Twee Iraanse christenen na vrijlating opnieuw gearresteerd

Iraanse autoriteiten hebben op 6 februari opnieuw twee christelijke mannen gearresteerd: Nasser Navard Gol-Tapeh in Parand en Joseph Shahbazian in Teheran. Beiden zijn overgebracht naar de beruchte Evin-gevangenis. De reden voor hun arrestatie is nog niet officieel bekendgemaakt. Dat meldt International Christian Concern.
Beide mannen, die in de zestig zijn, zaten eerder al vast vanwege hun betrokkenheid bij christelijke huiskerken. Hoewel zij eerder gratie kregen, lijken de autoriteiten hen nu opnieuw in het vizier te hebben.
Vervolging ondanks gratie
Nasser Navard Gol-Tapeh werd in 2017 veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens “handelen tegen de nationale veiligheid” door het oprichten van een huiskerk. In 2022 kreeg hij echter gratie. Joseph Shahbazian kreeg in 2022 aanvankelijk ook een tienjarige straf, maar dit werd later teruggebracht naar twee jaar. In 2023 werd hij voortijdig vrijgelaten na ruim een jaar in de cel.
Toch zijn beide mannen nu opnieuw opgepakt. “Christenen in Iran zijn zelfs in hun eigen huis niet veilig voor vervolging", stelt het Center for Human Rights in Iran (ICHRI). “Nieuwe kerkgebouwen worden verboden, waardoor gelovigen gedwongen zijn samen te komen in huiskerken. Maar zelfs achter gesloten deuren zijn ze niet veilig.”
Christenvervolging in Iran
Iran, een islamitische republiek, staat erom bekend streng op te treden tegen christenen. Volgens een rapport van de United States Commission on International Religious Freedom (USCIRF) uit 2024 is de situatie zorgwekkend. 'In 2023 bleef de godsdienstvrijheid in Iran extreem beperkt', aldus het rapport. 'Tussen juni en juli werden zeker 69 christenen gearresteerd in 11 verschillende steden.'
De aanhoudende onderdrukking van christenen in Iran toont aan hoe gevaarlijk het is om openlijk het christelijk geloof te belijden. Het land staat op de lijst van ‘Countries of Particular Concern’ van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vanwege ernstige schendingen van religieuze vrijheid.
Praatmee