. Toch blijven deze maatregelen uit, terwijl gelovigen worden onderdrukt. āHet contrast tussen de woorden op papier en de werkelijkheid in het veld is pijnlijk", zegt een betrokken hulpverlener. āChristenen worden vervolgd, maar de wereld zwijgt.ā
Voor veel christenen voelt het volgens ICC als verraad. āAls de VN hun eigen principes niet verdedigen, wie dan wel?ā vraagt een Eritrese pastor in ballingschap zich af.
De roep om internationale actie groeit. Christelijke organisaties en kerken wereldwijd roepen op tot gebed, bewustwording Ć©n politieke druk. 'Zolang de stilte voortduurt, lijden broeders en zusters in het geloof in de schaduw van verwaarloosde beloften', aldus ICC.
Praatmee