Honderdduizenden op de vlucht door escalerend conflict Congo; christenen zwaar getroffen door geweld

Het geweld in de Democratische Republiek Congo (DRC) blijft onverminderd aanhouden. Door de escalerende conflicten zijn inmiddels honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen. Volgens Patrick Eba, plaatsvervangend directeur van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, is de situatie schrijnend. Christenen worden zwaar getroffen door geweld, zo schrijft International Christian Concern.
“Dicht bij de frontlinies blijven seksueel geweld en schendingen van de mensenrechten wijdverspreid, net als plunderingen en de vernietiging van woningen en bedrijven", stelt Eba in een recente verklaring.
Christenen zwaar getroffen door geweld
De hevige gevechten concentreren zich in het noordoosten van de DRC, waar de door Rwanda gesteunde militante groep M23 de afgelopen maanden veel terrein heeft gewonnen. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen, waaronder bijna 80.000 die de landsgrenzen overstaken. Vooral Burundi heeft een grote instroom van vluchtelingen ontvangen, wat de beperkte middelen van het land zwaar onder druk zet.
Sinds januari heeft M23 meerdere steden ingenomen, waaronder Goma, een belangrijke stad en de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu. Als reactie heeft de Verenigde Staten sancties opgelegd aan een Rwandese regeringsfunctionaris en een individu die banden heeft met M23. Rwanda ontkent echter elke betrokkenheid, ondanks jarenlange bewijzen van steun aan de rebellenbeweging.
Naast de dreiging van M23 wordt de regio geteisterd door het islamitische terreurnetwerk ADF, dat bekendstaat om zijn brute aanvallen op christenen. In februari werden zeventig christenen vermoord in het oosten van Lubero, nabij de grens met Oeganda en Rwanda. Lokale bronnen meldden dat de ADF de slachtoffers vasthield in een protestantse kerk, waar ze met machetes werden onthoofd.
“We hebben het niet meer over gewoon geweld", zegt een predikant uit Noord-Kivu tegen International Christian Concern (ICC). “We verliezen keer op keer onschuldige broeders en zusters. Onze kerken raken leeg… het volk van de Heer lijdt, en het is ondraaglijk om toe te kijken.”
Hulp schiet tekort
In de laatste twee weken van februari registreerde de VN 895 gevallen van verkrachting, wat neerkomt op een gemiddelde van meer dan 60 per dag. Van de geschatte 414.000 ontheemden in Noord- en Zuid-Kivu worden slechts 17.000 opgevangen in officiële vluchtelingenkampen.
Ondertussen trekt de VN-missie MONUSCO zich terug uit de regio, na dertien jaar operaties in de DRC. President Félix Tshisekedi drong eerder aan op een versnelde terugtrekking, en in februari 2024 werd de eerste fase van de afbouw ingezet. Dit heeft echter geleid tot een machtsvacuüm, waardoor terroristen vrij spel krijgen en de lokale bevolking steeds kwetsbaarder wordt.
Oproep tot gebed en actie
De christelijke gemeenschap in de DRC roept op tot gebed en internationale steun. “We vertrouwen op de Heer in deze moeilijke tijden, maar we vragen ook de wereld om niet weg te kijken", aldus een lokale kerkleider. “We hebben hulp nodig, voor onze broeders en zusters die lijden onder dit onrecht.”
Praatmee